Ο Μπόλονι για όλους και για όλα




Η... μαραθώνια συνέντευξη Τύπου του Λάζλο Μπόλονι ολοκληρώθηκε μετά από περίπου δυόμιση ώρες! Η μεγάλη είδηση που «έβγαλε» ήταν φυσικά το ότι μένει στον ΠΑΟΚ, τονίζοντας ότι και στα δύσκολα θα στηρίξει την ομάδα!


Ο Ρουμάνος αποκάλυψε ότι είχε δεχτεί δύο προτάσεις, αλλά και οι δύο από εξωτερικό και έκανε λόγο για Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Παράλληλα, υποστήριξε ότι θέλει για του χρόνου τέσσερις παίκτες, ένα αμυντικό χαφ, ένα επιθετικό χαφ, έναν κεντρικό αμυντικό και έναν επιθετικό. Τόνισε ότι θέλει έναν Κοντρέρας για την άμυνα, λέγοντας χαρακτηριστικά «μακάρι να βρεθεί».


Σε ερώτηση του gazzetta.gr για το αν υπάρχει το ενδεχόμενο η διοίκηση να προχωρήσει σε πωλήσεις το επόμενο διάστημα προκειμένου να βγάλει τη χρονιά σε περίπτωση που ναυαγήσει η συμφωνία με τον υποψήφιο επενδυτή, απάντησε ότι έχει πάρει διαβεβαιώσεις από τη διοίκηση ότι δεν θα προχωρήσει σε καμία πώληση γιατί είναι πολύ κοντά σε συμφωνία με τον συγκεκριμένο επιχειρηματία και μάλιστα του απηύθυνε πρόσκληση και ο ίδιος, τονίζοντας ότι είναι ευκαιρία για οποιονδήποτε θέλει να επενδύσει στο ελληνικό ποδόσφαιρο αυτή τη στιγμή, καθώς δεν χρειάζονται πολλές χιλιάδες ευρώ.

Αρχικά, ο Ρουμάνος υποστήριξε: «Κατ’ αρχήν θα ήθελα να πω τρία πράγματα. Το πρώτο μου είναι ότι σήμερα θα κάνω το πρώτο λάθος. Και θα ξεκινήσω με κριτική προς τους δημοσιογράφους. Ξέρω ότι αυτό δεν είναι ποτέ σωστό. Γι αυτό σας κάλεσα εδώ, γιατί δεν με καλέσατε ποτέ εσείς και αυτό δεν είναι φυσιολογικό. Είναι πολύ ωραίο να γράφετε για τον ΠΑΟΚ και την δουλειά μου. Να γράφετε για τα καλά και άσχημα αποτελέσματα. «Αλλά νομίζω ότι δεν είναι καλό για την σχέση μας να μην έχετε μιλήσει μαζί μου. Κάποιοι από τους ανθρώπους εδώ δεν έχετε μιλήσει ποτέ μαζί αλλά σας συμπαθώ όλους. Αλλά δεν ξέρω τι κακό έχω κάνει εγώ και δεν έχετε έρθει να πιούμε καφέ. Αυτό ήταν το πρώτο.


Το δεύτερο είναι γιατί ήρθαμε εδώ. Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω όλους. Γιατί για εμένα ήταν πιο εύκολο να σας συναντήσω εδώ γιατί 20 λεπτά πριν έπαιζα τένις εδώ. Μη σας φαίνεται περίεργο που σας υποδέχθηκα εδώ, απλώς ήταν πιο εύκολο, δεν έχω κανένα πρόβλημα με την ομάδα. Το τρίτο είναι ότι έχω εδώ μαζί μου τον φίλο μου τον κ. Φούγια. Τα αγγλικά μου είναι μέτρια, για τα ελληνικά μου θα πρέπει να περιμένουμε, με τα γαλλικά δεν έχω πρόβλημα και κάποιες στιγμές θα χρησιμοποιήσω τον κ. Φούγια στη μετάφραση αν είναι απαραίτητο».


«Στο 25% τα αρνητικά»
Στη συνέχεια, ανέφερε: «Είναι μία συνάντηση που σας έχω καλέσει για συζήτηση. Για να δοθούν εξηγήσεις. Είμαι σίγουρος ότι θα κάνουμε μία ανάλυση της σεζόν και θα πως βλέπω τα πράγματα από την πλευρά μου. Πιστεύω ήταν μία πλούσια σεζόν. Γίνανε περισσότερα θετικά και λιγότερα αρνητικά. Δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο, να γίνεται κάτι μόνο θετικό ή μόνο αρνητικό. Δεν είμαστε η Ρεάλ Μαδρίτης, αλλά ούτε και αυτή πήγε στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ. Μόνο θετικά δεν υπάρχουν πουθενά.


Για να τα βάλουμε σε μία σειρά. Να μιλήσουμε για πράγματα που στο 25% είναι αρνητικά. Ποια είναι αυτά; Θέλετε να μιλήσουμε για αυτά; Αν μιλήσουμε για τα αρνητικά, ένα από αυτά ήταν το παιχνίδι Κυπέλλου εδώ. Όχι ο αγώνας, αλλά το 91ο λεπτό. Στο ποδόσφαιρο κάποιες φορές δε μπορείς να έχεις τα πάντα, γιατί το ατομικό λάθος που έκανε ο Γλύκος σε εκείνο το παιχνίδι, είναι φυσιολογικό από μία πλευρά. Μίλησα με τον Γλύκο, για αυτό, είναι ένας τερματοφύλακας που είχε δέκα παιχνίδια. Πριν γίνει κανονικός τερματοφύλακας θα πρέπει να κάνει κάποιο λάθος. Δυστυχώς το έκανε σε μία κακή στιγμή. Ήταν ένα φυσιολογικό παιχνίδι, αλλά μετά από αυτό το λάθος έδωσε μία άσχημη εικόνα. Για όλους μας. Για την ομάδα, για το σύλλογο, για τους φιλάθλους, για τον Γλύκο, για όλους».


Όσον αφορά τη σχέση του με τους δημοσιογράφους, είπε: «Η επικοινωνία μαζί σας δεν ήταν καλή, ήταν λίγο δικό μου λάθος, λίγο δικό σας. Νομίζω ότι να έχω συνάντηση μαζί σας μόνο για 20 λεπτά δεν είναι καλό και για την δουλειά σας. Νομίζω πως πρέπει περισσότερο να ανταλλάζουμε ιδέες. Αλλά πρώτα για τους φιλάθλους μας. Νομίζω για κάποια πράγματα που νομίζω εγώ δεν έχουν γνώση. Σίγουρα αυτό είναι ένα από τα πράγματα που θα αλλάξουν την επόμενη σεζόν», ενώ πρόσθεσε, για τα πλέι οφ:


«Στο ποδοσφαιρικό κομμάτι κατά την διάρκεια των πλέι οφ περιμέναμε περισσότερα πράγματα. Αυτά τα πλέι οφ είχαν λίγο μεγαλύτερη διάρκεια για την ομάδα μας. Αισθανθήκαμε ότι η ομάδα μας ήταν κουρασμένη. Επίσης κάνω μία παρένθεση και λέω ότι εμείς παίξαμε 51 ματς και νομίζω ότι ούτε ο Ολυμπιακός έχει τόσα ματς. Με όλα τα ταξίδια ενδιάμεσα, αν αναλογιστεί κανείς και τον μέσο όρο ηλικίας ήταν πολύ κουραστικό.


Η ψυχολογική κούραση είναι η πιο δύσκολη να αντιμετωπιστεί. Και με τα προβλήματα που όλοι ξέρετε πολύ καλά, πρέπει να αποδεχτώ ότι οι παίκτες μου έχουν το δικαίωμα να αισθάνονται κουρασμένοι και ψυχολογικά. Ξέρετε επίσης ότι έχουμε μία ομάδα που δεν είναι νέα.


Οι παίκτες έχουν δώσει πολλά πράγματα. Η ομάδα μου έχει και κάποια όρια. Αν κάποιες φορές κοιτάξουμε στον πάγκο θα δούμε πως υπάρχουν περιορισμοί. Όλα αυτά μας έφεραν σε πολλά ατομικά λάθη. Και κάναμε ατομικά λάθη δυστυχώς απέναντι στις καλύτερες ομάδες. Τα όρια οδήγησαν σε κάποια σοβαρά λάθη, τα οποία είχαν κόστος στο παιχνίδι και το αποτέλεσμα. Τα γνωρίζετε καλά, δεν θα τα ονομάσω. Αυτά τα λάθη τα προσωπικά δεν έγιναν μόνο από τους παίκτες. Σοβαρότατα λάθη που κόστισαν στο αποτέλεσμα έχουν έρθει και από άλλους ανθρώπους που είναι στον αγωνιστικό χώρο. Το ξέρετε αυτό για τα τελευταία 3-4 χρόνια. Το γεγονός αυτό δείχνει και τα όρια της ομάδας. Δεν θέλω να πω αν ήταν ο πιο σημαντικός παράγοντας. Αν παίρναμε τους τρεις βαθμούς με τον Ατρόμητο και τον έναν με τον Παναθηναϊκό, έχω το δικαίωμα να ελπίζω πως σήμερα θα πίναμε σαμπάνιες και όχι φραπέ. Ο ΠΑΟΚ πρέπει να είναι δυνατός για να ξεπεράσει και αυτό το πρόβλημα. Αυτά είναι προβλήματα του πρωταθλήματος που πέρασε».


«Πετύχαμε κάτι καλό στο πρωτάθλημα»
Όσον αφορά το... υπόλοιπο 75% που είναι τα θετικά, υποστήριξε: «Υπάρχει και η άλλη πλευρά, το 75% που είναι θετικό. Έχω ακούσει, ξέρω, γνωρίζω, καταλαβαίνω τι έχετε γράψει αλλά κρατάω τα θετικά. Σήμερα, έχουν περάσει δέκα μήνες και έκανα γνωριμία με ένα πρωτάθλημα. Πετύχαμε την πρόκριση του Europa League με τέσσερα παιχνίδια και μπορώ να πω ότι δεν αντιμετωπίσαμε μικρές ομάδες. Να μη μιλήσουμε για το μπάτζετ της Καρπάτι και κανείς δε μπορεί να μου στερήσει το δικαίωμα να μιλήσω για αυτό. Εγιναν τέσσερα παιχνίδια πολύ δυνατά και μόνο θετικά υπάρχουν από αυτά. Η είσοδος στους ομίλους θεωρείται μία επιτυχία. Ήταν μία όμορφη επιτυχία. Είχαμε κάποιες επιτυχίες τι οποίες ξέρω ότι θα τις καταχωρήσετε στην ιστορία του συλλόγου. Θα περιμένουμε μερικά χρόνια αλλά είμαι σίγουρος ότι θα μπούμε στην ιστορία. Για να φτάσουμε την άνοιξη να παίζουμε Ευρώπη, ήταν κάτι πολύ θετικό για την εικόνα του ΠΑΟΚ.


Μαζί με όλα αυτά νομίζω ότι πετύχαμε κάτι καλό και στο πρωτάθλημα. Τελειώνοντας τερματίσαμε στην τρίτη θέση. Δε μπορώ να ξεχάσω και δεν έχετε το δικαίωμα να ξεχάσετε, την οικονομική βοήθεια που έδωσε η ίδια η ομάδα, στην ομάδα. Κάνω μία νέα παρένθεση. Μπορεί να κάνω λάθος, αλλά και να κάνω δε θα είναι μεγάλο. Δείτε μία ομάδα από τις πρώτες πέντε, καμία δεν πούλησε ποδοσφαιριστή. Κάνω λάθος; Ο Ολυμπιακός δεν πούλησε, η ΑΕΚ, ο Παναθηναϊκός δεν πούλησε, ο ΠΑΟΚ πούλησε. Παράλληλα, δε γνωρίζω αν κάποια από τις πέντε, μείωσε το μπάτζετ της. Εμείς το κάναμε. Ηρθαν λεφτά στην ομάδα και μαζί μειώσαμε το μπάτζετ. Έφυγε ο Αρίας, ο Σπαντάσιο, ο Κοντρέρας, ο Βιτόλο το καλοκαίρι. Τα αποτελέσματα δεν ήταν τόσο άσχημα. Δώσαμε το δικαίωμα, με την οικονομική ζωή της ομάδας, που είναι κάτι θετικό.


Πιστεύω ότι κάποιοι ποδοσφαιριστές ή κάποιοι που ήρθαν, όπως ο Γεωργιάδης, ο Κατσικάς, ο Γιάννου και πολύ περισσότερο ο Λάζαρ, ο Νιμανί, είχαν καλή προσαρμογή στην ομάδα. Για μένα αυτό ήταν κάτι θετικό. Δεν ήταν κάτι εύκολο σε τόσο δύσκολες συνθήκες, να έρθουν και να προσαρμοστούν στο στυλ και τη δουλειά της ομάδας. Μιλάμε για δουλειά και αποτελέσματα. Είναι θετικό που γνώρισα την ακαδημία της ομάδας. Η οποία είναι μία καλή ακαδημία, που μπορεί να γίνει καλύτερη όμως. Κάποια στιγμή θα μιλήσουμε για τη συνεργασία που είχα με τη διοίκηση στο κομμάτι αυτό. Δεν ήταν δική μου δουλειά. Προς αυτήν την κατεύθυνση το τεχνικό και το ιατρικό τιμ, ο τεχνικός διευθυντής, κάναμε πολύ καλή δουλειά. Σαν τον πλούτο αυτής της δουλειάς, 4-5 παίκτες είναι στην πρώτη ομάδα. Και από όσο γνωρίζω αυτό δεν είχε συμβεί νωρίτερα, σχεδόν ποτέ.


Αυτό είναι πολύ θετικό. Με αυτή την κατεύθυνση και τα αποτελέσματα βοηθήσαμε την ομάδα οικονομικά. Εγώ μπορεί να έχω ευθύνη γιατί στην θέση του Λεονάρντο ήρθε ο Σταφυλίδης. Μπορείτε να με κατακρίνετε για αυτό το πράγμα. Μπορείτε να με κατακρίνετε για το ότι διάλεξα τον Παναγιωτούδη στην θέση του Σπαντάσιο.


Στα συμβόλαια αυτών των παικτών υπάρχουν μεγάλες διαφορές. Εψαχνα να βρω λύσεις και εκτός ομάδας. Αυτό πρέπει να το βάλουμε στα θετικά. Σαν συμπέρασμα έγινε καλή δουλειά και μας δίνεται το δικαίωμα να συνεχίζουμε στο Europa League. Με το γκρουπ που είχαμε και το δύσκολο πρόγραμμα που είχαμε πετύχαμε κάποια πράγματα σημαντικά. Θα ήθελα να σας παρακαλέσω, καλά κάνετε και κοιτάτε και την αρνητική πλευρά, αλλά είναι άδικο να μην βλέπουμε και την θετική πλευρά που είναι μεγαλύτερη και με καλά αποτελέσματα. Κάπως έτσι έχει η ανάλυση της σεζόν. Θέλω σχόλια όχι ερωτήσεις».


Στη συνέχεια, ακολούθησαν ερωτήσεις:


Για τα λάθη που έκανε: «Συγκεκριμένα θέλω να μου πείτε που έκανα λάθη (σ.σ. του λέγεται σε αυτό το σημείο για το ότι ο ΠΑΟΚ δεν κράτησε το 1-0 με την ΑΕΚ και το rotation που δεν έγινε στα πλέι οφ) . Θέλω να αναφερθώ στους παίκτες που είναι μεγαλύτεροι σε ηλικία. Ηταν ένα σύνολο παικτών με καλή αξία. Βοήθησαν πολύ την ομάδα με όλες τις δυνάμεις του. Ο χρόνος περνά, το ξέρετε καλά. Κάποια ανανέωση θα πρέπει να γίνει. Αν μιλήσουμε για προβλήματα περιμένω από όλους σας να κάνουμε ένα ισοζύγιο τι θέλουμε με τι μπορούμε. ‘Ολοι να προσπαθήσουμε να δούμε την κατάσταση που υπάρχει στον ΠΑΟΚ. Πριν από 3-4 χρόνια ήρθε ο Μουσλίμοβιτς, ήρθε ο Ιβιτς, ο Τσιρίλο, ο Κοντρέρας, ο Βιειρίνια, ήρθε με μια πολύ καλή λογική ο Γκαρσία, γνωρίζετε τα οικονομικά δεδομένα. Ήρθε και ο Βιτόλο. Αν τους μετρήσω είναι οκτώ παίκτες. Το μπάτζετ ήταν πάνω από 20 εκατ. ευρώ. Εγώ ζήτησα τρεις παίκτες. Αυτό είναι ένα παράπονο. Έβαλα το συμφέρον της ομάδας πάνω από το δικό μου. Βρήκα λύσεις μέσα από την ομάδα. Ο Νιμανί δεν κόστισε λεφτά. Και εσείς είστε φίλοι της ομάδας, δεν θέλω να αποφύγω την ερώτηση».


