Οι 100 προσωπικότητες που επηρέασαν την μόδα




Από μοντέλα και μούσες, φωτογράφους μέχρι σχεδιαστές, από τον κόσμο της μόδας δεν έλειψαν ποτέ οι superstars.

Το TIME magazine έκανε μία λίστα από τους 100 πιο ξεχωριστούς.
Η πιο μοδάτη λίστα του κόσμου ενημερώθηκε πρόσφατα από το TIME magazine και οι παρακάτω θρύλοι του στιλ είναι μόνο μερικοί από τους 100 που επηρέασαν την ιστορία του τρόπου που ντυνόμαστε και επομένως υπάρχουμε.
1. H Gisele Bündchen (1980) έγινε το πιο περιζήτητο μοντέλο του κόσμου μόλις στα 20 χρόνια της, ενώ όταν ήταν 26 ήταν το πιο ακριβοπληρωμένο supermodel του πλανήτη. Έχει κάνει εξώφυλλα σε περιοδικά μόδας, αλλά και κοσμήσει εκείνα του Newsweek και του Vanity Fair. Οι υψηλού προφίλ έρωτες της, όπως ο Λεονάρντο Ντι Κάπριο και ο σύζυγός Tom Brady την έχουν κάνει ακόμα πιο διάσημη, αν γίνεται, ενώ η υγιή εικόνα της έρχεται σε αντίθεση με τα εθισμένα στα ναρκωτικά μοντέλα της δεκαετίας του '90. Οι εκδότες την θέλουν στις σελίδες τους, οι σχεδιαστές στις πασαρέλες τους, οι επιχειρήσεις σε διαφημίσεις τους και πληρώνουν εκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο γι αυτό. Μπορείτε να γράψετε το όνομα της επιχείρησής σας στο λευκό δίπλα στην φωτογραφία, αλλά αυτό θα σας στοιχίσει πολύ.

2. Η Naomi Campbell (1970) έγινε το πρώτο μαύρο μοντέλο, εξώφυλλο στην γαλλική και βρετανική Vogue σε μία βιομηχανία που παραδέχεται ακόμα ότι εκτιμά περισσότερο τα λευκά χρώματα. Κυριάρχησε με υψηλό κασέ και τουπέ τις δεκαετίες του '80 και του '90 στα περιοδικά μόδας και στις πασαρέλες. Ως ντίβα δεν έκρυψε ότι πέταξε στην υπηρέτρια της το τηλέφωνο και καθώς χρεώθηκε πέντε μέρες κοινωφελούς εργασίας γι αυτό, εμφανίστηκε στο δρόμο κάθε μέρα με διαφορετικό outfit μετατρέποντας την ποινή της σε θέμα υψηλής street ραπτικής.
3. Η Cindy Crawford (1966) έχει μπει στο εξώφυλλο περισσότερων από 1.000 περιοδικά, από το 1986 μέχρι το 2.000. Σύμφωνα με τον σχεδιαστή Michael Kors ήταν αυτή που άλλαξε την εικόνα του κλασικού αμερικανικού ξανθού με γαλάζια μάτια κοριτσιού σε αυτήν της μελαχρινής ομορφιάς με τα μακριά μαλλιά και αρκετό μυαλό, γοητεία και επαγγελματισμό.
 
4. Η Linda Evangelista (1965) την δεκαετία του '90 δεν ξύπναγε αν δεν επρόκειτο να πληρωθεί με 10.000 δολάρια την ημέρα. Από τα 18 της, όταν ανακαλύφθηκε στον διαγωνισμό ομορφιάς Miss Teen Niagara, η Καναδή "χαμαιλέοντας της μόδας" λόγω των επιτυχημένων μεταμορφώσεων της έχει γίνει 10 φορές εξώφυλλο στη γαλλική Vogue και έχει περπατήσει στο διάδρομο κάθε θρυλικού σχεδιαστή.
5. Η Iman (1955): Η κόρη διπλωμάτη Iman έφυγε ως πρόσφυγας από την Σομαλία και όταν σπούδαζε στο Πανεπιστήμιο του Ναϊρόμπι, ο φωτογράφος μόδας Peter Beard την ρώτησε εάν έχει φωτογραφηθεί ξανά. Πριν προλάβει να του απαντήσει ότι δεν έχει φωτογραφηθεί ποτέ βρέθηκε στο εξώφυλλο της Vogue γράφοντας ιστορία μαζί με τα υπόλοιπα λίγα μαύρα μοντέλα. Από το 1989 έχει πάρει σύνταξη, αλλά ακόμα επηρεάζει την βιομηχανία με την σειρά καλλυντικών της για εκείνα τα χρώματα των γυναικών που δεν ικανοποιεί το mainstream makeup. Είναι ηθοποιός, συγγραφέας δύο βιβλίων και υπέρμαχος των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Έχει παντρευτεί με τον David Bowie εδώ και δύο δεκαετίες και το 2010, παρέλαβε το βραβείο "Fashion Icon" από το Συμβούλιο Σχεδιαστών Μόδας της Αμερικής
 
6. Η Beverly Johnson (1952) είναι το πρώτο μαύρο μοντέλο που έγινε εξώφυλλο στην αμερικανική Vogue και τότε αγνοούσε την ιστορία που έγραψε. Το 1974 ήταν μια πολύ καλή χρονιά για την Beverly καθώς εμφανίστηκε στο εξώφυλλο 500 περιοδικών. Ήταν ειλικρινής με τον εαυτό της όσον αφορά στις απαιτήσεις της ζωή των supermodels και το είπε στην κόρη της όταν αποφάσισε να ακολουθήσει τα βήματά της. Αξιοποίησε το όνομά της, εμφανίστηκε στο σινεμά και σήμερα διευθύνει εταιρεία με περούκες και ποστίς.
7. Το ακριβό χαμόγελο και τα μακριά πόδια της  Heidi Klum (1973) έχουν αποτυπωθεί στα εξώφυλλα αμέτρητων περιοδικών, μεταξύ των οποίων η ειδική έκδοση με μαγιό του Sports Illustated, το 1998 και το 2006. Αφού εκπλήρωσε την φαντασίωση κάθε άντρα, πραγματοποίησε και το όνειρο κάθε γυναίκας, όταν δύο μήνες μετά την εγκυμοσύνη της περπάτησε με τα εσώρουχα της Victoria's Secret. Στο μυαλό της, όμως,  ήταν πάντα και το εφεδρικό σχέδιο, μετά την αποχώρησή της από το Chalmpions League των μοντέλων. Είναι παρουσιάστρια και παραγωγός της εκπομπής Project Runway, ένα reality show που έχει κερδίσει βραβείο Emmy, βρίσκεται στην ένατη σεζόν και έχει αποτελέσει ντεμπούτο διακεκριμένων σχεδιαστών, όπως ο Christian Siriano.
8. H Kate Moss (1974) έχει τον δικό της ξεχωριστό τόμο στην Εγκυκλοπαίδεια της μόδας, καθώς με παιδιάστικες αναλογίες σκούπισε από την βιτρίνα ό,τι είχε εγκατασταθεί εκεί με την μορφή ιδανικού καλουπιού και πόζαρε τόπλες μόλις στα 19 της. Η εποχή των supermodels τύπου Christy Turlington, Linda Evangelista και Naomi Campbell πέρασε, ζήτω τα ασθενικά μοντέλα. Διάσημη τόσο για τα συμβόλαιά της, όσο και για την προσωπική της ζωή, έχασε λίγο από την λάμψη της λόγω των χλωμών κέντρων αποτοξίνωσης, αλλά επέζησε και άφησε πίσω της την εικόνα του party animal με συμβόλαια της βαρύτητας  των Bvlgari, Burberry, Christian Dior και Roberto Cavalli, μαζί με μια δική της Topshop κολεξιόν. Το 2011 παντρεύτηκε εκείνον που της ταιριάζει απόλυτα. Τον τραγουδιστή των The kills, Jamie Hince.
 
