Mε αφορμή τη διενέργεια των προεδρικών και δημοτικών εκλογών που διεξήχθησαν την περασμένη Κυριακή στη Βουλγαρία, η γαλλική εφημερίδα Le Monde, έριξε φως σε μία σκοτεινή πλευρά των εκλογικών διαδικασιών στη γειτονική μας χώρα, που δεν είναι άλλη από το εμπόριο ψήφων.
Η εφημερίδα κάνει λόγο για πώληση ψήφων που αποτελεί προσφιλή τακτική διαφόρων υποψηφίων, οι οποίοι αγοράζουν τις ψήφους των Ρομά, που αποτελούν το φτωχότερο κομμάτι του πληθυσμού. Οι τιμές, πάντως, δεν είναι σταθερές, αφού σε κάποιες περιοχές φτάνει τα 15 ευρώ, ενώ σε κάποιες άλλες, πέφτει στα 10.
"Επισκεφθήκαμε αυτές τις περιοχές με μεγάλα μαύρα τζιπ, βρήκαμε το αφεντικό της γειτονιάς και το θέμα διευθετήθηκε μέσα σε τρεις ώρες", δηλώνει ο δημοσιογράφος Μίλεν Πετρόφ. Ο ίδιος τονίζει ότι αγόρασε 500 ψήφους έναντι 15 ευρώ την κάθε μια. Όπως λέει “θα μπορούσαμε να εκπροσωπούμε το ρατσιστικό κόμμα που ευαγγελίζεται την εξόντωση των Ρομά, για αυτούς είναι το ίδιο”.
Οι "αγοραστές",μάλιστα, έχουν αναπτύξει και διάφορες τεχνικές, ώστε να σιγουρευτούν ότι η ψήφος θα πάει σε αυτούς, αφού ζητούν κάποιες φορές, από τους ψηφοφόρους να φωτογραφίζουν το ψηφοδέλτιο, τοποθετώντας ακόμα και δικά τους άτομα στα εκλογικά τμήματα για εκφοβισμό.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις από την ΜΚΟ Transparency International (TI), στις εκλογές που διεξήχθησαν από το 2003 και μετά, ένα ποσοστό μεταξύ 12% και 14% των ψήφων ήταν αγορασμένες ή ελεγχόμενες, ενώ μελέτη από το Ίδρυμα "Open Society" του δισεκατομμυριούχου επενδυτή Τζορτζ Σόρος, δείχνει ότι το 30% έως 40% των Βούλγαρων ψηφοφόρων είναι ανοιχτοί στην εξαγορά της ψήφου τους.
Όπως δηλώνει στη Le Monde ο κοινωνιολόγος Αντόνι Γκαλάμποφ, η φτώχεια (στα 110 ευρώ είναι ο ελάχιστος μισθός) είναι η αιτία για αυτή την μαζική άρνηση της δημοκρατίας. Αλλά δεν είναι η μόνη αιτία. Υπάρχει μια μαφία πολιτικής και οικονομικής ολιγαρχίας που μετά την πτώση του κομμουνισμού έχει χτίσει αυτοκρατορίες, στις οποίες συνυπάρχουν νόμιμες και παράνομες δραστηριότητες. Από την αγορά ακινήτων, μέχρι τον τουρισμό, το ποδόσφαιρο, την τηλεόραση και τις εφημερίδες.
Η απόκτηση ενός αιρετού αξιώματος για αυτούς, παρέχει πρόσβαση σε εθνικά και ευρωπαϊκά κονδύλια αλλά και στην ψήφιση ευνοικών νομοθετικών αλλαγών, ώστε να ενισχυθεί ο έλεγχος τους στους τοπικούς εκπροσώπους της δικαιοσύνης και της αστυνομίας. Η ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2007 δεν ήταν αρκετή για να αλλάξει αυτό το κλίμα δυσπιστίας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρόβλημα της εξαγοράς των ψήφων είναι τόσο μεγάλο. που το 2009, ένα κείμενο-προειδοποίηση είχε εμφανιστεί στο κάτω μέρος των προεκλογικών αφισών και ανέφερε: "Η πώληση και η αγορά ψήφων είναι έγκλημα. Όμως, όπως λέει και ένας ταξιτζής στο Κιουστεντίλ, βάζοντας ένα τσιγάρο στο στόμα του: Σωστά, και το κάπνισμα σκοτώνει πάρα πολύ"!
Την βουλγαρική προεδρία θα διεκδικήσουν στον β' γύρο, στις 30 Οκτωβρίου, ο υποψήφιος του κυβερνώντος κόμματος GERB Ρόσεν Πλέβνελιεφ και ο υποψήφιος του Σοσιαλιστικού Κόμματος Ιβάιλο Κάλφιν.
Οι προεδρικές εκλογές της Κυριακής ήταν οι πρώτες που διεξήχθησαν βάσει του νέου εκλογικού νόμου και οι πρώτες που διεξήχθησαν ταυτόχρονα με τις δημοτικές εκλογές.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου