Από τι πήρε φωτιά το Zubr. Αιφνιδιαστική επίσκεψη Παναγιωτόπουλου στη ναυτική βάση

ZUBR 530 355 474x317 250x180 Από τι πήρε φωτιά το Zubr. Αιφνιδιαστική επίσκεψη Παναγιωτόπουλου στη ναυτική βάση
Του Λ.ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗ
Απο τσιγάρο είναι πιθανό να προκλήθηκε η φωτιά που τη Δευτέρα 30 Ιουλίου κατέστρεψε ένα μέρος του γιγαντιαίου χόβερκραφτ ρωσικής κατασκευής Zubr ”Κέρκυρα” του Στόλου στην Ναυτική Βάση “ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ (Αμφιάλη), βγάζοντας το εκτός ενεργείας για περίπου 2-3 μήνες.
Στο κατ’ αρχήν αυτό συμπέρασμα καταλήγουν εμπειρογνώμονες με ορισμένα από τα δεδομένα ( ή κάποιούς αποκλεισμούς εκδοχών) και αναμένοντας από την Πυροσβεστικλή Υπηρεσία το πόρισμά της ως ο επίσημος διερευνητής του συμβάντος του Zubr ”Κέρκυρα”.Οι αρμόδιοι του Πολεμικού Ναυτικού έχουν εμπιστοσύνη στην Πυροσβεστική Υπηρεσία που κάνει συστηματική έρευνα. Σε αυτή παραπέμπουν για την πλήρη αξιολόγηση των δεδομένων και οι ίδιοι αρκούνται σε κάποιες λογικές εκδοχές.
Αιφνιδιαστική επίσκεψη Παναγιωτόπουλου
Πρίν λίγο πάντως ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Παναγιωτόπουλος, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΝ Αντιναύαρχο Κ. Χρηστίδη, πραγματοποίησε αιφνιδιαστική επίσκεψη στη Ναυτική Βάση “ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ”, όπου ζήτησε να ενημερωθεί επί τόπου για τα αίτια της πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε στο “Κέρκυρα” (L-182).
Ο κ. Παναγιωτόπουλος όπως ανακοινώθηκε, << έδωσε εντολή να επισπευθεί η διενέργεια της Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης και να εκδοθεί το πόρισμα που να διευκρινίζει τα αίτια που προκάλεσαν την πυρκαγιά, το συντομότερο δυνατό>>.
Το μήνυμα του υπουργού είναι ”να σφίξουν τα λουριά σε θέματα φύλαξης” αλλά και τήρησης των κανόνων ασφαλείας παντός τυπου.
Ο πάτος του μπουκαλιού
Η εκδοχή του τσιγάρου – χωρίς να αποκλείονται φυσικά και άλλες αιτίες – προκύπτει ως λογική εξήγηση μετά τον διαφαινόμενο αποκλεισμό του ενδεχομένου να προκλήθηκε η φωτιά από κάποιο σπασμένο γυαλί ( πχ ένα κομματάκι από πάτο μπουκαλιού) που κάτω από τον μεσημεριανό ήλιο λειτούργησε ως φακός και συγκεντρώνοντας την δέσμη των ακτίνων σε συγκεκριμένο σημείο να προκάλεσε φωτιά. Για μια σειρά λόγων δεν φαίνεται να ”πατάει” για τους διερευνητές – αυτήν την στιγμή, με τα γνωστά σήμερα στοιχεία – το ενδεχόμενο δολιοφθοράς.
Απ’έξω
Εξ αρχής η εκτίμηση των εμπειρογνωμόνων – που εξετάζουν, επαναλαμβάνουμε, όλα τα δεδομένα – ήταν ότι η φωτιά προήλθε από εξωτερική μικροεστία και όχι μέσα από το σκάφος.Στο πλαίσιο αυτό εξεταζόταν η περ’ιπτωση να προκλήθηκε η φωτιά σπό κομμάτι τζαμιού (σπάσμένο μπουκάλι κλπ).
Σε αυτ’ο συνηγορούσε και η γενικά υψηλή θερμοκρασία στην περιοχ’η την δεδομένη στιγμή (4 μμ) που ήταν 41 βαθμοί Κελσίου.Η μετάδοση από ξερόχορτα αποκλείστηκε γρήγορα δίοτι το σκάφος ήταν πάνω στην γλίστρα που είναι τσιμεντένια.
Από το αντι-ηλιακό κάλυμα
Οι διερευνητές έχουν διαπιστώσει επίσης ότι η φωτιά ξεκίνησε από ‘ενα είδος ”υφάσματος” που τοποθετείται πάνω στην πλαστική-ελαστική ΄”φούστα” του χόβερκραφτ για να την προστατεύει από τον ήλιο.
Στο ενδεχόμενο να είναι αιτία κάποια αποτσίγαρο συνηγορεί και το γεγονός ότι δίπλα στην αρχική εστία – στο πίσω μέρος του σκάφους, προς την πλευρά της θάλασσας- υπάρχει δίοδος εισόδου -εξόδου του προσωπικου βάρδιας όταν το σκάφος είναι στην στεριά. Αν τελικά το σενάριο αυτό επιβεβαιωθεί από την έκθεση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας τότε εγείρεται θέμα αν πρόκειται για αμέλεια ή – θεωρητικά – σκόπιμη ενέργεια.
Αξιωματικοί μιλούν για ενδεχόμενη εγκληματική αμέλεια και αφήνουν ανοιχτό το θέμα τυχόν ευθυνών που πρέπει να συγκεκριμενοποιθούν στο πλαίσιο της δικαστικής διερευνησης του συμβάντος σε συγκεκριμένα πρόσωπα.
Οι ζημιές
Από πλευράς ζημιών τεχνικοί αναφέρουν ότι η ζημιά είναι ουτε μικρή ούτε πολυ μεγάλη.Τελικά υπάρχει έτοιμο τμήμα της ”φούστας” που θα αντικαταστήσει το καμμένο τμήμα ενω κάποια άλλα τμήματα έχουν εντοπιστεί.Όσον αφορά το πρόβλημα με κάποιες λαμαρινοδουλειές και μερικά αλουμινένεια κομμάτια που έχουν φθαρεί από την φωτιά οι αρμόδιοι λένε ότι είναι εργασίες που θα γίνουν σχετικά εύκολα στα μηχανουργεία του Πολεμικού Ναυτικού.
Το συμβαν ανέδειξε πάντως το πάγιο ζήτημα του εφοδιασμού και υποστήριξης των πλοίων ταχείας μεταφοράς από τις ρωσικές υπηρεσίες .
Τέλος αξίζει ότι από το Πολεμικό Ναυτικό σημειώνεται ότι οι ζημιές θα ηταν πολύ μεγαλύτερες αν δεν δρουσε με αμεσότητα το άγημα πυρόσβεσης της βάσης και οι άλλες δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένων και τμημάτων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.
http://www.onalert.gr/default.php?pname=Article&catid=2&art_id=16756

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Earn Money!!!

Αναζήτηση σε ολόκληρο το ίντερνετ

Custom Search

dealaki

Χτυπήστε ένα like στο dealaki