Για το αν θα μείνει στον ΠΑΟΚ: «Έχω ακόμη ένα χρόνο συμβόλαιο με τον ΠΑΟΚ. Έχω δείξει ότι σε δύσκολες συνθήκες αντέχω, δεν φοβάμαι. Ήσασταν στην Ολλανδία όταν συζητούσαμε. Σε κάθε γραμμή αφήναμε έναν παίκτη. Και στο τέλος δεν φέραμε, συνεχίσαμε να δουλεύουμε και τον Δεκέμβριο γνωρίζουμε τι συνέβη. Συνεχίσαμε την δουλειά. Σήμερα έχω 13 ονόματα με τους οποίους δουλεύω για τους οποίους πιστεύω ότι θα είναι 2 εκατοστά πιο μπροστά. Δεν φοβάμαι τις ευθύνες και τις δυσκολίες. Αυτές είναι αρκετές αποδείξεις».


Για το αν η διοίκηση του είχε περιγράψει πλήρως την εικόνα της ομάδας: «Δε θυμάμαι ονόματα, θυμάμαι μία κατάσταση. Και αυτή η κατάσταση ήταν αυτό που είχαμε συζητήσει εκείνη τη συγκεκριμένη στιγμή. Ούτε η ομάδα το ήθελε, ανεξαρτήτως Ζαγοράκη, Βρύζα ή Κωνσταντινίδη και πάντα είχαμε την ίδια άποψη. Τα πράγματα διαμορφώνονται αναλόγως τη στιγμή. Κανείς δεν πίστευε ότι τον Δεκέμβριο η UEFA θα μας ανάγκαζε να αλλάξουμε. Θα μπορούσα να θυμώσω με τον Ζαγοράκη, να ζητήσω να μη φύγει κανείς και το αποτέλεσμα θα ήταν να μην παίξουμε στο Europa League. Η UEFA μας ανάγκασε να ακολουθήσουμε αυτόν το δρόμο. Με λεπτότητα ήμουν υποχρεωμένος να δεχτώ και να συνεχίσουμε. Το πρώτο διάστημα υπήρχε και ένα θέμα επενδυτών. Και ήμασταν χαρούμενοι τότε. Θυμάμαι που κερδίσαμε την πρόκριση με την Καρπάτι και στο γραφείο ήταν όλη η διοίκηση και οι υποψήφιοι επενδυτές και λέγαμε τότε ότι ήταν η στιγμή να κάνουμε το βήμα και να τελειώσουμε. Όλοι πίστευαν ότι είναι πραγματικό. Όλοι ήμασταν ενθουσιασμένοι ότι θα συμβεί αυτό και θα έχουμε άλλες συνθήκες. Δε γνωρίζω για ποιο λόγο δεν προχώρησε. Μπορούσα να κάνω δυο πράγματα. Να ζητάω πράγματα συνέχεια ή να συνεχίσω τη δουλειά μου με τις λύσεις που έχει η ομάδα.


Πιστεύω ότι οι δυνατότητες μου ήταν πολύ περιορισμένες. Με το τεχνικό επιτελείο κάναμε το μάξιμουμ για να είμαστε εντάξει σε όλα. Κατάλαβα τα προβλήματα, δεν είχα λάθος ενημέρωση, ήταν υποχρεωμένη και η διοίκηση να δεχτεί τη νέα τάξη πραγμάτων. Καμία φορά δεν υπήρξε απόσταση. Μπορεί να αισθανόμασταν λίγο στενοχωρημένοι, λίγο περίεργα. Ηταν μία δύσκολη κατάσταση, αλλά με λεπτότητα και σεβασμό, που θα ήθελα να καταλάβουν οι φίλαθλοι μας».


Για το αν είχε ενημέρωση πως θα φύγει κάποιος παίκτης και την δήλωση Κωνσταντινίδη που είπε πως ο ίδιος ήξερε το καλοκαίρι πως υπάρχει πιθανότητα να φύγει κάποιος: «Ήξερα πως ο Βιεϊρίνια είχε πρόταση από το εξωτερικό και ελπίζαμε με τα λεφτά που θα έρθουν θα έρθουν νέοι παίκτες. Έμεινε το καλοκαίρι, ήμασταν χαρούμενοι γι’ αυτό, αλλά έφυγε τον χειμώνα. Ο ΠΑΟΚ είναι μια ομάδα με επίπεδο. Αυτή η ομάδα δέχτηκε νέο αίμα. Κάποια θετικά πράγματα που τα έφερε ο Κλάους, όπως ο Μαλεζάς που έγινε βασικός. Μιλήσαμε για την προσαρμογή του Λάζαρ. Υπήρχαν οι Σταφυλίδης και Αποστολόπουλος. Δεν μιλήσαμε γι’ αυτό... Στο πρωτάθλημα αν δέχομαι ή δεν δέχομαι πιέσεις δεν μπορώ να μιλήσω ανοιχτά. Έγιναν δύσκολα πράγματα τον χειμώνα με την φυγή των Κοντρέρας και Βιειρίνια. Συνέχισα να δουλεύω όμως παρά το ότι χάσαμε ταλέντο και προσωπικότητα. Αυτό είχε αποτέλεσμα στους παίκτες που έμειναν. Αυτοί οι παίκτες που έφυγαν ήταν αξίες. Οι Κοντρέρας-Μαλεζάς δεν είναι το ίδιο με τον Μαλεζάς-Τσιρίλο, όπως και οι Βιειρίνια-Λίνο δεν είναι Λίνο-Γεωργιάδη ή Νιμανί.


Το γκολ του Κλάους με τον Πανιώνιο μετά από εξαιρετική πάσα από τον Βιεϊρίνια, δεν το ξεχνώ. Όπως και το ότι ο Κοντρέρας έβγαλε δέκα φορές την μπάλα από την γραμμή. Χάσαμε μεγάλη ποσότητα ταλέντου, δεν μίλησε γι' αυτό. Όταν ακούω κάποιες έξυπνες κριτικές, μου σφίγγει λίγο ο λαιμός. Είμαι ένας άνθρωπος και θέλω να εκτιμηθεί η δουλειά μου. Γνωρίζω τον δρόμο από το Ωραιόκαστρο στην Τούμπα και την Μεσήμβρια. Εγώ πέρασα δέκα μήνες και μόνο αυτούς τους δρόμους ξέρω. Ήταν μια μεγάλη παρένθεση. Οι έξι αποχωρήσεις που είχαμε, οι τραυματισμοί, οι τιμωρίες είχαν σαν αποτέλεσμα ο συναγωνισμός να είναι στην ομάδα μικρότερος. Δίνω παράδειγμα... Θα ήθελα να πω για τον Κατσικά πως ήρθε από εγχείρηση και είχε κάποια προβλήματα σε όλη την σεζόν. Η δεν τα γνωρίζετε, ή δεν τα λέτε, αλλά την άποψη σας την διαμορφώνετε. Προσπάθησα να γίνει βασικός. Μου αρέσει ο Κατσικάς, σίγουρα αυτή την στιγμή δεν είναι Κοντρέρας. Υπήρχε ένας μικρός συναγωνισμός Μαλεζάς-Κατσικάς-Τσιρίλο. Ο Κατσικάς πάλι είχε ένα τραυματισμό το γόνατο. Ο συναγωνισμός μετά έτσι έφυγε. Όταν δεν υπάρχει είναι δύσκολα. Το έχω ακούσει γιατί ο Κατσικάς δεν έπαιζε... Ο Κατσικάς δεν τελείωσε ούτε μια προπόνηση δίχως να βάλει ένα πάγο στο πόδι του. Αν πείτε να παίξει ή όχι, θα πρέπει να γνωρίζετε κάποια πράγματα.


Εγώ ξέρω την αλήθεια και τα γεγονότα καλύτερα από εσάς. Είχαμε κάποιους παίκτες που δεν ήταν βασικοί και είχαν προβλήματα. Ξέρω την δυσαρέσκεια που υπάρχει για τους Γεωργιάδη και Γιάννου. Όταν θες να κάνεις αλλαγές, χρειάζεσαι παίκτες του ίδιου επιπέδου. Αν έχω έναν Γεωργιάδη όπως με την Τότεναμ δεν έχω πρόβλημα. Το πρόβλημα είναι πως η απόδοσή του έχει μεταπτώσεις. Εχει επίπεδο απλά θέλει πολύ δουλειά για να βελτιώσει την σκέψη του και το παιχνίδι του. Έχουμε τέσσερα γκρουπ σημαντικά. Είναι παίκτες που έδειξαν καλά πράγματα. Είναι δέκα. Είναι γκρουπ των νέων, επίσης δέλα. Ενα γκρουπ με μεγαλύτερους σε ηλικία παίκτες, 7-8. Δύο- τρεις μπορούν να συνεχίσουν στην ομάδα. Ακόμη είναι 3-4 παίκτες που πρέπει να φέρουμε, αυτό είναι άλλο γκρουπ».


Για τον κόσμο: «Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους φιλάθλους μας. Γι’ όλα αυτά που έκαναν στη Ρωσία. Ήταν στο τελευταίο ματς παρών. Πιστεύω πως καταφέραμε να του δώσουμε χαρά και αυτό είναι νίκη. Μπορεί να είναι δυσαρεστημένοι και να το δείξουν αλλά εγώ δεν βλέπω το γιατί. Αν κάνουμε μία ανάλυση με το μυαλό και όχι την καρδιά, η ζωή της ομάδας του ΠΑΟΚ θα είναι μία πιο δύσκολη ζωή. Χωρίς φιλάθλους θα είναι πολύ πιο δύσκολα. Ισως πρέπει να πάρουν κάποια άλλα μέτρα, να μείνουν δίπλα στην ομάδα με αγάπη και με την οικονομική στήριξή τους. Η ζωή του ΠΑΟΚ δεν θα είναι εύκολη αλλά θα είναι λίγο πιο εύκολη μαζί τους. Δυσκολίες θα έχουμε πάλι.


Καμία φορά δεν τους γελάσαμε. Οταν βλέπω το πάθος τους, γνωρίζω την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας, δεν θα το κάνω ποτέ να τους δώσω λάθος πληροφορίες. Ενα λάθος ήταν ότι έδωσα λίγες πληροφορίες, θα το αλλάξω αυτό. Μπορεί να ήταν και αρνητικές. Δεν μπορώ να είμαι υποκριτής απέναντί τους. Θέλω να ακούσω και την ιδέα σας. Ακούγεται ότι ένας άνθρωπος μπορεί να στηρίξει την ομάδα. Με όλο τον σεβασμό είναι κάτι πολύ θετικό για τον ΠΑΟΚ, όχι για την ομάδα, αλλά για την ιδέα ΠΑΟΚ. Δεν μπορώ να μην συνεχίσω λίγο. Είμαι σίγουρος ότι στην κατάσταση που υπάρχει στο ελληνικό ποδόσφαιρο δίνει το δικαίωμα με μία μικρή επένδυση να είσαι πιο σίγουρος για το μέλλον σου. Δεν μιλάω για εκατομμύρια. Με μία μικρή συμμετοχή, είναι η στιγμή να κάνεις σπουδαία πράγματα. Θέλω να στείλω ένα μήνυμα, αν μπορεί να γίνει κάτι, νομίζω πως τώρα είναι η στιγμή».


