Νόμος – σκούπα για αποκρατικοποιήσεις – εξπρές


Νόμος – σκούπα για αποκρατικοποιήσεις – εξπρές

Το νομοσχέδιο θα περιέχει 77 διοικητικές πράξεις και θα είναι έτοιμο έως τις 20 Αυγούστου. Στόχος να απλουστεύει τις διαδικασίες και να ξεπερνάει τις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, ώστε να προωθηθούν οι ιδιωτικοποιήσεις αμέσως.
Το «πράσινο φως» για την απεμπλοκή χρονοβόρων, ατελέσφορων διαδικασιών, και σίγουρα ασύμβατων με την απόφαση για άμεση προώθηση της λίστας ιδιωτικοποιήσεων και διαρθρωτικών αλλαγών, άναψαν κατά τη χθεσινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου οι τρεις κυβερνητικοί εταίροι, ο πρωθυπουργός Α.Σαμαράς και οι κ. Βενιζέλος και Κουβέλης.
Σε λιγότερο από δύο ώρες που διήρκεσε η σύσκεψη, οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί ενημερώθηκαν αναλυτικά από τη νέα ηγεσία του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων (τους κ. Αθανασόπουλο και Εμίρη) παρουσία των υπουργών Γ.Στουρνάρα και Κ. Χατζηδάκη, συζήτησαν τους όρους, τις προϋποθέσεις και τους στόχους και συμφώνησαν για τα επόμενα κρίσιμα βήματα που θα βασιστούν και στο νομοσχέδιο-σκούπα που θα είναι έτοιμο γύρω στις 20 Αυγούστου.
Το εν λόγω νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει 77 διοικητικές πράξεις, θα συνταχθεί με ευθύνη τουΓενικού Γραμματέα της κυβέρνησης, κ. Τ. Μπαλτάκου, και θα αφορά διευκολύνσεις κυρίως για τις αποκρατικοποιήσεις οκτώ υπουργείων (π.χ. Οικονομικών, Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Υποδομών, ΥΠΕΚΑ, Αγροτικής Ανάπτυξης κ.ά.).
Έγκυρες πληροφορίες επισημαίνουν ότι η σύσκεψη έγινε σε πολύ καλό κλίμα, χωρίς ξαφνικές εντάσεις και με εμφανή τη βούληση των τριών πολιτικών αρχηγών να συμβάλουν με προσανατολισμό τις άμεσες απαντήσεις, που θα ενισχύσουν την προσπάθεια του πρωθυπουργού να γεμίσει με «αποδείξεις» τη «φαρέτρα» του για το τετ α τετ στην Αθήνα στις 22 του μηνός με τον επικεφαλής του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ – πριν αναχωρήσει για τις συναντήσεις του στο Βερολίνο και το Παρίσι με την καγκελάριο Α. Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ(στις 24 και 25 Αυγούστου αντίστοιχα).
Οι ίδιες πληροφορίες λένε ότι, μετά την ενημέρωση για την προεργασία του Ταμείου, υπήρξε καταρχάς συμφωνία ότι οι στόχοι δεν μπορεί να είναι μόνο εισπρακτικοί αλλά κυρίως αναπτυξιακοί και επενδυτικοί. Ετσι δεν υπήρξε διαφωνία για την κατάρτιση της λίστας με τα 10 πιο «ώριμα» προς ιδιωτικοποίηση έργα, δηλαδή τα εξής:
Ελληνικό (έτοιμο), Αφάντου (Ρόδος), Κασσιόπη (στην Κέρκυρα), τα 48 ακίνητα του Δημοσίου (έτοιμη η έκθεση), το Golden Hall στην Κηφισίας, το IBC (το κέντρο Τύπου των Ολυμπιακών Αγώνων), τα κρατικά λαχεία, ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ, τη ΔΕΗ και τον ΟΠΑΠ(ολοκληρωμένη η έκθεση αλλά θα προηγηθούν ίσως άλλες ιδιωτικοποιήσεις).
Το σίγουρο είναι ότι το νομοσχέδιο-σκούπα για το οποίο έχουν ήδη συντάξει το περίγραμμα στο Μέγαρο Μαξίμου και το οικονομικό επιτελείο, προωθεί την άρση της υφιστάμενης ρύθμισης ότι το Δημόσιο κατέχει το 51% καθώς κι ότι οι ιδιώτες μπορούν να αποκτήσουν μέχρι το 20%.
Επίσης στα 77 νομοθετήματα θα καταγραφούν ρυθμίσεις για την απλούστευση των γραφειοκρατικών διαδικασιών, όχι μόνο για τα 10 «ώριμα» έργα αλλά για το σύνολο και όλες τις λίστες με τις ιδιωτικοποιήσεις. Μεταξύ άλλων θα προωθούνται αναγκαίες «προβλέψεις» που ενδιαφέρουν τους επενδυτές και για: τους Οργανισμούς Λιμένων, τα ΕΛΠΕ, ΕΥΔΑΠ, ΕΔΥΑΘ, τη Ρυθμιστική Αρχή και τους 4 αυτοκινητόδρομους όπου η κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο εκτιμά ότι άμεσα θα έχει «διά ταύτα» η επεξεργασία.
Το χρονοδιάγραμμα
Αλλωστε το Μέγαρο Μαξίμου προσανατολίζεται στο να προωθήσει, με την επισήμανση της άμεσης προτεραιότητας, την κατάθεση του νομοσχεδίου με τις 77 «υποθέσεις», αμέσως μετά το άνοιγμα της βουλής.
Στην πραγματικότητα, το σύνολο των αρμοδίων παραγόντων έχει επιφορτιστεί με τηνολοκλήρωση της προετοιμασίας μέχρι το τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου.
Είναι προφανές ότι, εκτός από τον κ. Μπαλτάκο, που έχει την ευθύνη από την πλευρά του Μαξίμου, τουλάχιστον τρεις υπουργοί, των Οικονομίας, Ανάπτυξης (Ανταγωνιστικότητας και Υποδομών) και του ΥΠΕΚΑ, έχουν αναλάβει να υιοθετήσουν το ασφυκτικό πλαίσιο-χρονοδιάγραμμα, ώστε τα μηνύματα προς τους δανειστές μας να είναι σαφή, συγκεκριμένα και ενθαρρυντικά για την αποδέσμευση της επόμενης δόσης και φυσικά για τη διαπραγμάτευση που θέλει να ξεκινήσει ο Α. Σαμαράς σχετικά με την επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής κατά δύο έτη (μέχρι το 2016).
ΦΩΦΗ ΓΙΩΤΑΚΗ για το ethnos.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Earn Money!!!

Αναζήτηση σε ολόκληρο το ίντερνετ

Custom Search

dealaki

Χτυπήστε ένα like στο dealaki