15νθήμερο «φωτιά» έως την επιστροφή της τρόικας


 15νθήμερο «φωτιά» έως την επιστροφή της τρόικας
Διαρθρωτικές αλλαγές, κλείσιμο μετώπων και δρομολόγηση μεταρρυθμίσεων βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα των δανειστών, οι εκπρόσωποι των οποίων καταφθάνουν στις 16 Ιανουαρίου για έλεγχο. Ο πρωθυπουργός στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του έκανε λόγο για «θαρραλέα βήματα, που απαιτούνται εφόσον δουλέψουμε μαζί, εφόσον ξεπεράσουμε στείρους ανταγωνισμούς»
«>
Οι εκπρόσωποι της τρόικας Ματίας Μορς (ΕΕ), Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ) και Πολ Τόμσεν (ΔΝΤ) θα έρθουν στην Ελλάδα στις 16 Ιανουαρίου
Δεκαπενθήμερο «φωτιά» εν όψει της επιστροφής της τρόικας στην Αθήνα στις 16 Ιανουαρίου ξεκινά από σήμερα για την κυβέρνηση, καθώς μέχρι τότε θα πρέπει να γίνουν σημαντικά βήματα ως προς την προώθηση σημαντικών διαρθρωτικών αλλαγών και το κλείσιμο μίας σειράς από ανοιχτά καυτά μέτωπα, από την πρόοδο των οποίων θα κριθεί η πορεία των διαπραγματεύσεων για τη νέα δανειακή σύμβαση των 130 δισ. ευρώ.
Η δρομολόγηση των μεταρρυθμίσεων είναι κομβικής σημασίας για τις συνομιλίες της ελληνικής πλευράς με την τρόικα, γι’ αυτό άλλωστε και ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του έκανε λόγο για «θαρραλέα βήματα που απαιτούνται εφόσον δουλέψουμε μαζί, εφόσον ξεπεράσουμε στείρους ανταγωνισμούς».
Αλλωστε, ο κοινός βηματισμός των τριών κομμάτων που μετέχουν στην κυβέρνηση συνεργασίας εξακολουθεί να είναι ζητούμενο, από τη στιγμή μάλιστα που η ΝΔ διαφωνεί σε μία σειρά από θέματα, όπως λ.χ με τη νέα μείωση των επικουρικών συντάξεων και την απελευθέρωση του επαγγέλματος των φορτηγών, ενώ ο ΛΑΟΣ τάσσεται κατά της λήψης νέων επώδυνων μέτρων, θέτοντας μάλιστα την παράμετρο αυτή ως προϋπόθεση για την παραμονή του στην κυβέρνηση.
«>assets LARGE t 420 53933687 type12128 15νθήμερο «φωτιά» έως την επιστροφή της τρόικας
Τρόικα και κυβέρνηση συμφωνούν πως δεν υπάρχουν πλέον περιθώρια για νέες οριζόντιες περικοπές μισθών και συντάξεων του Δημοσίου και για επιβολή επιπρόσθετων φόρων
Τα μέτωπα που έχει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση το επόμενο 15νθήμερο είναι η απαίτηση της τρόικας για μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων μέσω απολύσεων μετά το «ναυάγιο» της εφεδρείας, η εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2011 και το νέο πακέτο μέτρων ύψους 10 δισ. ευρώ που εκτιμάται ότι θα συστήσει η τρόικα στην κυβέρνηση μετά την εκτόξευση του ελλείμματος κοντά στο 10% και τη μαύρη τρύπα των 3,2 δισ. ευρώ.
Το «ψαλίδι» στις δαπάνες (μείωση επικουρικών συντάξεων, φαρμακευτικών δαπανών κ.ά). Οι πιέσεις της τρόικας για αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις στον ιδιωτικό τομέα (μειώσεις μισθών). Το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων με επίκεντρο αυτό των ταξί.
Χρονοδιαγράμματα
assets LARGE t 420 54017379 type12128 15νθήμερο «φωτιά» έως την επιστροφή της τρόικας
Η απελευθέρωση του κλάδου των ταξί και οι περικοπές στα ειδικά μισθολόγια του Δημοσίου (ένστολοι, δικαστικοί, γιατροί) βρίσκονται ανάμεσα στις προϋποθέσεις που βάζει η τρόικα
Οι επόμενες 15 ημέρες είναι ο πρόλογος του α' τριμήνου του 2012, στη διάρκεια του οποίου κρίνονται τα πάντα. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι ο κ. Παπαδήμος ενημέρωσε τον ελληνικό λαό στο μήνυμά του για το νέο έτος ότι «οι επόμενοι τρεις μήνες είναι ιδιαίτερα κρίσιμοι».