9. Η Jean Shrimpton (1942) ήταν από τα πρώτα supermodel στον κόσμο. Τα μακριά μαλλιά και πόδια της, οι βλεφαρίδες και τα ωραία μεγάλα μάτια της, τής έδωσαν το παρατσούκλι "η γαρίδα" ή πιο κομψά "the shrimp". Η Shrimpton ήταν αυτή που καθιέρωσε το μίνι την δεκαετία του '60 κάνοντας τους συντηρητικούς κύκλους να κοκκινίσουν, αλλά και μια καθοριστική τάση να κυριαρχήσει. Δυστυχώς, αποχώρησε νωρίς.
 
10. Η γεννημένη ως Lesley Hornby, Twiggy (1949) έμεινε για πάντα η έφηβη της μόδας. Με το κοντό κούρεμα, τα κοκαλιάρικα άκρα της και τις υπερβολικές βλεφαρίδες της έγινε το πρόσωπο του 1966 στην Αγγλία, αλλά η επιρροή της δεν έσβησε από τότε. Με καριέρα στο μόντελινγκ, την μουσική, το θέατρο, την τηλεόραση, τον κινηματογράφο, έχει υπάρξει ακόμα συγγραφέας και ενεργή ακτιβίστρια με ευαισθησίες στην κακή μεταχείρισητων ζώων.
Φυσικά από την πιο μοδάτη λίστα της ιστορίας δεν λείπουν οι φωτογράφοι, οι μούσες της μόδας, οι μουσικοί που την επηρέασαν, αλλά βεβαίως κι εκείνοι οι fashion editors που ταυτίστηκαν μαζί της. 
Από τους πιο αμφιλεγόμενους φωτογράφους του 20ου αιώνα, ο  Helmut Newton (1920–2004) μοιράστηκε ανάμεσα στα σκάνδαλα και την αίγλη των slide του. Οι ασπρόμαυρες λήψεις του σόκαραν από την μία, αλλά ταυτόχρονα συγκλόνιζαν. Όπως στο έργο του, η ζωή του έτεινε προς το παράξενο και πολύπλοκο. Πέθανε σε ηλικία 83 ετών το 2004 όταν η Cadillac του συνετρίβη στο Λος Άντζελες κατά τη διάρκεια των διακοπών του.
Δεν ήταν μόνο η μουσική των Beatles (1957–1970) που ξεσήκωσε τον κόσμο την δεκαετία του '60. Από τα σακάκια Pierre Cardin και το κοντό κούρεμα, μέχρι τα κοστούμια νέον οι Beatles δεν πωλούσαν μόνο δίσκους αλλά και τάσεις με χιλιάδες θαυμαστές στον κόσμο να κόβουν τα μαλλιά τους, μετά να τα αφήνουν μακριά, να φορούν μαύρα μποτάκια με τακούνι ή σανδάλια. Έτσι έγιναν ένα ολοκληρωμένο παγκόσμιο πολιτιστικό φαινόμενο.
 
Η κόρη του πρώην διευθυντή της εφημερίδας "London Evening Standard", Anna Wintour (1949), προοριζόταν για παγκοσμίου φήμης περιοδικό από τον πατέρα της. Έτσι μόλις έκανε το αγροτικό της στην Βρετανία, έγινε αρχισυντάκτρια της αμερικανικής βίβλου της μόδας Vogue, όπου για σχεδόν 25 χρόνια έχει καθιερωθεί ως η "μεγαλύτερη" editor μόδας της γενιάς της. Η επιρροή της διαχέεται όπως (παλιά) το μελάνι των εκδόσεων και σχεδιαστές, φωτογράφοι, δημοσιογράφοι κρέμονταν από το στόμα της για ένα καλό μονόστηλο (και πάλι παλιά). Η δύσκολη και απαιτητική απόμακρη στάση της γίνεται η πιο ζεστή όταν δει κάποια σπίθα καινούργιου και δημιουργικού στον συνομιλητή της. Τότε μετατρέπεται στον πιο θερμό υποστηρικτή του.
 
Δείτε και τους υπόλοιπους της λίστας στο time.com.
cosmo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Earn Money!!!

Αναζήτηση σε ολόκληρο το ίντερνετ

Custom Search

dealaki

Χτυπήστε ένα like στο dealaki