Για τη νέα χρονιά: «Για αυτό μίλησα και για τέσσερα γκρουπ. Λίγο πολύ γνωρίζουμε ποιοι θα μείνουν. Ξέρουμε τους νέους και θέλουμε να τους φέρουμε σε επίπεδο πρώτης ομάδας. Σε αυτό το γκρουπ νομίζω ξέρετε τα ονόματα. Μιλήσαμε για το γκρουπ παικτών μεγαλύτερης ηλικίας οι οποίοι μπορούν να μείνουν και να είναι οι σημαίες του ΠΑΟΚ. Ο Γκαρσία και ο Λίνο θέλω να μείνουν. Δεν μπορώ να μιλήσω για παίκτες που έχει η ανάγκη η ομάδα. Ένας κεντρικός αμυντικός, ελπίζω ότι ο Κατσικάς θα είναι καλά και θα  θέλουμε μόνο ένα παίκτη, ένα αμυντικό χαφ με την καλή έννοια του σκληρού και καλό ήταν ένα επιθετικό χαφ και επιθετικούς που όλες οι ομάδες χρειάζονται. Στα πλάγια είμαστε εντάξει. Στον άξονα είναι πιο σημαντικό να ενισχυθεί η ομάδα. Θα ήθελα έναν Κοντρέρας, όπως πριν τέσσερα χρόνια, γιατί όχι έναν νέο Γκαρσία. Είναι καλό να βρούμε έναν επιθετικό για να μπορούμε να είμαστε πιο αποτελεσματικοί.


Για τους τερματοφύλακες ξέρετε πολύ καλά δουλέψαμε και πιέσαμε τον Γλύκο. Όποτε βλέπω παίκτη Γλύκο στην προπόνηση μου δίνει την εντύπωση ότι έχει ταλέντο και παράλληλα ότι δεν έχει δουλέψει πολύ καλά. Γιατί ο Γλύκος στα 26 του είναι ένας νέος παίκτης που δεν έχει συμμετοχές. Και αυτό είναι δύσκολο για τον προπονητή, να τον βάλει βασικό στα 26 του. Δεν έκανε αρκετά λάθη για να είναι έτοιμος. Είναι ένας τερματοφύλακας στον οποίο ο ΠΑΟΚ πρέπει να ποντάρει. Στις 18:00 θα είναι παρών στην προπόνηση, έχει πρόγραμμα ενδυνάμωσης στο γυμναστήριο και θα του προτείνω να πάει να παίξει κάποια παιχνίδια μπάσκετ. Ο Κρέσιτς έχει συμβόλαιο με την ομάδα, είναι θέμα διοίκησης το θέμα του Χαλκιά. Θα είναι μία συνεργασία όπως πάντα. Το τελευταίο διάστημα δουλεύω με τον Μελισσά, όχι για αύριο αλλά για μεθαύριο. Θα ήθελα να έρθει από τώρα αλλά έχει υποχρεώσεις. Θα περιμένω να με πουν πρώτα για Χαλκιά και μετά θα σκεφτώ».


Για τις εναλλακτικές λύσεις στον άξονα: «Ο Μπαλάφας για μένα είναι στόπερ. Δεν είναι χαφ. Για εσάς μπορεί να είναι ότι θέλετε. Ο Γεωργιάδης, είναι επιθετικός. Ο Τσουκαλάς είναι ο μοναδικός στον οποίο έχω κάποιους ενδοιασμούς από το γκρουπ. Δεν είχε πολλές στιγμές για να μας δείξει την αξία του. Στις λίγες στιγμές που είχε, δεν ήταν αρκετές για να με πείσει. Υπάρχει και ένα άλλο πρόβλημα και θέλω να σας ρωτήσω. Εχεις στο γκρουπ έναν Χ ποδοσφαιριστή, ο οποίος πριν τρία χρόνια ήταν αναπληρωματικός. Πριν δύο χρόνια δεν κατάφερε να γίνει βασικός, πριν ένα χρόνο πάλι δεν ήταν βασικότατος. Σε όλο αυτό το διάστημα άλλαξαν 3-4 προπονητές. Δεν πιστεύω ότι κάνουν λάθος οι προπονητές. Ισως είναι καλύτερα για κάποιον παίκτη, να δοκιμάσει την τύχη του κάπου αλλού. Ποια είναι η άποψη σας; Και δε μιλάω για τον Τσουκαλά, συγκεκριμένα.


Κάτι πολύ σημαντικό τότε για τον Αρίας, ήταν πως μόλις είχε έρθει στην ομάδα. Ανοίγοντας τον φάκελο του Τσουκαλά, αν το νούμερο ένα πρόβλημα στον ΠΑΟΚ, είναι αυτό... Δε μιλάμε μόνο για τον Τσουκαλά. Απέναντι στον Τσουκαλά, έχω άλλα προβλήματα. Υπήρχαν στιγμές που λέγαμε πως έχει κάποια πράγματα, αλλά ίσως έπρεπε να του δώσω το δικαίωμα να αγωνιστεί. Υπάρχουν άλλοι ποδοσφαιριστές, οι οποίοι για το δικό τους συμφέρον θα πρέπει να παίξουν αλλού. Παράδειγμα, αν δεν έπαιρνα την απόφαση ότι δε θέλω τον Λεονάρντο, ο Σταφυλίδης δε θα έπαιζε ποτέ. Υπάρχει ένα μεγάλο ρίσκο για εμένα».


