Η γραφειοκρατία για την έκδοση ταξιδιωτικής βίζας «σκοτώνει» τον ελληνικό τουρισμό

 Η βίζα διώχνει τουρίστες


Την τελευταία 5ετία ήρθαν στην Ελλάδα 2 εκατ. Ρώσοι. Την ίδια περίοδο 14 εκατ. Ρώσοι προτίμησαν για τις διακοπές τους τη γειτονική Τουρκία, που δεν τους υποβάλλει στο μαρτύριο της βίζας Σένγκεν
Ο υπουργός Πολιτισμού-Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος (δεξιά) με τους κ. Ταλέμπ Ριφάι, γ.γ. του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (αριστερά) και Ντ. Σκόουσιλ, πρόεδρο του WTTC (κέντρο)
Η γραφειοκρατία για την έκδοση ταξιδιωτικής βίζας «σκοτώνει» τον ελληνικό τουρισμό. Εναν μισθό -και πολλές μέρες αναμονής- κοστίζει στον κάθε Ρώσο που θέλει να έρθει στην Ελλάδα η έκδοση ταξιδιωτικής βίζας. Ενώ για τους Κινέζους είναι πιο εύκολο να έρθουν στη χώρα μας μέσω… Ρώμης.
Αποτέλεσμα, την τελευταία 5ετία να έρθουν στην Ελλάδα 2 εκατομμύρια Ρώσοι. Την ίδια περίοδο 14 εκατομμύρια Ρώσοι προτίμησαν για τις διακοπές τους τη γειτονική Τουρκία, που δεν τους υποβάλλει στο μαρτύριο της βίζας Σένγκεν.
Η απλούστευση των διαδικασιών στην έκδοση της ταξιδιωτικής βίζας, όμως, έχει άμεση θετική επίπτωση στη δημιουργία θέσεων εργασίας. Με κάθε 100 θεωρήσεις ταξιδιωτικής βίζας δημιουργούνται 2,5 νέες θέσεις εργασίας.
Τα παραπάνω επισημάνθηκαν χθες από τον υπουργό Πολιτισμού-Τουρισμού, Παύλο Γερουλάνο, και τον γενικό γραμματέα του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού, Ταλέμπ Ριφάι, οι οποίοι μίλησαν σε ημερίδα με θέμα: «Κινητικότητα και Ταξίδια: Ξεπερνώντας ταξιδιωτικά εμπόδια», την οποία διοργάνωσε ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού, στο πλαίσιο του εορτασμού των 60 χρόνων λειτουργίας του.
Μάλιστα ο κ. Γερουλάνος παραδέχθηκε ότι ο ελληνικός τουρισμός όχι μόνο δεν κέρδισε, αλλά έχασε από την καθιέρωση της συνθήκης Σένγκεν, καθώς η Ελλάδα έχει υποβάλει εκατομμύρια τουρίστες «σε ακριβή, χρονοβόρα και συχνά ρατσιστική διαδικασία», προκειμένου να πάρουν ταξιδιωτική βίζα.
Σύμφωνα με τον υπουργό, η λύση βρίσκεται στη χρήση των νέων τεχνολογιών, οι οποίες έχουν τη δυνατότητα να παρακάμψουν όλη αυτή τη γραφειοκρατία και παράλληλα να μειώσουν το κόστος για την πολιτεία. Και συμπλήρωσε χαρακτηριστικά πως «η τεχνολογία υπάρχει, αυτό που λείπει είναι η πολιτική βούληση».
Ο γ.γ. του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού, Ταλέμπ Ριφάι, σημείωσε πως «η Ελλάδα λάμπει όταν αντιμετωπίζει προβλήματα και στο τέλος πάντα κερδίζει».
Απλούστευση
Ακόμα υπογράμμισε την ανάγκη να απλουστευθούν οι διαδικασίες θεώρησης βίζας, καθώς, όπως είπε, το 2030 οι τουρίστες θα ανέρχονται σε 1,8 δισ. επισκέπτες. «Αν λοιπόν δεν διευκολυνθούν όλοι αυτοί οι άνθρωποι στα ταξίδια τους, ο τουρισμός δεν θα γνωρίσει την ανάπτυξη που πρέπει και βέβαια όλοι θα πρέπει να συνυπολογίσουν πως για κάθε 100 θεωρήσεις βίζας που δίνονται, δημιουργούνται αμέσως 2,5 θέσεις εργασίας».
Ο κ. Γερουλάνος στην ομιλία του τόνισε, επίσης, πως τα επόμενα 10 με 20 χρόνια θα είναι καθοριστικά για τον ελληνικό τουρισμό, καθώς αυξάνονται ραγδαία οι νέες αγορές αλλά και το είδος των προϊόντων.
Ωστόσο η μετακίνηση των τουριστών δεν είναι ελεύθερη εξαιτίας της τρομοκρατίας και της λαθρομετανάστευσης και οι επισκέπτες είναι αναγκασμένοι να διαθέτουν Visa, ώστε να μετακινηθούν με κάποια άνεση.
Ενώ για τη λαθρομετανάστευση ανέφερε χαρακτηριστικά πως από τα 16,5 εκατ. τουρίστες που επισκέφθηκαν πέρυσι την Ελλάδα μόλις 700 περιπτώσεις αφορούσαν σε παράνομη διαμονή στη χώρα μας, θέλοντας με αυτό τον τρόπο να αποδείξει πως η Visa το μόνο που δημιουργεί είναι προβλήματα στους τουρίστες, ενώ όσον αφορά το θέμα της τρομοκρατίας, απλώς ανέφερε πως όλα τα τρομοκρατικά χτυπήματα στην ΕΕ έχουν γίνει από πολίτες της και όχι από ξένους…
Εφη Καραγεώργου
efikar@pegasus.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Earn Money!!!

Αναζήτηση σε ολόκληρο το ίντερνετ

Custom Search

dealaki

Χτυπήστε ένα like στο dealaki