Ποιες είναι οι σημαντικότερες αλλαγές στα εργασιακά


 Νέο τοπίο στα εργασιακά   Ποιες είναι οι σημαντικότερες αλλαγές
Εκτεταμένες αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις επέρχονται με τα νέα μέτρα που κατατέθηκαν χθες στη Βουλή και θα ισχύσουν από την 1η Ιανουαρίου του 2013.
Από την 1η του χρόνου λοιπόν, καταργείται η καθολική ισχύς της Εθνικής Σύμβασης Εργασίας και στο εξής το ύψος του κατώτατου μισθού και ημερομισθίου θα ρυθμίζεται με νόμο που θα εισηγείται η Κυβέρνηση.
Για τους νεοπροσλαμβανόμενους, ο χρόνος προειδοποίησης για απόλυση περιορίζεται στους τέσσερις από έξι μήνες ως ανώτατο όριο, ενώ για τους εργαζόμενους που έχουν συμπληρώσει16 χρόνια εργασίας και δικαιούνται έως 12 μισθούς δεν θα υπάρξει μεταβολή.
Μετά την ισχύ των νέων ρυθμίσεων οι αποζημιώσεις των εργαζομένων με προϋπηρεσία μεγαλύτερη των 16 ετών “παγώνουν” στο σημερινό ύψος, ασχέτως του πόσα χρόνια εργασίας επιπλέον θα διανυθούν έως την ενδεχόμενη απόλυση. Κάθε επιπλέον μισθός που θα λάβουν ως αποζημίωση πέραν των 12, δεν μπορεί να ξεπερνά τα 2.000 ευρώ.
(Δηλαδή εργαζόμενος με 22 χρόνια προϋπηρεσία σήμερα, ακόμη κι αν παραμείνει στον ίδιο εργοδότη για τα επόμενα 4 χρόνια θα πάρει αποζημίωση ίση με 18 μισθούς, όσους θα έπαιρνε αν απολυόταν σήμερα κι όχι όσους θα έπαιρνε σε 4 χρόνια, δηλαδή 22 μισθούς.)
Καταργείται το επίδομα γάμου, ενώ οι τριετίες «παγώνουν» έως την ολοκλήρωση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής.
Η διευθέτηση του χρόνου εργασίας θα γίνεται με κλαδικές ή επιχειρησιακές συμβάσεις.
Ο ελάχιστος χρόνος ημερήσιας ανάπαυσης μειώνεται στις 11 ώρες από 12 που ισχύει σήμερα.
Αποσυνδέεται το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων από το ωράριο των εργαζομένων το οποίο θα ξεκινά μια ώρα νωρίτερα ή θα ολοκληρώνεται μια ώρα αργότερα από τη λειτουργία του καταστήματος χωρίς να επηρεάζεται το 8ωρο.
Καθιερώνεται η 6ήμερη εβδομαδιαία εργασία για ορισμένους κλαδους, όπως το λιανεμπόριο, χωρίς επιπλέον αμοιβή ή ρεπό, αρκεί να μην ο χρόνος απασχόλησης να μην ξεπερνά τις 40 ώρες την εβδομάδα.
Οι μειώσεις στις συντάξεις θα κυμανθούν από 5 έως και 15%, από τα 1.000 ευρώ και άνω. (Στην εισηγητική έκθεση του υπουργείου Οικονομικών αναφέρεται ανώτερο ποσοστό μείωσης το 25%, ποσοστό που δεν επαναλαμβάνεται στο νόμο, και από το υπουργείο Εργασίας δόθηκε η διευκρίνιση ότι αναφέρθηκε στην εισηγητική έκθεση εκ παραδρομής).
Συγκεκριμένα, για καταβαλλόμενο ποσό άνω των 1.000,ευρώ και έως 1.500,00 ευρώ, μειώνεται το σύνολο του ποσού κατά 5% ενώ το ποσό που εναπομένει δεν μπορεί να υπολείπεται των 1.000 ευρώ.
Από 1.500 ευρώ έως και 2.000 ευρώ, μειώνεται το σύνολο του ποσού κατά 10% και σε κάθε περίπτωση το ποσό που εναπομένει δεν μπορεί να υπολείπεται των 1.425 ευρώ.
Από 2.000 ευρώ και άνω, μειώνεται το σύνολο του ποσού κατά 15% και σε κάθε περίπτωση το ποσό που εναπομένει δεν μπορεί να υπολείπεται των 1.800 ευρώ.
Καταργούνται τα Δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα, όπως και το επίδομα αδείας, και αυξάνεται από τα 60 στα 62 έτη το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης με τη συμπλήρωση 40 ετών ασφάλισης αλλά και τα όρια ηλικίας για ειδικές κατηγορίες εργαζομένων.
Από την αύξηση του ορίου ηλικίας εξαιρούνται οι ασφαλισμένες που θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα ως μητερες, οι χήροι πατέρες ανίκανων για κάθε βιοποριστική εργασία τέκνων, οι ασφαλισμένοι που έχουν υπαχθεί στην εργασιακή εφεδρεία και οι ασφαλισμένοι που έχουν κατοχυρώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2012.
Το εφάπαξ μειώνεται έως και 83% ανά φορέα, ενώ σε όσους δεν έχουν καταβάλλει εισφορές για την παροχή αυτή προβλέπεται ποσό, το οποίο δεν θα ξεπερνά τα 15.000 ευρώ.
Σημαντικές αλλαγές επέρχονται στα προνοιακά επιδόματα και στα επιδόματα ανεργίας, ενώ προαναγγέλλεται η πιλοτική εφαρμογή προγράμματος ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος από τον Ιανουάριο του 2014 για άτομα και οικογένειες που διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας.
Προβλέπεται από 1η Ιανουαρίου του 2013 και για 12 μήνες επίδομα μακροχρόνιας ανεργίας 200 ευρώ εφόσον το εισόδημα του επιδοτούμενου δεν ξεπερνά τις 10.000 ευρώ ετησίως προσαυξανόμενο κατά 586,8 για κάθε ανήλικο τέκνο.
Από την 1η του χρόνου εξάλλου καταργούνται οι ειδικές επιδοτήσεις ανεργίας, οι ειδικές εισοδηματικές ενισχύσεις ανεργίας (π.χ, λιπάσματα, μεταλλεία, Ολυμπιακή κ.λ.π.). και αντικαθίστανται από τακτικό επίδομα ανεργίας για 12 μήνες, ενώ καταργείται η επιδότηση λόγω ανεργίας απολυμένων μισθωτών λόγω συγχώνευσης, μεταφοράς ή συνένωσης.
Καταργείται τέλος η υποχρεωτική προέγκριση από την Επιθεώρηση των μεταβολών στους όρους εργασίας των εργαζομένων και στο εξής απαιτείται μόνο η κοινοποίηση τους.
Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Earn Money!!!

Αναζήτηση σε ολόκληρο το ίντερνετ

Custom Search

dealaki

Χτυπήστε ένα like στο dealaki