Για τη σχέση του με τη διοίκηση: «Στο θέμα αυτό, έχω συμβόλαιο και τα οικονομικά προβλήματα υπήρχαν. Είχα δύο προτάσεις για να φύγω αλλά δεν το έκανα. Εχω πολύ μεγάλο σεβασμό απέναντι στη διοίκηση μας, ξεκινώντας με τον Ζαγοράκη, συνεχίζοντας με τον Βρύζα και τελειώνοντας με τον Κωνσταντινίδη. Οσο για το θέμα με τους διαιτητές, είναι ένα δικό μου λάθος και όχι δικό τους. Φτάνοντας στα πλέι οφ κατάλαβα ότι δεν ήταν πάντα λάθη από την πλευρά μου».


Για την προετοιμασία, τους τραυματισμούς και την κούραση: «Να μιλήσουμε για τον Ιούλιο... Ο Σαλπιγγίδης έπαιξε σε όλα τα παιχνίδια της ομάδας. Εγινε ένα λάθος και ξέρετε ποιο είναι; Δεν έκανε αποθεραπεία λόγω της Εθνικής Ομάδας, το άγχος το δικό μου ήταν στην Ολλανδία. Στο τελευταίο παιχνίδι δεν  έστειλα τους αναπληρωματικούς για προθέρμανση. Έμαθα από αυτό το λάθος και από τότε, πέντε λεπτά μετά τους βασικούς βγαίνουν και οι αναπληρωματικοί για ζέσταμα. Πήραμε αυτήν την απόφαση. Ο Σαλπιγγίδης με 60 παιχνίδια την προηγούμενη χρονιά έμεινε έξω 2 βδομάδες.


Ο Κοντρέρας δεν είχε έρθει για προετοιμασία. Είχε έρθει μιάμιση μέρα πριν το παιχνίδι με την Καρπάτι στη Θεσσαλονίκη. Το θεωρώ ένα επαγγελματικό λάθος. Εγώ δε δούλεψα με τον Κοντρέρας στην προετοιμασία. Είχε τους περισσότερους μυϊκούς τραυματισμούς, αλλά πιστεύω ότι δε δούλεψα μαζί του. Ο Αθανασιάδης στα 23 του δεν έχει παίξει ένα γεμάτο πρωτάθλημα. Του έδειξε εμπιστοσύνη, ανταποκρίθηκε και έδωσε νίκες στον ΠΑΟΚ. Ένας παίκτες που δεν είχε μάθε να δουλεύει. Έλειψε σε τρία παιχνίδια από τα 51.


Ξαναλέω το ίδιο πράγμα. Δεν είμαι εδώ για να διασκεδάσω αλλά για να κάνω τη δουλειά μου. Με την Τότεναμ είχαμε αντέξει από φυσική κατάσταση. Στο δεύτερο μισό του πρωταθλήματος, δεν είχαμε κάποιο μυϊκό τραυματισμό. Μου είπατε για τον Σαλπιγγίδη τον Ιούλιο. Ηταν δικό μου λάθος. Υπήρχαν κάποια προβλήματα στην αρχή που ήταν φυσιολογικά. Ο Ιβιτς ήταν πολύ καιρό τραυματίας. Πέρσι ήταν τραυματίας;».


Για το αν γίνουν νέες πωλήσεις: «Σίγουρα αν συνεχίσουμε να πουλάμε ποδοσφαιριστές κάτι που είναι ένα φυσιολογικό, το γκρουπ θα είναι πιο μικρό. Αν έρθουν λεφτά και δε μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε για να ενισχυθούμε θα είναι πιο φτωχό το γκρουπ. Αν πουλήσουμε σήμερα τον Αθανασιάδη, η αξία του θα αυξηθεί και άλλο. Η ζωή μας θα είναι πολύ πιο δύσκολο. Η ενημέρωση που έχω από τη διοίκηση, είναι με την έλευση των επενδυτών δε θα είμαστε αναγκασμένοι να πουλήσουμε σημαντικούς παίκτες. Καταλαβαίνουμε το φαινόμενο ότι πρέπει να πουλήσουμε. Σε αυτό το θέμα είπα την άποψη μου. Κάποιοι ποδοσφαιριστές θα πρέπει να υπάρχουν στην ομάδα. Θα παίξει ρόλο πως είναι η αγορά».


Για το αν είχε πρόταση από τον Ολυμπιακό: «Είμαι προπονητής του ΠΑΟΚ. Σήμερα το απόγευμα έχω προπόνηση με τους νέους ποδοσφαιριστές του ΠΑΟΚ και το μόνο που με ενδιαφέρει είναι αυτό».


Για το αν υπάρχει κάποιο μεγάλο ταλέντο στους μικρούς και πότε θα είναι ώριμοι οι μικροί για να στηρίζεται επάνω τους η ομάδα: «Νομίζω πως ένα-δύο παίκτες έχουν βγει ήδη. Όπως ο Σταφυλίδης. Η πραγματικότητα είναι ότι υπάρχουν ακόμα εννέα παίκτες, τους οποίους δουλεύω. Αν σκεφτούμε το ταλέντο του Βαράν, του Κουαρέσμα, του Γκουρκίφ, δεν έχω βρει τέτοια ταλέντα. Γι’ αυτό λέω ότι η ακαδημία μας είναι καλή αλλά θέλει βελτίωση».


