Σε δεινή κατάσταση βρίσκεται η ισπανική, όχι μόνο η οικονομία, αλλά και η κοινωνία με την απειλή της απόσχισης της Καταλωνίας από το ισπανικό κράτος να είναι πολύ ισχυρή.
Οι τράπεζες χρειάζονται άμεσα νέο πακέτο διάσωσης ( 60 δισ. ευρώ) τους Ισπανούς αξιωματούχους έντρομου πλέον να επειλούν εμμέσως πλην σαφώς την Ευρωπαϊκή Ένωση: «Αφήστε μας να καταρρεύσουμε να δούμε ποιος θα βγει χαμένος» και βέβαια την ανεργία να έχει φτάσει το στο 25% χωρίς καν να έχει υπογραφεί Μνημόνιο για τον δημοσιονομικό τομέα!
Οι προβλέψεις για βετίωση της ισπανικής οικονομίας βασίζονται στην υπεαισιόδοξη εκτίμηση ότι η Ισπανία θα αναπτυχθεί 6,5% το διάστημα 2012-2014 (πρακτικά αδύνατον, το πιθανότερο είναι να έχει ύφεση μεγαλύτερη από αυτό το ποσοστό) και από την περασμένη εβδομάδα η απόδοση των δεκαετών ομολόγων της Ισπανίας εκτοξεύτηκε και πάλι πάνω από το 6%.
Διογκώνοντας περαιτέρω τις πιέσεις, νέα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας έδειξαν πως η ισπανική οικονομία συρρικνώνεται και το δημοσιονομικό έλλειμμα φουσκώνει, την ώρα που οι υπουργοί Οικονομικών της Γερμανίας και άλλων κρατών-«χορηγών» άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο η Ισπανία χρειαστεί να διοχετεύσει περισσότερα κεφάλαια στο τραπεζικό της σύστημα προτού αυτές λάβουν βοήθεια από το ευρωπαϊκό ταμείο διάσωσης.
Ο πρωθυπουργός, Mariano Rajoy έχει μέχρι στιγμής κρατήσει χαμηλούς τόνους σχετικά με το ζήτημα της επίσημης διάσωσης του κράτους, καθώς σε αντάλλαγμα για ένα πλήρες πακέτο στήριξης, η κυβέρνησή του θα πρέπει να αποδεχθεί ακόμα σκληρότερα μέτρα λιτότητας από αυτά που ήδη εφαρμόζει. Το γραφείο του Rajoy ωστόσο, επιβεβαιώνοντας σχετικές δηλώσεις που έγιναν σε συνέντευξη στην Wall Street Journal, ανέφερε πως ο Rajoy είναι «100% έτοιμος» να ζητήσει τη βοήθεια των Ευρωπαίων, εάν το κόστος δανεισμού της χώρας παραμείνει «πολύ υψηλά για μεγάλο χρονικό διάστημα».
Στα 207,2 δισ. ευρώ ανέρχεται το ποσό που σχεδιάζει να δανειστεί η Ισπανία το 2013, όπως αποκάλυψε ο υπουργός Προϋπολογισμού της χώρας Cristobal Montoro, στο πλαίσιο παρουσίασης του προϋπολογισμού για το επόμενο έτος….
Σημειώνεται ότι το χρέος αναμένεται, σύμφωνα με τους κυβερνητικούς υπολογισμούς, να διαμορφωθεί στο 90,5% του ΑΕΠ της χωράς το 2013 (συνυπολογίζοντας το πακέτο διάσωσης των τραπεζών της), ενώ το έλλειμμα αναμένεται να αγγίξει ο 7,4% του ΑΕΠ της.
Η Τράπεζα της Ισπανίας ανακοίνωσε ότι η οικονομία συρρικνώθηκε με «σημαντικό ρυθμό» κατά το τρίτο τρίμηνο. Το έλλειμμα του προϋπολογισμού στο ίδιο διάστημα ανήλθε σχεδόν στο 4,8% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος, από 3,8% την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Και θέλουν ν έχουν ανάπτυξη 6,5% σε δύο χρόνια!
Οι εκτεταμένες διαδηλώσεις στην πρωτεύουσα αλλά και η αυτοδιάθεση που προωθείται στην Καταλονία, την πλουσιότερη περιφέρεια της Ισπανίας, υπονομεύουν τις προσπάθειες της κεντρικής κυβέρνησης να καθησυχάσει τους επενδυτές. Ο πρόεδρος της Καταλονίας, Artur Mas ζήτησε πρόωρες εκλογές για τις 25 Νοεμβρίου και πολύ δύσκολα θα τις χάσουν τα κόμματα που προεσβεύουν την απόσχιση της Κταλονίας από τον ιισπανικό κορμό..
Το αρνητικό κλίμα στην Ισπανία επηρέασε και το ευρώ, το οποίο υποχώρησε χθες στα 1,28 δολάρια, ήτοι στο χαμηλότερο επίπεδο σε διάστημα δύο εβδομάδων. «Οι αγορές αντιδρούν στην αρνητική ροή ειδήσεων από την Ισπανία», σχολίασε ο Jeremy Stretch, επικεφαλής στρατηγικής forex της Canadian Imperial Bank of Commerce στο Λονδίνο.
Το ζήτημα είναι πόσο η κατάσταση αυτή μπορεί να επηρεάσει την Ελλάδα άμεσα. Δυστυχώς, πολύ και σε μεγάλο βαθμό. Αν στην Ισπανία η κατάσταση βγει εκτός ελέγχου (οι εκλογές στην Καταλονία θα είναι ένα κρίσιμο τέστ) η Ελλάδα έχει μεγαλύτερες πιθανότητες να υποστεί συστημική νομισματική καταστροφή.
Είναι σα να καίγονται ένα σπίτι (Ελλάδα) στην μία άκρη και μία πολυκατοικία (Iσπανία) στην άλλη άκρη του δρόμου. Λογικό είναι στην “πολυκατοικία” να σπεύσουν οι συντριπτικά περισσότερες δυνάμεις της πυροσβεστικής και να στερηθεί το “σπίτι” (Ελλάδα) από δυνάμεις “πυρόσβεσης”…
defencenet.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου