Του Πέτρου Τρουπιώτη
Υπάρχει μια παράμετρος της ελληνικής κρίσης , την οποια καλώς ή κακώς , δεν εχει σημασία αυτή την στιγμή, την έχουμε παραγνωρίσει ή ίσως δεν την έχουμε δει καθόλου. Δεν την έχουμε βάλει καν ως παράμετρο στους οποίους σχεδιασμούς κάνουμε ως χωρά, αν δηλαδή κάνουμε. Και κυρίως δεν έχουμε επισημάνει το ζήτημα αυτό στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την οποια και βεβαία αφορά.
Αναφέρομαι στις επιπτώσεις που θα εχει μια πιθανή κατάρρευση της χωράς μας οικονομικά , στις χώρες των………
βαλκάνιων. Και όταν λέω κατάρρευση δεν εννοώ συνολική οικονομική διάλυση και επιστροφή στην δραχμή αλλά ακόμα και σε μια περαιτέρω χειροτέρευση των οικονομικών δεδομένων. Κάτι, που αυτή την στιγμή δεν φαίνεται απίθανο, τουλάχιστον για έναν ορίζοντα κάποιων μηνών.
βαλκάνιων. Και όταν λέω κατάρρευση δεν εννοώ συνολική οικονομική διάλυση και επιστροφή στην δραχμή αλλά ακόμα και σε μια περαιτέρω χειροτέρευση των οικονομικών δεδομένων. Κάτι, που αυτή την στιγμή δεν φαίνεται απίθανο, τουλάχιστον για έναν ορίζοντα κάποιων μηνών.
Ας δούμε τα πράγματα λίγο πιο πρακτικά. Μια «οικονομική στενότητα» του τραπεζικού κλάδου στην χωρά μας, που ήδη υπάρχει, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα στραγγαλίσει και τις ελληνικές τράπεζες στα Βαλκάνια , τράπεζες που αποτελούν ένα σημαντικό τμήμα της οικονομίας.
Αυτόματα κάτι τέτοιο , περά από το « στραγγάλισμα» του εκεί τραπεζικού συστήματος, θα οδηγήσει σε μεγαλύτερα προβλήματα τις εκατοντάδες ελληνικές επιχειρήσεις που κινούνται στα Βαλκάνια. Επιχειρήσεις, που ήδη αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας . Μια επιδείνωση της κατάστασης , μπορει να αγιάσει και σε κλύσμα ελληνικών επιχειρήσεων στα Βαλκάνια. Και κάτι τέτοιο δεν είναι απλό ζήτημα. Αποτελεί μια βόμβα στις χώρες αυτές μια και χιλιάδες άνθρωποι θα βρεθούν στην ανεργία και θα προστεθούν στον ήδη μεγαλο αριθμό ανέργων των χώρων αυτών. Έτσι η κοινωνική έκρηξη , που σε χώρες χωρίς δημοκρατική παράδοση χωρίς σταθερούς θεσμούς αλλά και εθνικιστικά προβλήματα, μπορει να είναι κάτι πολύ επικίνδυνο.
Επικίνδυνο όχι μόνον για τις ίδιες , αλλά και για τα Βαλκάνια , που έχουν και αντίστοιχο παρελθόν. Και μια εστω και κοινωνική ανάφλεξη στα Βαλκάνια θα φέρει πάλι την Ευρώπη στα πρόθυρα εσωτερικής πολίτικης σύγκρουσης , με άγνωστα αποτελέσματα. Και αυτό γιατί πολλές Ευρωπαϊκές χώρες έχουν αντιτιθέμενα συμφέροντα στα Βαλκάνια αλλά και διαφορετικούς συμμάχους.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο θα πρέπει να προσθέσουμε και μια σειρά από αλλά θέματα που σαφώς θα επιδεινώσουν την κρίση σε Σκοπιά, Κόσσοβο, Βουλγαρία , Αλβανία αλλά και Ρουμανία και Σερβία.
Χιλιάδες πολίτες των χωρών αυτών που ζουν στην χώρα μας θα επιστέψουν αναγκαστικά εκεί και θα είναι μια ομάδα ανέργων και πιθανόν αστέγων που θα ενισχύσουν την κοινωνική αναταραχή.
Παράλληλα, χιλιάδες άλλοι παράνομοι μετανάστες, από τρίτες χώρες , είναι βέβαιο ότι θα προσπαθούν με κάθε τρόπο να φτάσουν στις άλλες βαλκανικές χώρες για να προωθηθούν μετά στην Κεντρική Ευρώπη , κάτι που δεν είναι απίθανο, το αντίθετο μάλιστα , να δημιουργήσει εντάσεις στα σύνορα. Με άγνωστα αποτελέσματα.
Όλη αυτή η κατάσταση στα εύφλεκτα βαλκάνια, θα πρέπει να αποτελέσει ένα ακόμα χαρτί στα χεριά της ελληνικής κυβέρνησης στην διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι ευρωπαίοι πρέπει να καταλάβουν ότι το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο και πιο πολύπλοκο από ένα πόλεως οικονομικό ζήτημα.
Ίσως μάλιστα θα πρέπει να επισημάνουμε σε όλους ότι το κενό που πιθανόν να αφήσει η Ελλάδα στα Βαλκάνια, για τα οποια αποτελούσε δεκαετίες πρότυπο και σημείο αναφοράς για οικονομικούς και πολιτικούς λόγους, θα προσπαθήσει να καλύψει η Τουρκια. Και είναι αμφίβολο αν αυτό, γεια πολλούς λόγους , επιθυμούν πολλές Ευρωπαϊκές χώρες. Θα έλεγα μάλλον το αντίθετο…
ptroupiotis@yahoo.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου