Πυρετός για το πρώτο «κρας τεστ» με την τρόικα

 Πυρετός για το πρώτο «κρας τεστ» με την τρόικα

Επιστρέφει η τρόικα στην Αθήνα
Πυρετωδώς προετοιμάζονται στο υπουργείο Οικονομικών για το πρώτο «κρας τεστ» με την τρόικα στις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Θα πρέπει αφενός να παρουσιαστεί η μέχρι στιγμής πορεία υλοποίησης του οικονομικού προγράμματος και αφετέρου να χαραχθούν οι γραμμές διαπραγμάτευσης.
Ο υπουργός Οικονομικών ενημερώθηκε χθες από τον αρμόδιο για τα φορολογικά θέματα υφυπουργό Γιώργο Μαυραγάνη και τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Ηλία Πλασκοβίτη. Οπως σημειώνουν στελέχη του υπουργείου, στην παρούσα φάση δεν θα πρέπει να καλλιεργούνται υπέρμετρες προσδοκίες πριν από τις πρώτες διερευνητικές συναντήσεις με την τρόικα.
Επίσης χθες εξετάστηκε η ανασύνταξη των φορολογικών εσόδων, η άμεση ενεργοποίηση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και η κατάρτιση του νέου φορολογικού νομοσχεδίου μέσα από το οποίο θα επιδιωχθεί η επανεκκίνηση της οικονομίας.
Η νέα κυβέρνηση βάζει ως αρχικό στόχο τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες. Το μέτρο αυτό θα επιδιώξει να εφαρμοστεί άμεσα το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, ώστε να λειτουργήσει θετικά για τον τουρισμό. Σήμερα στην εστίαση επιβάλλεται ΦΠΑ με συντελεστή 23%, ενώ στόχος είναι να μειωθεί στο 13%.
«Αγκάθι» στην όλη διαδικασία αποτελεί το γεγονός ότι ένα τέτοιο μέτρο πρέπει να λάβει την έγκριση της τρόικας, η οποία πιθανολογείται ότι, για να το αποδεχθεί, θα ζητήσει πρόταση για ισοδύναμο μέτρο. Στην κυβέρνηση θα προβάλουν ως επιχείρημα ότι η αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση έχει φέρει τα αντίθετα από τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα. Δηλαδή μειώθηκε ο τζίρος των καταστημάτων εστίασης, τα έσοδα από ΦΠΑ έχουν σημειώσει πτώση, ενώ έχει διαπιστωθεί ότι από τότε που εφαρμόστηκε έχει αυξηθεί και η φοροδιαφυγή με τη μη έκδοση αποδείξεων.
Στο μέτωπο της στελέχωσης του οικονομικού επιτελείου, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Στουρνάρας γνωστοποίησε στον κ. Πλασκοβίτη ότι επιθυμεί την παραμονή του και πλέον περιμένει την απάντησή του αν επιθυμεί να παραμείνει γενικός γραμματέας.
Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Earn Money!!!

Αναζήτηση σε ολόκληρο το ίντερνετ

Custom Search

dealaki

Χτυπήστε ένα like στο dealaki