Νέο φορολογικό σύστημα, ακόμα χειρότερο, στα σκαριά


Νέο φορολογικό σύστημα – λαιμοτόμος για τα εισοδήματα

Διπλό κτύπημα για εκατομμύρια μικρομεσαίους θα επιφέρει το νέο φορολογικό σύστημα που προτείνει η διακομματική Επιτροπή για την Φορολογική μεταρρύθμιση.
Το προσχέδιο στο οποίο καταλήγουν ΠΑΣΟΚ και ΛΑΟΣ(και που σε πολλά θέματα συμφώνησε και η Ν.Δ. πριν αποχωρήσει από τον διάλογο) προβλέπειφοροελαφρύνσεις για εύπορους και επιχειρηματίες, όπως μείωση του ανώτατου συντελεστή από 45% σε 40% στην κλίμακα της φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων, κατάργηση του φόρου επί των εταιρικών μερισμάτων, μείωση της μέσης επιβάρυνσης της επιχείρησης κλπ.
Την ίδια ώρα, όμως, επιφέρει μεγάλες επιβαρύνσεις για όσους βγάζουν από 5.000-20.000 ευρώ, με αλλαγές στην κλίμακα φόρου εισοδήματος αλλά και την παντελή κατάργηση των φοροαπαλλαγών. Όπως είχε αποκαλύψει το Πρώτο Θέμα, επικράτησε η πρόταση γιααντικατάσταση των φοροαπαλλαγών από ένα ειδικό επίδομα, που θα δοθεί όμως μόσον σε όσους δηλώνουν ελαχιστότατο εισόδημα, κάτω ίσως και από τις 10.000 ευρώ.
Το κείμενο θα λάβει την μορφή υπομνήματος που θα παραδοθεί από την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών στην νέα κυβέρνηση η οποία θα εξειδικεύσει τα μετρά και θα λάβει τις αναγκαίες πολίτικες αποφάσεις σε κρίσιμα θέματα. Σύμφωνα με πληροφορίες τα κόμματα κατάφεραν να συμφωνήσουν στα εξής θέματα:
Φορολογία εισοδήματος
Στα χέρια της επόμενης κυβέρνησης βρίσκεται η τύχη της φορολογίας εισοδήματος των φυσικών προσώπων. Η προτενόμενη νέα κλίμακα έχει λιγότερα κλιμάκια, επιβαρύνοντας κυρίως τα χαμηλά εισοδήματα:
ΕΙΣΟΔΗΜΑ                                    ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗΣ
0 – 5.000 ευρώ                               Αφορολόγητο
5.000 – 10.000 ευρώ                           10%
10.000 – 30.000 ευρώ                        20%
30.000 – 60.000 ευρώ                       30%
60.000 και άνω                                      40%
Αντιθέτως καταργεί τον ανώτατο συντελεστή φορολόγησης 45% και τον μειώνει στο 40%.Αν και στο σενάριο αυτό θα επιβάλλεται πλέον από τα 60.000 ευρώ ετησιο εισόδημα, ουσιαστικά ελαφρύνει από φόρους τα πολύ υψηλά εισοδήματα.
Παράλληλα θα καταργηθούν πλήρως οι εκπτώσεις για δαπάνες στεγαστικών δανείων, για δίδακτρα, ασφάλιστρα ζωής ακόμα και στα ενοίκια κύριας ή φοιτητικής κατοικίας.
Ως προς τον ΦΠΑ η λογική των τριών κομμάτων, συμφωνεί με τις απόψεις της Τρόικας ότι η μείωση των συντελεστών θα πρέπει να συνδυαστεί με την επίτευξη το στόχων που τίθενται για τα έσοδα. Διαφωνούν όλα όμως στην κατάργηση του χαμηλού ΦΠΑ σε νησιά και ακριτικές περιοχές.
Φορολογία ακινήτων
Την ενοποίηση όλων των φόρων κατοχής ακίνητων σε μόλις δύο, προτείνει το νέο σχέδιο φορολόγησης.Ειδικότερα:
· Ο Ενιαίος Φόρος Ακίνητης Περιουσίας θα εισπράττεται από το δημόσιο, θα επιβάλλεται στο σύνολο της ακίνητης περιουσίας του φορολογουμένου και θα είναι κλιμακωτός. Δηλαδή θα αυξάνεται όσο αυξάνεται η συνολική ακίνητη περιουσία.
· Το Ενιαίο Τέλος Ακίνητης Περιουσίας: Θα εισπράττεται από τους δήμους και θα υπολογίζεται με βάση την αξία του ακινήτου μαζί με ορισμένους συντελεστές που θα προκύπτουν από τα δημοτικά τέλη και γενικότερα τις υπηρεσίες που παρέχονται από τον δήμο προς το ακίνητο.
Παράλληλα εξετάζεται να επιβληθεί φόρος υπεραξίας στις μεταβιβάσεις ακινήτων ο όποιος όμως θα συνδυαστεί και με τις αλλαγές στο σύστημα υπολογισμού των αντικειμενικών αξιών που πρέπει, πάση θυσία, να εξισωθούν με τις αντίστοιχες εμπορικές. Το σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει την σύνδεση των τιμών με τις Τιμές Ακινήτων, όπως τις υπολογίζει η Τράπεζα της Ελλάδος.
Φορολογία επιχειρήσεων
Τα καλύτερα νέα έρχονται όμως για τς επιχειρήσεις.Προτείνεται να καθιερωθεί ένας ενιαίος φόρος για κάθε τύπο επιχείρησης, ασχέτως της μορφής των επιχειρήσεων.
Το ίσιο σχέδιο προβλέπει παρακράτηση 20% του φόρου στα κέρδη των επιχειρήσεων και στην συνέχεια φορολόγηση 20% στο ποσό υπόλοιπο ποσό των κερδών. Παράλληλα θα καταργηθεί και ο διαχωρισμός στην φορολόγηση διανεμομένων και αδιανέμητων κερδών καθώς στο νέο φόρο θα ενσωματωθεί και η φορολόγηση των μερισμάτων που γίνεται ξεχωριστά σήμερα. Την πρόταση αυτή στηρίζει το ΠΑΣΟΚ και το ΛΑΟΣ
Η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για τη φορολόγηση των κερδών διαφοροποιείται ελαφρώς: Προβλέπει, στην τελική μορφή, παρακράτηση 20% του φόρους επί των κερδών και στην συνέχεια φορολόγηση 15% επί του υπόλοιπου ποσού.
ΠΗΓΗ: protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Earn Money!!!

Αναζήτηση σε ολόκληρο το ίντερνετ

Custom Search

dealaki

Χτυπήστε ένα like στο dealaki