Είναι τελικά ακίνδυνο το στοματικό σεξ?SEXUALITY: Στοματικό σεξ και ΣΜΝ - Μέρος 1ο Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 18 Αυγούστου 2012, 08:00 Ο κίνδυνος μόλυνσης από Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα (ΣΜΝ) είναι σαφώς μικρότερος από την κολπική ή πρωκτική επαφή, ωστόσο είναι υπαρκτός. Πιο συγκεκριμένα: HIV Ο κίνδυνος μετάδοσης του HIV αυξάνεται αν το πρόσωπο που εκτελεί την πράξη έχει κοψίματα ή πληγές στο στόμα του/ της, αν ο άνδρας εκσπερματώσει στο στόμα του/ της συντρόφου κι αν το πρόσωπο που του γίνεται ο στοματικός έρωτας έχει κάποιο άλλο ΣΜΝ. Ο κίνδυνος είναι κυρίως για το πρόσωπο που εκτελεί τη πράξη. Έρπητας Παρόλο που ο έρπητας των γεννητικών οργάνων και ο έρπητας του στόματος προκαλούνται συνήθως από διαφορετικά στελέχη του ιού, HSV-2 και του HSV-1, αντίστοιχα, είναι πιθανόν να μεταδοθεί ο ιός από τη μια περιοχή στην άλλη. Ως εκ τούτου είναι δυνατή η μετάδοση του έρπητα κατά τη διάρκεια του στοματικού σεξ. Ο ιός μπορεί να μεταδοθεί κι από τους δυο συντρόφους, ενώ είναι μεταδοτικός ακόμη και όταν τα συμπτώματα δεν είναι εμφανή. HPV Είναι δυνατόν να εξαπλωθεί ο ιός του HPV μέσω του στοματικού έρωτα και σύμφωνα με μελέτες είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για τον καρκίνο του στόματος και του φάρυγγα. Γονόρροια Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια αυξητική τάση των λοιμώξεων του φάρυγγα που οφείλεται στη γονόρροια.Μπορεί να μεταδοθεί και από τους δύο συντρόφους κατά την διάρκεια της πεολειξίας, ενώ οι λοιμώξεις του φάρυγγα από γονόρροια είναι δύσκολο να θεραπευτούν. Υπάρχει περιορισμένη έρευνα που να υποδηλώνει ότι
είναι δυνατόν για κάποιον να μολυνθεί κατά την διάρκεια αιδοιολειξίας, ενώ η μετάδοση του ιού στην γυναίκα που της γίνεται στοματικός έρωτας είναι σχεδόν απίθανη. Χλαμύδια Τα χλαμύδια είναι δυνατόν να μεταδοθούν κατά τη διάρκεια της πεολειξίας, ενώ βρίσκονται σε κίνδυνο μόλυνσης και οι δυο σύντροφοι. Κατά την αιδοιολειξία ο κίνδυνος μόλυνσης είναι παρόμοιος με αυτόν της γονόρροιας. Σύφιλη Η σύφιλη είναι εξαιρετικά εύκολο να μεταδοθεί μέσω του στοματικού σεξ. Σε ορισμένες περιοχές των Ηνωμένων Πολιτειών, το στοματικό σεξ έχει αποδειχθεί ότι είναι υπεύθυνο για το 15% των περιπτώσεων σύφιλης. Αν και η
σύφιλη μπορεί να μεταδοθεί μόνο με την παρουσία των συμπτωμάτων, οι ανώδυνες πληγές που μπορεί να υπάρχουν είναι εύκολο να μην γίνουν αντιληπτές. Ηπατίτιδα Η έρευνα είναι ελλιπής ως προς το εάν η ηπατίτιδα Β μπορεί να μεταδοθεί μέσω του στοματικού σεξ. Η στοματική-πρωκτική επαφή όμως είναι σίγουρα ένας παράγοντας κινδύνου για λοίμωξη από ηπατίτιδα Α και μπορεί επίσης να είναι ένας παράγοντας κινδύνου για την ηπατίτιδα Β. Τόσο η ηπατίτιδα Α και Β μπορούν να προληφθούν με εμβόλια.
Ασφαλές στοματικό σεξ Πολλοί άνθρωποι έχουν την εσφαλμένη αντίληψη ότι το στοματικό σεξ είναι απολύτως ασφαλές. Όσων αφορά όμως τα ΣΜΝ υπάρχουν οι κίνδυνοι που αναλύσαμε στο «Στοματικό σεξ και ΣΜΝ- Μέρος 1ο ».
Συνήθως κατά την διάρκεια του στοματικού σεξ δεν παίρνονται οι κατάλληλες προφυλάξεις, ίσως γιατί δεν υπάρχει επαρκής ενημέρωση γύρω από τον τρόπο μετάδοσης των ΣΜΝ. Ωστόσο υπάρχουν τρόποι να μειωθεί ή/και να αποφευχθεί ο κίνδυνος κατά την διάρκεια του στοματικού έρωτα. Η γνώση γύρω από θέματα υγείας είναι ο νούμερο ένα παράγοντας πρόληψης! Ο κίνδυνος μόλυνσης αυξάνεται αν το σπερματικό υγρό έρθει σε επαφή με το στόμα ή τα μάτια του/ της συντρόφου. Καλό είναι να αποφεύγεται η επαφή του στόματος με τα σπερματικά και τα κολπικά υγρά και να ελέγχεται αν υπάρχει παρουσία αίματος στο στόμα από αιμορραγία των ούλων, κοψίματα ή έλκη διότι το αίμα αυξάνει τον κίνδυνο μόλυνσης. Σε πολλές περιπτώσεις ένα ΣΜΝ μπορεί να μεταδοθεί ακόμα κι αν το πέος ή η γλώσσα δεν έρθουν σε άμεση επαφή με τον κόλπο, το στόμα ή τον ορθό. Τα προφυλακτικά από λάτεξ και τα γυναικεία προφυλακτικά μπορούν να προστατέψουν από την μετάδοση των ΣΜΝ. Γι αυτόν τον λόγο υπάρχουν στο εμπόριο προφυλακτικά με διάφορες γεύσεις ώστε να κάνουν τον στοματικό έρωτα πιο απολαυστικό, προστατεύοντας εσάς και τον/ την σύντροφό σας.

Zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Earn Money!!!

Αναζήτηση σε ολόκληρο το ίντερνετ

Custom Search

dealaki

Χτυπήστε ένα like στο dealaki