Οι «γκουρού» της κερδοσκοπίας του 201114Οι «γκουρού» της κερδοσκοπίας 14Οι «γκουρού» της κερδοσκοπίας

 Οι «γκουρού» της κερδοσκοπίας


Μέσα στη θύελλα της οικονομικής κρίσης αυτοί κατάφεραν το 2011 να κερδίσουν συνολικά… 13,2 δισ. δολάρια! Την ίδια ώρα, μεγάλα ονόματα όπως ο δισεκατομμυριούχος Τζον Πόλσον και ο Τζορτζ Σόρος είχαν μεγάλες απώλειες
Το 2011 ήταν μια καταστροφική χρονιά για τους περισσότερους διαχειριστές hedge funds, τα οποία κατά μέσο όρο έπεσαν κατά 5%. Ακόμη και τα μεγάλα ονόματα, όπως ο δισεκατομμυριούχος Τζον Πόλσον, είχαν τεράστιες απώλειες, ενώ και ο πολύς Τζορτζ Σόρος φάνηκε να χάνει το? κοκαλάκι της νυχτερίδας που διέθετε. Ωστόσο σε κάθε οικονομική περιπέτεια υπάρχουν πάντοτε και οι κερδισμένοι, που κατάφεραν, εν μέσω κρίσης, να γίνουν ακόμη πλουσιότεροι.
Σύμφωνα με τη λίστα του περιοδικού Forbes με τους 40 πιο επιτυχημένους μάνατζερ hedge funds, συνολικά κέρδισαν 13,2 δισ. δολάρια. Ακόμη και οι τελευταίοι στη λίστα κατάφεραν να γίνουν πλουσιότεροι κατά 40 εκατομμύρια δολάρια, ενώ οι πρώτοι δέκα έχουν κερδίσει τουλάχιστον 200 εκατομμύρια δολάρια μέσα στο 2011.
Πρώτος μεταξύ νικητών είναι ο Ρέι Ντάλιο, ο «γκουρού» των hedge funds, που επένδυσε κατά κύριο λόγο σε αμερικανικά και γερμανικά κρατικά ομόλογα.
Επόμενος, η μαθηματική ιδιοφυΐα, ο Τζέιμς Σίμονς, που απόλαυσε τους καρπούς των καλών επενδύσεων των προηγούμενων χρόνων. Από την επιτυχία επωφελήθηκαν και οι δύο διευθύνοντες της εταιρείας, με κέρδη 125 εκατομμυρίων έκαστος.
assets LARGE t 420 54036373 type12128 Οι «γκουρού» της κερδοσκοπίας
Ακολουθούν ο Καρλ Αϊκαν, που κέρδισε 2 εκατομμύρια και ο Στιβ Κοέν, με 600 εκατομμύρια, ενώ κατά πόδας τους… κυνηγά ο Ντέιβιντ Σο της D.E.Shaw με προσωπικό κέρδος 580 εκατομμυρίων δολαρίων.
Ο νεαρότερος της «παρέας» είναι ο 36χρονος Τσαρλς Κόλμαν, η «Τσέις», ο οποίος επένδυσε στις «φρέσκες» εταιρείες του Διαδικτύου, όπως το Facebook, το Linkedin και η Zynga και είδε το hedge fund του, αξίας 7 δισ. δολαρίων, να έχει απόδοση 45%. Τα προσωπικά του κέρδη εντός του 2011 ανέρχονται στα 500 εκατομμύρια δολάρια.
Ο Ευρωπαίος διαχειριστής hedge fund, που είχε τις καλύτερες επιδόσεις μέσα στο 2011 ήταν ο Αλαν Χάουαρντ, ο οποίος πρόσφατα «μετακόμισε» από το Λονδίνο στη Γενεύη. Με την εταιρεία του, την Brevan Howard Asset Management, ο Χάουαρντ είχε απόδοση 12,14% καθώς το ύψους 36 δις δολαρίων hedge fund του έγινε πόλος έλξης για πολλούς Αμερικανούς επενδυτές.