Μέσα στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα πέραν των διαπραγματεύσεων για τη νέα δανειακή σύμβαση, βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι η παραμονή της χώρας στο ευρώ και το «κούρεμα» τους χρέους μέσω του PSI.
assets LARGE t 420 54017380 type12128 15νθήμερο «φωτιά» έως την επιστροφή της τρόικας
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν πως από την προετοιμασία της ελληνικής πλευράς θα εξαρτηθεί και το μέγεθος της πίεσης της τρόικας για νέα μέτρα. Γι' αυτόν τον σκοπό ο πρωθυπουργός έχει δώσει σαφείς εντολές στους υπουργούς να ετοιμάσουν έως τα μέσα Ιανουαρίου τα χρονοδιαγράμματα των προτεραιοτήτων τους.
Αλλωστε μέσα στην εβδομάδα -και πριν από τα Φώτα- αναμένεται να συνεδριάσει εκ νέου το Υπουργικό Συμβούλιο.
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Αλλαγές μετά από διάλογο
Με νέο κύκλο επαφών για τα εργασιακά ξεκινά το 2012. Οι συναντήσεις που έχει από μεθαύριο ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος με τους κοινωνικούς εταίρους πραγματοποιούνται υπό τη σκιά των πιέσεων της τρόικας, που ζητεί περαιτέρω συμπίεση των αμοιβών στον ιδιωτικό τομέα, μείωση του μη μισθολογικού κόστους (ασφαλιστικές εισφορές) και διευκόλυνση της εξάπλωσης των «ευέλικτων» μορφών απασχόλησης (π.χ. τη μερική ή την εκ περιτροπής απασχόληση) ως «φάρμακα» για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων.
Το επιχείρημα των τροϊκανών, που επιστρέφουν στην Ελλάδα στα μέσα Ιανουαρίου για ακόμη ένα κρίσιμο τσεκ απ, είναι πως η ακόμη πιο φτηνή εργασία θα περιορίσει τα λουκέτα στην αγορά και θα φρενάρει την αλματώδη ανάπτυξη της ανεργίας.
Από την πλευρά του, το υπουργείο Εργασίας ξεκαθάρισε πρόσφατα στους αξιωματούχους της τρόικας πως το θέμα των μισθών είναι αντικείμενο διαπραγματεύσεων των κοινωνικών εταίρων και δεν μπορεί να υπάρξει παρέμβαση.
Αντίθετα, όσον αφορά το μη μισθολογικό κόστος, το υπουργείο ετοιμάζει σειρά πρωτοβουλιών για τη μείωση των εισφορών. Για τα συνδικάτα, βέβαια, το ενδεχόμενο ενός πρόσθετου «ψαλιδίσματος» του κατώτατου μισθού, μετά και την κατίσχυση των επιχειρησιακών συμβάσεων, αποτελεί «κόκκινο πανί».
ΤΑ 9 ΑΝΟΙΧΤΑ ΜΕΤΩΠΑ
Κλείσιμο φορέων, απολύσεις υπαλλήλων
Το μήνυμα της τρόικας προς την κυβέρνηση είναι σαφές καθώς ζητεί:
1. Επιθετικό κλείσιμο «περιττών» δημόσιων φορέων.
2. Απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, καθώς το μέτρο της εφεδρείας δεν έχει φέρει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα.
3. Μειώσεις μισθών στα μισθολογικά «ρετιρέ» των ΔΕΚΟ.
4. «Ψαλίδισμα» στα ειδικά μισθολόγια (ένστολοι, δικαστικοί, γιατροί του ΕΣΥ) που δεν επηρεάστηκαν από το ενιαίο μισθολόγιο.
5. Περιστολή του μισθολογικού κόστους στον ιδιωτικό τομέα, με πρόσχημα τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας.
6. Μείωση φαρμακευτικών δαπανών και δαπανών περίθαλψης.
7. Περιστολή κοινωνικών και προνοιακών επιδομάτων.
8. Πραγματικές ιδιωτικοποιήσεις (όχι ανανεώσεις συμβάσεων) με πωλήσεις μεγάλων εισηγμένων και αξιοποίηση κρατικών ακινήτων.
9. Ουσιαστικό άνοιγμα επαγγελμάτων (δικηγόροι , συμβολαιογράφοι, μηχανικοί, ιδιοκτήτες ταξί) και αγορών.
Θα πρέπει να σημειωθεί πως κυβέρνηση και τρόικα φαίνεται πως συμφωνούν ότι δεν πρέπει να γίνουν νέες οριζόντιες περικοπές μισθών στο Δημόσιο και συντάξεων, αλλά και δεν πρέπει να επιβληθούν νέοι φόροι.
Λευτέρης Γαλανός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Earn Money!!!

Αναζήτηση σε ολόκληρο το ίντερνετ

Custom Search

dealaki

Χτυπήστε ένα like στο dealaki