Αύριο θα εκταμιευθούν τα 5,8 δισ. ευρώ της έκτης δόσης


Αύριο αναμένεται να εκταμιευθούν τα 5,8 δισ. ευρώ της συμμετοχής των ευρωπαϊκών κρατών στη έκτη δόση του μηχανισμού στήριξης της Ελλάδας. Τα 2,2 δισ. ευρώ της συμμετοχής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου έχουν ήδη εισρεύσει στα δημόσια ταμεία και έδωσαν ανάσα στα ταμειακά διαθέσιμα...
"Είμαστε ήδη σε πλήρη ετοιμότητα να καλύψουμε όλες τις υποχρεώσεις μας", δηλώνει στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, προσθέτοντας πως οι καταβολές μισθών και συντάξεων θα γίνουν κανονικά, καθώς τα χρήματα υπάρχουν και θα πιστωθούν στους δικαιούχους.
Σημειώνεται πως οι δανειακές ανάγκες για αναχρηματοδότηση του χρέους το 2012, μετά την εφαρμογή του προγράμματος εθελοντικής ανταλλαγής ομολόγων (PSI), αναμένεται να μειωθούν σημαντικά, κατά το ποσό των ομολόγων που θα ανταλλαγούν.
Η κάλυψη των δανειακών αναγκών για το 2012 θα πραγματοποιηθεί κατά κύριο λόγο μέσω των δανείων του EFSF και του ΔΝΤ καθώς και εκδόσεων βραχυπρόθεσμων τίτλων του Ελληνικού Δημοσίου. Οι εκδόσεις εντόκων γραμματίων εκτιμάται ότι σταδιακά θα μειωθούν από 13 δισ. ευρώ στα τέλη του 2011 σε περίπου 6,5 δισ. ευρώ στα τέλη του 2012.
Η επιτυχημένη εφαρμογή του PSI αναμένεται να επιδράσει θετικά τόσο ως προς την δυνατότητα εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους όσο και ως προς τις παραμέτρους ελέγχου του δανειακού χαρτοφυλακίου. Συγκεκριμένα, η μέση διάρκεια του χαρτοφυλακίου από 6,8 έτη για το 2011 αναμένεται να υπερδιπλασιαστεί, ενώ το ποσοστό κυμαινόμενου επιτοκίου στο σύνολο του χαρτοφυλακίου αναμένεται να μειωθεί από περίπου 40% σε 30% στα τέλη του 2012, βελτιώνοντας έτσι την προβλεψιμότητα των μελλοντικών χρηματορροών.
Τέλος, θα συνεχιστεί η πολιτική αντιστάθμισης του συναλλαγματικού κινδύνου που προέρχεται από τα δάνεια του ΔΝΤ μέσω συμφωνιών ανταλλαγής νομίσματος και επιτοκίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Earn Money!!!

Αναζήτηση σε ολόκληρο το ίντερνετ

Custom Search

dealaki

Χτυπήστε ένα like στο dealaki