Για τα αρνητικά αποτελέσματα στην Τούμπα και την εικόνα εντός έδρας: «Είναι μία ομάδα πολύ κουρασμένη, που έχει προσφέρει πάρα πολλά. Κάποιες καθημερινές δυσκολίες δε μπορούμε να τις παραβλέψουμε. Οι οποίες δυσκολίες έχουν κόστος στη σκέψη των ποδοσφαιριστών. Δε μπορούμε να παραβλέψουμε πως το γκρουπ είχε μία μεγάλη ηλικία και αυτό είχε ένα αποτέλεσμα στην ομάδα. Όλο το διάστημα, η εσωτερική αυτοσυγκέντρωση είναι η πιο σημαντικό μηχανή. Η μηχανή εξαρτάται από τον χαρακτήρα και από τη σκέψη και την αυτοσυγκέντρωση που έχεις. Αυτό είναι κάτι που ο προπονητής είναι δύσκολο να ελέγξει. Μέσα από τις προσωπικές συζητήσεις, προσπαθούσα να αλλάξω κάποια πράγματα και να δώσω κίνητρο, τόσο εγώ όσο και η διοίκηση. Πολλές φορές είχαμε αποτελέσματα, άλλες φορές δεν είχαμε. Αν αυτά τα λάθη έγιναν, είναι πολύ δύσκολο να επανέλθουμε».


Για το παιχνίδι με τον Λεβαδειακό, την ισοπαλία που έδινε τον πόντο στα πλέι οφ: «Σίγουρα το ξέραμε. Πέντε λεπτά πριν λήξει το παιχνίδι ήμασταν μπροστά στο σκορ. Το ξεχάσαμε αυτό στα τελευταία πέντε λεπτά; Είναι ένα πράγμα που δε θα ήθελα να μιλήσω (σ.σ. για το παιχνίδι με την ΑΕΚ στα πλέι οφ). Εγώ δυστυχώς δε γνωρίζω τη γλώσσα. Σε αυτό το παιχνίδι, πριν την έναρξη του δεν είχα την ενημέρωση. Δέχτηκα λάθος ενημέρωση. Υπήρχε η ενημέρωση, ότι πρώτο κριτήριο ήταν η κανονική διαδικασία και όχι των πλέι οφ. Θα είχα ανάγκη έναν άνθρωπο που μιλάει τη γλώσσα περισσότερο στα αποδυτήρια. Εκεί χρειάζομαι περισσότερο κάποιον από ότι εκτός. Οι περισσότεροι από τους παίκτες μιλάνε αγγλικά, με κάποιους μιλάω απευθείας πορτογαλικά».


Για τις προτάσεις που είχε να φύγει: «Η μία ήταν στο ξεκίνημα της σεζόν και η άλλη μετά το παιχνίδι με τη Ρουμπίν Καζάν. Δεν έχει καμία σχέση όσα είπα μετά την Κέρκυρα, με κάποια πρόταση. Το Δεκέμβριο είχα πει ότι το σκέφτομαι. Τι μπορώ να κάνω αν κάποιος με προσκαλεί ή ζητάει κάτι από μένα; Κάτι που έρχεται από έξω δεν εξαρτάται από μένα».


Για το ποιος πρέπει να είναι ο στόχος του ΠΑΟΚ: «Σήμερα όταν αποφασίζεται αν η ομάδα μπορεί να είναι στο πρωτάθλημα, δεν είναι το πιο σημαντικό από οτιδήποτε άλλο. Εμείς μιλάμε όταν δεν έχουμε νοικοκυρευτεί στο σπίτι μας. Κάποια πράγματα είναι πιο σημαντικά από το Europa League. Για να φτάσουμε εκεί και να πάρουμε παίκτες, θα πρέπει να λύσουμε πρώτα άλλα πράγματα. Ανεξάρτητα αν ο κόσμος θέλει κάποια πράγματα, πρέπει να πούμε την αλήθεια».


Για τον Νιμανί και τη θέση του: «Δεν είχα χρόνο να τον χρησιμοποιήσω στην κορυφή. Τον γνωρίζω λίγο και δεν είμαι τόσο σίγουρος ότι μπορεί να ανταποκριθεί στο σκοράρισμα, όπως ο καλός Κλάους. Ο παίκτης που παίζει εκεί θέλει να σκοράρει. Μιλήσαμε για τον Γιάννου. Η φιλοσοφία μου είναι να βρω τους καλύτερους έντεκα. Αν τους βρω πρέπει να τους βάλω στην ενδεκάδα. Μερικές φορές έχω τον Σταφυλίδη και τον Λίνο. Αυτό είναι ένα ευχάριστο πρόβλημα. Μπορεί να κάνω το λάθος να τους βάζω και τους δύο μαζί. Μια φορά είχα βάλει τον Σταφυλίδη από δεξιά. Χάσαμε το παιχνίδι και έγινε μετά μία δίκαια κριτική. Αποφάσισα στο τελευταίο παιχνίδι να τον βάλω στο κέντρο. Για μένα ήταν από τους καλύτερους.


Για τον Γιάννου, ξέρω ότι είναι επιθετικός. Μιλάμε για έναν παίκτη, που πόσα παιχνίδια έχει παίξει στην Α’ Εθνική; 15; Είναι ένας νέος παίκτης που στη διάρκεια του αγώνα μπορεί να βοηθήσει. Μπορεί να αποδειχθεί χρήσιμος για την ομάδα. Κάποια στιγμή έκανα τη σκέψη να βάλω τον Κλάους πιο πίσω και τον Γιάννου πιο μπροστά. Θέλω εκεί να έχω έναν παίκτη που σκοράρει, για αυτό τον έβαλα πίσω από τον Κλάους. Με την Ουντινέζε πέτυχε, κάποιες άλλες φορές δεν πέτυχε».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Earn Money!!!

Αναζήτηση σε ολόκληρο το ίντερνετ

Custom Search

dealaki

Χτυπήστε ένα like στο dealaki