Ο Μπιλ Γκέιτς στη σύνοδο του G20 τους έδειξε τον ξεχασμένο κόσμο της πείνας



Μπιλ Γκέιτς, ο ιδρυτής της Microsoft. Η μεγαλοφυΐα των υπολογιστών που άλλαξε τον κόσμο.
Ένας δισεκατομμυριούχος με κοφτερές ιδέες πρωταγωνιστεί στον παγκόσμιο αγώνα κατά της πείνας.
Δεν υποκρίνεται τον φιλάνθρωπο. Είναι, με αποδείξεις!
Οι καινοτομίες του, που ήδη εφαρμόζονται στη γεωργία, παράγουν φθηνά καλά προϊόντα που ταΐζουν εκατομμύρια πεινασμένους.
Εντυπωσιάζουν οι επαναστατικές προτάσεις του για τη χρηματοδότηση του Τρίτου Κόσμου.
Στηρίζει, και με δικά του λεφτά τα προγράμματα ανάπτυξης στην Αφρική. Τη γιγαντιαία Ήπειρο της φτώχειας.
Ο Μπιλ Γκέιτς είναι ο πρώτος ιδιώτης που κλήθηκε και πήρε το λόγο σε σύνοδο των G20.
Οι ισχυροί της γης ήθελαν να τον ακούσουν. Τον κάλεσαν. Και τα άκουσαν!
Τους είπε:
«Είμαι σοκαρισμένος που στον 21ο αιώνα ο πλανήτης εξακολουθεί να υποφέρει από πείνα και φτώχεια. Ο λιμός στο κέρας της Αφρικής πλήττει 13 εκ. ανθρώπους. Και έχει ήδη στοιχίσει τη ζωή σε 30.000 παιδιά κάτω των 5 ετών.»
Τους ζήτησε:
«Βάλτε φόρο στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές. Χτυπήστε, πείνα και φτώχεια»
 Σε συνέντευξή του στη γαλλική «Λε Μοντ», ο Μπιλ Γκέιτς δηλώνει ότι προκαλεί σοκ το γεγονός ότι ένας λιμός τέτοιας έκτασης μπορεί να εκδηλώνεται εν έτει 2011. Ο κόσμος έχει τους πόρους, τη γνώση και τα εργαλεία για να βοηθήσει τους φτωχότερους να ξεπεράσουν την πείνα και την ακραία φτώχεια.
 «Το ίδρυμά σας ασχολούνταν περισσότερο με την υγεία. Γιατί ενδιαφερθήκατε για τη γεωργία;»
«Η Παγκόσμια Τράπεζα έδειξε πως η καλύτερη επένδυση για να μειωθεί η φτώχεια είναι η ανάπτυξη της γεωργίας: το 77% των πιο φτωχών ανθρώπων στον πλανήτη είναι καλλιεργητές. Στις αρχές του 2000 αρχίσαμε να σκεπτόμαστε πώς θα μπορούσαμε να βοηθήσουμε καλύτερα τις φτωχές χώρες για να γίνουν αυτάρκεις. Η «πράσινη επανάσταση», η οποία ήταν επιτυχημένη στην Ασία, δεν έγινε ποτέ στην Αφρική. Μπορούμε να διπλασιάσουμε την απόδοση σχεδόν όλων των καλλιεργειών στην Αφρική. Αυτό είναι κεφαλαιώδες! Ομως είναι κάτι που χρειάζεται χρόνο. Για τις έρευνες στους σπόρους, πρέπει να περιμένουμε μια δεκαετία.
Στις Κάννες είστε ο πρώτος ιδιώτης που πήρε ποτέ τον λόγο ενώπιον του G20. Γιατί δεχθήκατε;
Με κάλεσε ο Πρόεδρος Σαρκοζί. Είναι μια πραγματική τιμή. Είχα την ευκαιρία να διαπιστώσω πώς καθεμιά από τις χώρες του G20 εργάζεται, μαζί με τον ιδιωτικό τομέα, για να βελτιώσει τις συνθήκες των πιο φτωχών. Ακόμη και σ’ αυτούς τους καιρούς της οξείας οικονομικής αβεβαιότητας, είναι κάτι που οι χώρες πρέπει να συνεχίσουν να κάνουν. Δεν μπορούμε να γυρίσουμε την πλάτη στους φτωχότερους, ακόμη και σ’ αυτούς τους δύσκολους καιρούς. Η δημοσιονομική κρίση δεν πρέπει να επηρεάσει προγράμματα όπως αυτά που αφορούν τη γεωργία. Η επένδυση στα προγράμματα αυτά έχει ισχυρή απόδοση και ενισχύει τη σταθερότητα και την ανάπτυξη. Ενα εμβόλιο μπορεί να σώσει ανθρώπινες ζωές με λίγες χιλιάδες δολάρια. Απευθύνω έκκληση στους ηγέτες να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους, ακόμη και σ’ αυτούς τους δύσκολους καιρούς. Και μιλάω για μερικούς φόρους που μπορούν να τους βοηθήσουν να εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις τους. Εναν φόρο στις αεροπορικές μεταφορές, όπως έχουν κάνει πέντε ή έξι χώρες. Ή έναν φόρο στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές, όπως αυτός που υπάρχει σε έναν αριθμό χωρών.»
 ΦΟΡΟΣ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΦΤΩΧΩΝ
Ο Μπιλ Γκέιτς έχει εκφραστεί υπέρ του φόρου στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές, του λεγόμενου «φόρου Τόμπιν», από το όνομα του νομπελίστα αμερικανού οικονομολόγου Τζέιμς Τόμπιν που πρότεινε τη θέσπισή του για να χρηματοδοτηθούν από τα έσοδα οι δράσεις υπέρ των φτωχών. «Κανένας φόρος δεν πρόκειται να υιοθετηθεί από το 100% των χωρών»,λέει ο Γκέιτς στη «Μοντ».
«Είναι εργαλεία, είτε πρόκειται για αύξηση του φόρου στον καπνό, για έναν φόρο στα αεροπορικά καύσιμα ή στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές. Τα εργαλεία αυτά επιτρέπουν να δημιουργούνται εισοδήματα για να βοηθούνται οι πιο φτωχοί ή για να μειωθεί το δημοσιονομικό έλλειμμα και κάθε χώρα θα αποφασίσει. Πρόκειται για αποφάσεις κυρίαρχων κρατών. Ο στόχος μου είναι να προωθήσω κάτι που λειτουργεί, έστω κι αν δεν υπάρχει ομοφωνία, πράγμα πιθανό. Είμαι έτοιμος να υποστηρίξω ορισμένους από τους φόρους αυτούς, μεταξύ των οποίων και τον φόρο στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές, διότι έχω καταφέρει να δω πως έχουν αποτέλεσμα.
Εχει κρίσιμη σημασία το G20 να ηγηθεί, ιδιαίτερα σ’ αυτούς τους δύσκολους από πλευράς οικονομίας καιρούς. Μειώνοντας τη βοήθεια, ο κόσμος δεν θα ισοσκελίσει τους λογαριασμούς του, θα προκαλέσει όμως ανεπανόρθωτη ζημιά στην παγκόσμια σταθερότητα, στην ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας και στη ζωή εκατομμυρίων φτωχών ανθρώπων».
 «Πιστεύετε ότι θα έπρεπε να διοικούν τον κόσμο περισσότεροι επιχειρηματίες και λιγότεροι πολιτικοί;»
«Δεν διοικώ τον κόσμο! Και δεν φιλοδοξώ να το κάνω. Ομως πιστεύω ότι είναι υγιές ένα μέρος των πολιτικών να έχει επιχειρηματική εμπειρία. Μπορεί κανείς να αντλήσει διδάγματα απ’ αυτή, έστω κι αν δεν βρίσκουν εφαρμογή 100%. Στην περίπτωσή μου, και δεν είμαι καθόλου πολιτικός, το γεγονός ότι ξέρω τον νόμο του κέρδους και τις επιχειρήσεις επιστημονικού χαρακτήρα με βοήθησε στη διαχείριση του ιδρύματός μου. Η φιλανθρωπία μπορεί να ωφεληθεί απ’ αυτό το μείγμα. Το ίδιο ισχύει για τις κυβερνήσεις.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Earn Money!!!

Αναζήτηση σε ολόκληρο το ίντερνετ

Custom Search

dealaki

Χτυπήστε ένα like στο dealaki