Μια χαρά περάσανε όλοι προχθες το βράδυ. Και οι πρωταγωνιστές και τα εκατομμύρια τηλεθεατές. Οι μόνοι, όμως, που θα έπρεπε να νιώθουν κάπως άβολα με τα άτομα που ανεβαίνουν στο βάθρο των νικητών στα 100 μ. είναι η ΔΟΕ και η ΙΑΑΦ.
Η στοά των… αθανάτων και η παγκόσμια ομοσπονδία στίβου, που μαζί με την WADA, ευαγγελίζονται ότι κάνουν δήθεν κάποιον παγκόσμιο αγώνα κατά του ντόπινγκ. Βεβαίως και ακούγεται πλέον ως αφελές το σύνηθες ερώτημα «αν κάποιος φιναλίστ στα 100 μ. ή σε άλλα αγωνίσματα και σπορ υψηλού πρωταθλητισμού κι απαιτήσεων ντοπάρεται», όμως σε μερικές περιπτώσεις υπάρχουν ήδη ατράνταχτες αποδείξεις. Αν και συχνά τα πράγματα μιλάνε από μόνα τους εδώ που τα λέμε.
Το αργυρό μετάλλιο, λοιπόν, στα 100 μ. το πήρε ο Τζαμαϊκανός Μπλέικ. Όλοι μοιάζουν ναξεχνάνε, όμως, ότι μόλις το 2009 είχε πιαστεί ντοπαρισμένος με διεγερτικό. Συγκεκριμένα με methyl-2-hexanamine! Το συγκεκριμένο διεγερτικό έκανε πάταγο στον ελληνικό αθλητισμό το 2008.
Προκλήθηκε σκάνδαλο με μαζικά κρούσματα σε άρση βαρών, στίβο, αλλά και ποδόσφαιρο (Βαβζίνιακ). Ένα χρόνο μετά η ίδια ουσία «κτύπησε» και τα σπριντ στην Τζαμάικα. Δεν πιάστηκε, άλλωστε, μόνο ο Μπλέικ. Συνελήφθησαν κι άλλοι τρεις σπρίντερ από το τιμ του προπονητή Γκλεν Μιλς.
Στο ίδιο τιμ προπονείται και ο Μπολτ, που όμως δεν βρέθηκε κι αυτός θετικός. Ο Μπλέικ, μάλιστα, τιμωρήθηκε με αποκλεισμό τριών μηνών από κάθε διοργάνωση, ύστερα από περίπλοκη και χρονοβόρα πειθαρχική διαδικασία. Έφαγε κανονικά καμπάνα, πάντως.
Χάλκινος μεταλίστ, ως γνωστόν, είναι ο Τζάστιν Γκάτλιν. Η περίπτωσή του δεν έχει προηγούμενο. Αποτελεί παγκόσμιο σκάνδαλο στα χρονικά.
Ο Αμερικάνος σπρίντερ είχε βρεθεί ντοπέ με αμφεταμίνες σε έλεγχο που του είχε γίνει το 2001! Σε ηλικία μόλις 19 ετών. Τιμωρήθηκε από την ΙΑΑΦ με δυο χρόνια αποκλεισμό. Ο Γκάτλιν επέστρεψε το 2003, πήρε το χρυσό μετάλλιο στους ολυμπιακούς αγώνες της Αθήνας το 2004 και δυο χρόνια μετά, τον Απρίλιο του 2006, ξαναπιάστηκε ντοπαρισμένος!
Με καραμπινάτη τεστοστερόνη αυτή τη φορά… Προπονητής του Γκάτλιν ήταν ο Τρέβορ Γκράχαμ. Για όσους δεν τον γνωρίζουν, πρόκειται για τον προπονητή των ντοπαρισμένων Μάριον Τζόουνς, Τιμ Μοντγκόμερι κ.ά. Άμεση εμπλοκή, δηλαδή, με το σκάνδαλο Balco.
Ο Γκάτλιν μετά το θετικό του δείγμα έκανε λόγο για… σαμποτάζ (όπως γίνεται συνήθως, ακόμα και στην χώρα μας, όταν σκάνε τα σκάνδαλα και τα κανόνια της ντόπας). Το πραγματικό σκάνδαλο ξεκινάει από τον Αύγουστο του 2006.
Ο Γκάτλιν, βάσει κανονισμών, δεν θα έπρεπε να αγωνιστεί ξανά αφού ήταν υπότροπος.
Δυο χρόνια από την αμφεταμίνη, συν κρούσμα με τεστοστερόνη, ίσον ισόβια. Αυτό θα ίσχυε για τον καθένα. Οι αθλητικές αρχές, όμως, δεν αποφάσισαν κάτι τέτοιο. Του έριξαν μόνο 8 χρόνια, δίχως να προβλέπεται από πουθενά τέτοια ποινή, ανοίγοντας το δρόμο για την επόμενη κίνηση. Το όργιο, δηλαδή, έγινε μεγαλύτερο όταν με σκεπτικό που έμπαζε από παντού τον Δεκέμβριο του 2007 η ποινή μειώθηκε στα 4 χρόνια.
Ίσα – ίσα, δηλαδή, του κάνανε το χατίρι για να προλάβει τους ολυμπιακούς αγώνες στο Λονδίνο. Και τα κατάφερε ο Γκάτλιν, πανηγυρίζοντας με μετάλλιο. Ντροπής πράγματα… Και για την ΔΟΕ και για την ΙΑΑΦ και για όλο το σύστημα.
Δεν υπάρχει περίπτωση στα χρονικά σε κάποιον, σαν τον Γκάτλιν, με δυο διαφορετικά κρούσματα σε αμφεταμίνες και τεστοστερόνη να του επιτρέπεται ξανά και ξανά η συμμετοχή σε αγώνες! Ο ισόβιος αποκλεισμός είναι επιβεβλημένος. Πολλές φορές, δεν χρειάζεται να περιμένει καν κάποιος να γίνονται ντόπινγκ κοντρόλ μετά από μια επιτυχία. Ούτε να σπάει το κεφάλι του με διάφορα διλήμματα. Μπορεί να υπάρχει ήδη «ένοχο» παρελθόν, ενδεικτικό του τι συμβαίνει…
Τουλάχιστον για τους δυο από τους τρείς μεταλίστ, λοιπόν, η ιστορία ήδη έχει «μιλήσει». Με στοιχεία αδιαμφισβήτητα, έστω κι από ένα αντιντόπινγκ κοντρόλ αναποτελεσματικό…
Δεν πάει να πει, άλλωστε, ότι επειδή κάποιος πιάνεται στο κοντρόλ με μια απαγορευμένη ουσία, έχει πάρει μόνο αυτή… Για παράδειγμα, ο Μπεν Τζόνσον στην Σεούλ βρέθηκε θετικός σε μόνο μια ντόπα (στανοζολόλη). Όπως παραδέχτηκε αργότερα, όμως, το ίδιο διάστημα έβαζε στον οργανισμό του περισσότερα από δέκα απαγορευμένα σκευάσματα με αναβολικά, διεγερτικά κλπ.
Το ίδιο έχει συμβεί και σε πάμπολλες άλλες περιπτώσεις αθλητών με χρήση κοκτέιλ από διάφορες ουσίες. Άλλο ότι το κοντρόλ πιάνει, κι αν την πιάσει κι αυτή…, μόνο τη μια ουσία απ’ όλο το κοκτέιλ – τούρμπο.
Του Βασίλη Γαλούπη για την gazzetta.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου