Ο αγώνας δρόμου που κάνει η κυβέρνηση έχει προφανώς να κάνει με την απαίτηση των Βρυξελλών, αλλά και των ισχυρών χωρών της Ευρώπης, να ολοκληρωθούν άμεσα οι διαρθρωτικές αλλαγές και οι μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί, πριν αρχίσει να υλοποιείται η νέα δανειακή σύμβαση.
Οπως είναι ήδη γνωστό, οι δανειστές απαιτούσαν να κλείσουν όλα τα εκκρεμή θέματα που αφορούν τις μεταρρυθμιστικές αλλαγές στην Ελλάδα πριν από την επίσημη επικύρωσή της από τη Σύνοδο Κορυφής της Παρασκευής.
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, σήμερα θα περάσουν από τη Βουλή οι ρυθμίσεις του υπουργείου Εργασίας για τη μείωση του κατώτατου μισθού κατά 22%, τις περικοπές 12% – 20% σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, ενώ αύριο έρχονται προς ψήφιση οι βαθιές αλλαγές του υπουργείου Υγείας για τη συνταγογράφηση στα φάρμακα και το ωράριο των φαρμακείων.
ΜΕ ΤΗ ΔΡΑΣΤΙΚΗ ΟΥΣΙΑ. Ειδικά για τις ρυθμίσεις του υπουργείου Υγείας πληροφορίες αναφέρουν ότι θα αφορούν την υποχρεωτική συνταγογράφηση της δραστικής ουσίας των φαρμάκων, την επέκταση του ωραρίου λειτουργίας των φαρμακείων και την υποχρεωτική ηλεκτρονική συνταγογράφηση.
Το νομοσχέδιο-σκούπα των υπουργείων Εργασίας και Υγείας θα ψηφιστεί από τη Βουλή μεθαύριο Πέμπτη και πριν ο Ευάγγελος Βενιζέλος μετάσχει στη συνεδρίαση του Eurogroup, το οποίο συνέρχεται το απόγευμα της ίδιας ημέρας.
Στο μεταξύ το μεσημέρι συνεδριάζει υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου το Υπουργικό Συμβούλιο, με αντικείμενο θέματα που πρέπει να ρυθμιστούν κατ’ εφαρμογήν του νέου οικονομικού προγράμματος που απορρέει από τη δανειακή σύμβαση των 130 δισ. ευρώ. Κατά τη συνεδρίαση αναμένεται να αποφασιστεί η έναρξη ισχύος των περικοπών στους μισθούς και τις συντάξεις από την 1η Μαρτίου. Με την ίδια πράξη νομοθετικού περιεχομένου του Υπουργικού Συμβουλίου θα δοθεί προθεσμία έως τις 14 Μαΐου στους κοινωνικούς εταίρους να καταλήξουν σε συμφωνία για κλαδικές συμβάσεις, οι οποίες θα είναι σύμφωνες με τους εφαρμοστικούς νόμους.
Επίσης θα ρυθμίζονται οι αλλαγές στο καθεστώς του ιδιωτικού τομέα που αφορούν τη μείωση του χρόνου της μετενέργειας των κλαδικών συμβάσεων εργασίας σε τρεις από έξι μήνες, κάτι που μπορεί να οδηγήσει χαμηλότερα τους μισθούς έως και 40%.
Η ΜΕΤΕΝΕΡΓΕΙΑ. Αυτή την εβδομάδα εξάλλου πρέπει να εκδοθούν οι εγκύκλιοι για την κατάργηση της μετενέργειας, το πάγωμα ωριμάσεων στον ιδιωτικό τομέα, την κατάργηση της υποχρεωτικής διαιτησίας, το κλείσιμο του ΟΕΚ και του ΟΕΕ, τη μείωση του ΠΔΕ, τη μείωση των λειτουργικών δαπανών και το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων.
Σημειώνεται ότι εκκρεμούν οι υπουργικές αποφάσεις του υπουργείου Υγείας για τη μείωση των τιμών των φαρμάκων με πατέντα κατά 6%, τη μείωση της μέγιστης τιμής γενόσημων κατά 15%, την αύξηση της συμμετοχής των ασφαλισμένων στο 15%, την επικαιροποίηση της αρνητικής λίστας φαρμάκων και τη συνταγογράφηση του φθηνότερου φαρμάκου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου