Αρθρο στη βρετανική εφημερίδα με ειδική μνεία στη Χρυσή Αυγή
Ούγγροι νεοναζί σε παλαιότερη διαδήλωσή τους στη Βουδαπέστη. (AP Photo/Katalin Sandor)
Τα ακροδεξιά κόμματα είναι μεταξύ των νικητών στις εκλογές σε Ελλάδα και Γαλλία, αλλά η ακροδεξιά απειλεί να μολύνει ξανά την πολιτική ζωή σε όλη την Ευρώπη, εκτιμά ο δημοσιογράφος Πίτερ Πόπαμ σε άρθρο του στη βρετανική εφημερίδα «Independent».
«Ακροδεξιά κόμματα αναδεικνύονται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, όπως στη Φινλανδία, στη Νορβηγία, στην Ουγγαρία, τη Γαλλία και την Ελλάδα, απειλώντας να αποκτήσουν πολιτική εξουσία ή να παίξουν τον δικό τους ρόλο στο πολιτικό σκηνικό», επισημαίνει ο βρετανός αρθρογράφος, κάνοντας στη συνέχεια μια ειδική μνεία στην εγχώρια περίπτωση της Χρυσής Αυγής.
«Ο ηγέτης της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος, είναι ένας ξεκάθαρος οπαδός του Αδόλφου Χίτλερ, τον οποίο έχει αποκαλέσει ως «μια μεγάλη προσωπικότητα της παγκόσμιας ιστορίας», ενώ υιοθετεί τον ναζιστικό χαιρετισμό και μια παραλλαγμένη εκδοχή της σβάστικας ως το έμβλημα του κόμματος του», γράφει ο Πόπαμ, συνεχίζοντας ότι «παρόλο που απέχει έτη φωτός από την κατάληψη θέσεων εξουσίας, η Χρυσή Αυγή μπορεί να καταφέρει κάτι εξίσου επικίνδυνο: να μολύνει, σε ιδεολογικό επίπεδο, τα κόμματα που θα βρίσκονται στην εξουσία».
Παρόμοια επίδειξη δύναμης έγινε πριν μερικές ημέρες και στην Ολλανδία, όταν το ακροδεξιό «Κόμμα για την Ελευθερία» (PVV) του Χερτ Βίλντερς, εγκατέλειψε το τραπέζι των συνομιλιών για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, εξαναγκάζοντας σε παραίτηση την κεντροδεξιά κυβέρνηση μειοψηφίας της χώρας.
Ιδια κατάσταση επικρατεί και στη Γαλλία, με το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν να φαίνεται πως θα αναδειχθεί σε ρυθμιστή των επικείμενων βουλευτικών εκλογών του Ιουνίου, αφού η πρώτη δημοσκόπηση που διενεργήθηκε δείχνει το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο να φτάνει πάλι το 18%, δηλαδή το ίδιο ποσοστό που έλαβε η Λεπέν στον πρώτο γύρο των πρόσφατων προεδρικών εκλογών.
Στην Βρετανία οι «παράφρονες κρυμμένοι ρατσιστές» (όπως τους αποκάλεσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός της χώρας, Ντέιβιντ Κάμερον), του ακροδεξιού κόμματος UKIP (Κόμμα για την Ανεξαρτησία του Ηνωμένου Βασιλείου) πήραν το 14% των ψήφων στις προ ημερών τοπικές εκλογές που διεξήχθησαν. Το UKIP, διαμέσου του ηγέτη του, Νάιτζελ Φάρατζ, υποστηρίζει την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ και αντιμετωπίζει με απίστευτη σκληρότητα τους ξένους μετανάστες.
Ο αρθρογράφος κάνει ειδική αναφορά στο ακροδεξιό κόμμα της Φινλανδίας, τους «Αληθινούς Φινλανδούς» του ευρωσκεπτικιστή Τίμο Σόινι, καθώς και στο ακροδεξιό κόμμα Τζομπίκ, στην Ουγγαρία, που συχνά πυκνά επιδίδεται σε αντισημιτικές και ξενοφοβικές ρητορικές, στρέφοντας τα εθνικιστικά του βέλη κυρίως εναντίον των τσιγγάνικων πληθυσμών Ρομά.
«Το μόνο παρήγορο στην όλη υπόθεση είναι πως κανένα από τα ταχέως αναπτυσσόμενα αυτά κόμματα δεν έχει καταφέρει μέχρι στιγμής να διαμορφώσει μια είδους συμμαχία με κάποιον από τους ομοϊδεάτες του εκτός της επικράτειας τους»,συμπληρώνει ο βρετανός αρθρογράφος.
«Η Ευρώπη μοιάζει με ένα βρεγμένο χωράφι που περιμένει κάποιον να του ρίξει ένα σπίρτο και να το κάνει παρανάλωμα του πυρός», προειδοποιεί ο Γάλλος Νικολά Λεμπούργκ, ειδικός επί θεμάτων ακροδεξιάς στο πανεπιστήμιο του Περπινιάν.
Διαβάστε τι έχει γράψει για το θάνατο του Χίτλερ ο Μιχαλολιάκος
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο τεύχος 26 (Μάιος 1987) του περιοδικού «Χρυσή Αυγή» είναι αφιερωμένο στο συγκεκριμένο γεγονός για το οποίο γράφει μάλιστα ο Νίκος Μιχαλολιάκος γράφει τα εξής:
«Στις 30 Απριλίου 1987 συμπληρώθηκαν σαράντα δύο ακριβώς χρόνια από την Βαλπούργια Γερμανική νύχτα της 30ης Απριλίου 1945, κατά την οποία ο Αρχηγός του Γερμανικού Ράιχ και οραματιστής της Νέας Ευρώπης Αδόλφος Χίτλερ έθεσε μόνος Του (σ.σ. προσοχή στο κεφαλαίο Τ) εις την γήινη παρουσία Του. [...] 30 Απριλίου 1945, μία λαμπερή σελίδα της σύγχρονης ιστορίας κλείνει. Ο Μεγάλος Άνδρας του Εικοστού Αιώνα, ο εμψυχωτής και απόστολος της Επαναστάσεως του Αγκυλωτού Σταυρού είναι νεκρός».
Μεταξύ άλλων, ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής αναφέρει: «Δεν έχουμε σκοπούς πολιτικάντικους, ούτε και υποφέρουμε από το άγχος της κοινοβουλευτικής παρουσίας, δεν αναζητούμε μια θέση κάτω από τον ήλιο της δημοκρατίας, αρνούμεθα την δημοκρατία, αρνούμεθα την αρχή της πλειοψηφίας, αρνούμεθα την πολιτική του marketing και παραμένουμε πιστοί, σήμερα που όλοι γίνανε άπιστοι, παραμένουμε πιστοί στα οράματα της Εθνικοσοσιαλιστικής Ιδέας».
Το κείμενο καταλήγει: «Χίλια εννεακόσια ογδόντα επτά, σαράντα δύο χρόνια μετά, μετά, με την σκέψη και την ψυχή μας δοσμένη στην Μνήμη του Μεγάλου μας Αρχηγού, υψώνουμε το δεξί χέρι ψηλά, χαιρετούμε τον Ήλιο και με το θάρρος, που μας επιβάλλει η Στρατιωτική μας Τιμή και το Εθνικοσοσιαλιστικό μας καθήκον κραυγάζουμε γεμάτοι πάθος, πίστη στο μέλλον και στα οράματά μας: HEIL HIT