«Μαχαίρι» στα μπόνους των golden boys των τραπεζών



Την απαγόρευση πρόσληψης συζύγων και συγγενών μέχρι δευτέρου βαθμού για το σύνολο των υπουργών και υφυπουργών της κυβέρνησης σύμφωνα με την εξαγγελία του πρωθυπουργού, προβλέπουν μεταξύ άλλων τροπολογίες που κατετέθησαν σήμερα στην Βουλή. Ως σήμερα τα μέλη της... κυβέρνησης μπορούν να προσλαμβάνουν μετακλητούς υπαλλήλους, ειδικούς συμβούλους και ειδικούς συνεργάτες στα πολιτικά τους γραφεία της επιλογής τους, συνήθως όμως πρόκειται για συγγενείς και φίλους. Στο εξής δεν θα μπορούν να προσλαμβανουν συγγενείς.

Με άλλη διάταξη τίθενται οι δικλείδες ασφαλείας για να υπάρχει έλεγχος στις μισθολογικές και συνταξιοδοτικές παροχές, των στελεχών των τραπεζών, των εταιρειών επενδυτικών υπηρεσιών, αλλά και των εποπτικών αρχών δηλαδή της Τράπεζας της Ελλάδος και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και πλέον και της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής.

Σύμφωνα με το υπουργείο, τα περίφημα «μπόνους» των golden boys θα υπόκεινται πλέον σε κανόνες χορήγησης, που εξαρτώνται από τη μακροπρόθεσμη κερδοφορία των ανωτέρω ιδρυμάτων και έτσι αποθαρρύνονται ριψοκίνδυνες δραστηριότητες, που αποβαίνουν τελικά σε βάρος των επενδυτών και καταθετών.


Σε άλλη τροπολογία επικυρώνεται και νομοθετικά η παροχή διευκόλυνση πληρωμής του φόρου εισοδήματος σε έως 7 δόσεις και μέχρι τον Φεβρουάριο του 2013. Παρότι το συστημα έχει τεθεί ήδη σε εφαρμογή, δεν νομοθετηθεί σχετική διάταξη με συνέπεια οι εφορίες να δημιουργούν προσκόμματα. Με τη διάταξη αυτή παρέχεται η ευχέρεια, ειδικά για το οικονομικό έτος 2012, στα φυσικά πρόσωπα που αφορά, να καταβάλουν τον μέχρι και σε επτά μηνιαίες δόσεις και μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2013, εφόσον δεν υπερβαίνουν το πλαφόν εισοδήματος των 60.000 ευρώ το χρόνο.

Με άλλες διατάξεις:

- διευκρινίζονται και επικαιροποιούνται θέματα που αφορούν στις τεχνικές φορολογικού ελέγχου,

- συντομεύεται η προθεσμία διοικητικής επίλυσης των διαφορών από 60 σε 30 μέρες.

- επιταχύνεται ο χρόνος για την βεβαίωση και την είσπραξη των εσόδων

Στο σκεπτικό της διάταξης, η εφαρμογή των «έμμεσων τεχνικών ελέγχου» (εξ αποστάσως κλπ) θα διευκολύνει το έργο των ελεγκτικών φορολογικών υπηρεσιών και θα βοηθήσει αποτελεσματικά στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της δικαιότερης φορολογικής μεταχείρισης μέσω της επιτάχυνσης των ελεγκτικών διαδικασιών, της έγκαιρης βεβαίωσης και της άμεσης είσπραξης δημοσίων εσόδων.

Οι έμμεσες τεχνικές ελέγχου χρησιμοποιούνται σε παγκόσμιο επίπεδο για τον προσδιορισμό φορολογούμενου εισοδήματος και είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικές σε περιπτώσεις αδήλωτου «μαύρου» χρήματος, αδικαιολόγητου πλουτισμού (κινητή και ακίνητη περιουσία), ή βιοτικού επιπέδου που δεν συνάδει με τα δηλωθέντα εισοδήματα.

Τέλος αυξάνεται κατά ένα άτομο ο αριθμός των μελών του Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Earn Money!!!

Αναζήτηση σε ολόκληρο το ίντερνετ

Custom Search

dealaki

Χτυπήστε ένα like στο dealaki