Η μεγάλη επιστροφή του 2011 ήταν αυτή του Κένεθ Γκρίφιν, του ιδρυτή της Citadel, που κατάφερε να επανέλθει στα προ κρίσης επίπεδα με αποδόσεις ύψους 20%.
ΟΙ ΚΡΟΙΣΟΙ ΔΕΝ… ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΚΡΙΣΗ
Οι τέσσερις πρώτοι με κέρδη 7,7 δισ. $
ΡΕΪ ΝΤΑΛΙΟ
Κέρδισε 3 δισ. δολάρια
Με σχεδόν 120 δισ. σε περιουσιακά στοιχεία, η εταιρεία του Ντάλιο, η Bridgewater Associates, είχε εντυπωσιακά αποτελέσματα μέσα στο 2011 σημειώνοντας 20% κέρδη. Τα προσωπικά κέρδη του Ντάλιο, που βρίσκεται στην πρώτη θέση της λίστας, ήταν 3 δισ. δολάρια. Οι μέθοδοι του Ντάλιο θεωρούνται αμφιλεγόμενες. Ο 62χρονος γιος ενός τζαζίστα έχει αρχίσει να ετοιμάζει την αποχώρησή του από την εταιρεία, παραχωρώντας μεγαλύτερες αρμοδιότητες στους συνεργάτες του.
ΤΖΕΪΜΣ ΣΙΜΟΝΣ
Πλουσιότερος κατά 2,1 δισ. $
Ο δεύτερος στη λίστα του «Forbes» είχε κέρδη 2,1 δισ. δολάρια μέσα στο 2011 με την εταιρεία του Renaissance Technologies. Ο Σίμονς είχε αποσυρθεί το 2010, αλλά εξακολούθησε να παίζει σημαντικό ρόλο και να απολαμβάνει τα οφέλη. Το 2011 ήταν πολύ καλή χρονιά για την εταιρεία του, καθώς είχε θετικά αποτελέσματα κατά 33%. Απόφοιτος του ΜΙΤ, ο Σίμονς ξεκίνησε την καριέρα του ως θεωρητικός μαθηματικός και το 1982 ίδρυσε τη Renaissance.
ΚΑΡΛ ΑΪΚΑΝ
Προβλέψεις… αξίας 2 δισ. $
Το νούμερο 3 στη λίστα του «Forbes» με κέρδη ύψους 2 δισ. δολαρίων είναι ο Καρλ Αϊκαν, ο οποίος υπήρξε σημαντική μορφή στις αγορές επί 30 χρόνια. Το 2011 ξεπέρασε όμως ακόμη και τον εαυτό του σε επιτυχημένες προβλέψεις και κέρδη, που έφτασαν το 35%. Στα 76 του χρόνια επέστρεψε τα χρήματα εκτός του δικού του hedge fund και αποφάσισε να επενδύει τα δικά του χρήματα και αυτά των υπαλλήλων του.
ΣΤΙΒ ΚΟΕΝ
Τέταρτος με 600 εκατ. $
Ο 4ος στη λίστα, με κέρδη ύψους 600 εκατ.δολαρίων, είναι ένας από τους πιο ισχυρούς «παίκτες» στο equity trading. Στα 56 του χρόνια ο Κοέν αγόρασε το 4% των New York Mets και φημολογείται ότι θέλει μερίδιο και στους Los Angeles Dodgers. Τον Φεβρουάριο ένας υπάλληλος της εταιρείας του, της SAC Capital, κατηγορήθηκε ότι έδινε στοιχεία εκ των έσω, ωστόσο το σκάνδαλο δεν είχε επιπτώσεις στην απόδοση της εταιρείας.
ΜΑΡΙΑ ΑΔΑΜΙΔΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Earn Money!!!

Αναζήτηση σε ολόκληρο το ίντερνετ

Custom Search

dealaki

Χτυπήστε ένα like στο dealaki