Οι δίαιτες δεν είναι ένα σύγχρονο φαινόμενο. Σύμφωνα με την ιστορικό Louise Foxcroft ο Λόρδος Βύρων ήταν από τους πρώτους επώνυμους που ανησυχούσε για τα κιλά του και ξεκίνησε την εμμονή του κοινού για το πώς οι διασημότητες χάνουν βάρος.
Ο Άγγλος ποιητής και φιλέλληνας, Λόρδος Βύρων εργάστηκε σκληρά για να διατηρήσει την γραμμή του. Η εικόνα του ποιητή τον ήθελε αιθέριο και ανάλαφρο, αλλά εκείνος είχε μια νοσηρή τάση να παχαίνει. Ως φοιτητής, στο Πανεπιστήμιο του Cambridge ο τρόμος του να μην υπάρξει χοντρός, αλλά και η ανησυχία του να διατηρήσει το μυαλό του αιχμηρό, τον οδήγησε σε μια συγκλονιστικά αυστηρή δίαιτα.
Έτρωγε μπισκότα και έπινε σόδα ή βουτούσε τις πατάτες στο ξύδι. Όταν έτρωγε παραπάνω από όσο επέτρεπε στον εαυτό του, ολοκλήρωνε το γεύμα με μία μεγάλη δόση μαγνησίας. Φορούσε πολλά ρούχα, κυρίως μάλλινα, ώστε να ιδρώνει και να χάνει κιλά και μετρούσε μανιωδώς το βάρος του.
Το 1806 ζύγιζε 88 κιλά, αλλά μέχρι το 1811 έχασε 32! Στην περίφημη Villa Diodati στη λίμνη της Γενεύης, το 1816 ο George Gordon Byron για πρωινό έτρωγε μόνο μια λεπτή φέτα ψωμί και έπινε ένα φλιτζάνι τσάι. Το γεύμα του ήταν λαχανικά με ένα ή δύο μπουκάλια νερό, το οποίο περιείχε και κρασί. Το βράδι έπινε ένα φλιτζάνι πράσινο τσάι, χωρίς ζάχαρη ή γάλα.
Όσο περισσότερο πεινούσε, τόσα περισσότερα πούρα κάπνιζε. Το 1822 η κατάσταση της υγείας του ήταν εξαιρετικά κακή, αν και ήξερε καλά ότι η βασανιστική δίαιτα ήταν η αιτία για τις περισσότερες από τις ασθένειες των ανθρώπων. Λόγω της τεράστιας πολιτιστικής επιρροής του έργου του στους νέους υπήρχε τρομερή ανησυχία για την επίδραση των διατροφικών συνηθειών του. Η λεπτή και χλωμή εικόνα του είχε γίνει μόδα ανάμεσα στους ευαίσθητους Ρομαντικούς, οι οποίοι περιορίζονταν στην κατανάλωση ρυζιού με ξύδι, ώστε να την αποκτήσουν.
Αυτά που ο ίδιος έλεγε και έγραφε, δεν βοηθούσαν καθόλου. "Κανείς δεν πρέπει να δει μια γυναίκα να τρώει" είχε γράψει, "εκτός αν αυτό που τρώει είναι σαλάτα με αστακό και σαμπάνια. Την μοναδική θηλυκή τροφή που υπάρχει".
Τα σκληρά διατροφικά στάνταρ του έγιναν γνωστά ύστερα από τον σκανδαλώδη χωρισμό με την παντρεμένη Lady Caroline Lamb, όταν θύμιζε έναν σκελετό, λιπόσαρκος από τη θλίψη. Εκείνη τον αποκάλεσε αργότερα έναν τρελό, κακό και επικίνδυνο άνθρωπο να γνωρίζεις.
Μία άλλη εξαιρετικά λεπτή διασημότητα του 19ου αιώνα ήταν η Elisabeth von Wittelsbach, γνωστή ως Sissi. Η σύζυγος του αυτοκράτορα της Αυστρίας, Franz Joseph I, η οποία ακολουθούσε ένα αυστηρό πρόγραμμα δίαιτας και σωματικής άσκησης για να αντιμετωπίζει το έντονα κριτικό κοινό βλέμμα. Οι εφημερίδες την δεκαετία του 1860 έγραφαν πολλές υπερβολικές ιστορίες γι' αυτήν.
Οι δίαιτες μέσα από τους αιώνες
- Ένα από τα πρώτα βιβλία με δίαιτες χαμηλές σε υδατάνθρακες γράφτηκε το 1825 από την Jean-Anthelme Brillat-Savarin.
- Στον 18ο αιώνα η διατροφή σε σκόνες, περιελάμβανε τα πάντα, από στρυχνίνη σε χοιρινό λίπος και σκόνη πλυσίματος.
- Τον 19ο αιώνα, οι επιστημονικές προσεγγίσεις για την δίαιτα άρχισαν να εμφανίζονται μαζί με τον διαχωρισμό των γιατρών σε ειδικότητες.
- Το 2009 οι πωλήσεις προϊόντων για απώλεια βάρους στη δυτική Ευρώπη έφθασαν τα 1,4 δις δολάρια.
- Οι Αμερικανοί ξοδεύουν πάνω από 1,6 δις ευρώ το χρόνο για συμπληρώματα απώλειας βάρους.
www.cosmo.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου