Το συναίσθημα του γκολ που κρίνει πρόκριση ή δίνει ένα μεγάλο αποτέλεσμα σε ευρωπαϊκή διοργάνωση, ειδικά όταν σημειώνεται στα τελευταία λεπτά των αναμετρήσεων, έχει μια ιδιαίτερη γεύση.
Μίμης Παπαϊωάννου (ΑΕΚ-ΚΠΡ 3-0, Κύπελλο ΟΥΕΦΑ 1976-77)
Ζήσης Βρύζας (ΑΡΣΕΝΑΛ – ΠΑΟΚ 1-1, Κύπελλο ΟΥΕΦΑ 1997-98)
Χρήστος Πατσατζόγλου, Ντάρκο Κοβάσεβιτς (ΒΕΡΝΤΕΡ ΒΡΕΜΗΣ – ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 2-2, ΤΣΑΜΠΙΟΝΣ ΛΙΓΚ, 2007-08)
Αντώνης Αντωνιάδης (ΕΒΕΡΤΟΝ – ΠΑΟ 1-1, Κύπελλο Πρωταθλητριών 1970-71)
Στέφανος Μπορμπόκης (ΜΑΛΙΝ – ΠΑΟΚ 0-1, Κύπελλο ΟΥΕΦΑ 1991-92)
Γιώργος Βαϊτσης (ΜΟΝΑΚΟ – ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 0-1 Κύπελλο Κυπελλούχων 1992-93)
Ιεροκλής Στολτίδης (ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ – ΣΤΑΝΤΑΡ ΛΙΕΓΗΣ 2-1, Τσάμπιονς Λιγκ 2009-10)
Στέλιος Γιαννακόπουλος – Σίνισα Γκόγκιτς (ΠΟΡΤΟ – ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 2-2 Τσάμπιονς Λιγκ 1998-99)
Βάλτερ Σεντένο (ΡΕΑΛ – ΑΕΚ 2-2, Τσάμπιονς Λιγκ 2002-03)
Καθοριστικά γκολ που δεν συνοδεύτηκαν από νίκες ή ισοπαλίες, αλλά έφεραν προκρίσεις έστω και με ήττα ήταν:
Το τέρμα του Γιάννη Φετφατζίδη στο «Βελοντρόμ» χάρισε την 3η νίκη του Ολυμπιακού στο Τσάμπιονς Λιγκ και αύξησε κατακόρυφα τις ελπίδες του για πρόκριση στην επόμενη φάση. Με αυτήν την ευκαιρία θυμόμαστε τα καθοριστικά ευρώ-γκολ στο τελευταίο 10λεπτο αγώνων.
Κριστόφ Βαζέχα (ΑΓΙΑΞ – ΠΑΟ 0-1, Τσάμπιονς Λιγκ 1995-96)
Ίσως το πιο μεγάλο γκολ, παρά το γεγονός πως ο Παναθηναϊκός δεν κατάφερε να πάρει το εισιτήριο για τον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ εκείνη τη σεζόν. Η κούρσα του Δώνη από την μεγάλη περιοχή των «πρασίνων» μέχρι την τελική πάσα στον Βαζέχα και το πλασάρισμα του Κριστόφ, αποτελεί το σήμα κατατεθέν του Παναθηναϊκού για τις μεγάλες ευρωπαϊκές επιτυχίες στην σύγχρονη εποχή του ελληνικού ποδοσφαίρου. Ήταν μια μεγάλη εμφάνιση, έστω και αν στην ρεβάνς, ο μεγάλος Άγιαξ κατάφερε ν’ ανατρέψει τα δεδομένα.
Μίμης Παπαϊωάννου (ΑΕΚ-ΚΠΡ 3-0, Κύπελλο ΟΥΕΦΑ 1976-77)
Ο μεγάλος αρχισκόρερ της ΑΕΚ, θα πάρει τον λόγο μετά τα δύο τέρματα του Θωμά Μαύρου και ουσιαστικά θα ισοφαρίσει με ένα υπέροχο δικό του τέρμα το σκορ του πρώτου αγώνα. Αυτό το γκολ είναι δείγμα της μεγάλης κλάσης του Μίμη Παπαϊωάννου, καθώς με την ικανότητα στο ψηλό παιχνίδι, παρά το περιορισμένο ύψος του, καταφέρνει ανάμεσα στα θηρία να στείλει τη μπάλα στα δίχτυα, μετά από εκτέλεση φάουλ, εννέα λεπτά πριν το φινάλε. Η ΑΕΚ με ήρωα τον Χρηστίδη θα περάσει στα πέναλτι στον ημιτελικό του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ.
Ζήσης Βρύζας (ΑΡΣΕΝΑΛ – ΠΑΟΚ 1-1, Κύπελλο ΟΥΕΦΑ 1997-98)
Ο Κώστας Φρατζέσκος είχε σημειώσει το γκολ που άνοιξε τον δρόμο της πρόκρισης στην Τούμπα, δίνοντας στον «Δικέφαλο» του Βορρά, προβάδισμα με 1-0, ενόψει της ρεβάνς στο «Χάιμπουρι». Ο Μπέργκαμπ έχει βάλει μπροστά στο σκορ τους «κανονιέρηδες», αλλά ο Βρύζας μετά από μπαλιά του Φρατζέσκου, χορεύει το κέντρο της άμυνας της Άρσεναλ και χαρίζει την πρόκριση στον ΠΑΟΚ.
Χρήστος Πατσατζόγλου, Ντάρκο Κοβάσεβιτς (ΒΕΡΝΤΕΡ ΒΡΕΜΗΣ – ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 2-2, ΤΣΑΜΠΙΟΝΣ ΛΙΓΚ, 2007-08)
Ο Ολυμπιακός έχει ισοφαρίσει με τον Ιεροκλή Στολτίδη στο 73ο λεπτό, αλλά το τελευταίο δεκάλεπτο φέρνει μια απίστευτη ανατροπή με μια βολίδα του Χρήστου Πατσατζόγλου, αλλά και ένα γκολ από τον Ντάρκο Κοβάσεβιτς που μετατρέπουν την βραδιά σε θρίαμβο. Το πρώτο «διπλό» του Ολυμπιακού στο Τσάμπιονς Λιγκ, γίνεται με έναν απίστευτο τρόπο και ανοίγει τον δρόμο της πρόκρισης των «ερυθρόλευκων» για τους «16».
Αντώνης Αντωνιάδης (ΕΒΕΡΤΟΝ – ΠΑΟ 1-1, Κύπελλο Πρωταθλητριών 1970-71)
Ο Αντώνης Αντωνιάδης σημειώνει το γκολ που έχει μείνει στην ιστορία και ως το γκολ με τα πολλά εννιάρια. Ο μεγάλος στράικερ του Παναθηναϊκού, σκοράρει με το νούμερο εννιά στη φανέλα, εννιά λεπτά πριν το τέλος, στις εννιά ακριβώς τοπική ώρα, το ένατο γκολ του στην διοργάνωση, στις 9 Μαρτίου του 1971 και στέλνει τον Παναθηναϊκό με ουσιαστικό προβάδισμα, παρά την ισοφάριση, με πλεονέκτημα για τον επαναληπτικό προημιτελικό στη Λεωφόρο, όπου το ματς τελείωσε ισόπαλο 0-0 και έτσι οι «πράσινοι» πέρασαν στον ημιτελικό.
Στέφανος Μπορμπόκης (ΜΑΛΙΝ – ΠΑΟΚ 0-1, Κύπελλο ΟΥΕΦΑ 1991-92)
Άλλο ένα γκολ στα τελευταία λεπτά του αγώνα, από έναν ΠΑΟΚ που είχε παραχωρήσει 1-1 στην Τούμπα, αλλά ήταν πολύ σκληρός για να πεθάνει απέναντι στην Μαλίν που τρία χρόνια είχε κατακτήσει το Κύπελλο Κυπελλούχων. Στο 84ο λεπτό ακυρώνεται τέρμα του Λαγωνίδη, όμως πέντε λεπτά αργότερα, ο Στέφανος Μπορμπόκης, ένας οξυδερκής ακραίος επιθετικός, αδελφός του Βασίλη, δεν άφησε την ευκαιρία, μετά το λάθος της άμυνας των Βέλγων και με δεξί σουτ έγραψε το 0-1 μέσα στο Βέλγιο.
Γιώργος Βαϊτσης (ΜΟΝΑΚΟ – ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 0-1 Κύπελλο Κυπελλούχων 1992-93)
Ο Ολυμπιακός παίζει κόντρα στη Μονακό του Κλίνσμαν και του Αρσέν Βενγκέρ στις 21/10/1993 τον πρώτο αγώνα για τη φάση των «16» του Κυπέλλου Κυπελλούχων. Μια προσωπική προσπάθεια του Ντανιέλ Μπατίστα από τα δεξιά κάμπτει την αντίσταση ενός αντιπάλου. Ο Ντανιέλ βγάζει τη σέντρα από τα δεξιά και ο Γιώργος Βαϊτσης με κοντινή προβολή στο 88ο λεπτό ουσιαστικά χαρίζει την πρόκριση στον Ολυμπιακό, αφού στη ρεβάνς θα μείνει το παιχνίδι στο 0-0.
Ιεροκλής Στολτίδης (ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ – ΣΤΑΝΤΑΡ ΛΙΕΓΗΣ 2-1, Τσάμπιονς Λιγκ 2009-10)
Ο Ολυμπιακός βρέθηκε να χάνει νωρίς στο ματς και φαινόταν εξαιρετικά δύσκολη η ανατροπή εκείνη τη μέρα, ωστόσο η ανατροπή ήρθε από τον αέρα. Ο Μήτρογλου προς το τέλος του πρώτου μέρους καταφέρνει να φέρει το ματς στα ίσια, για να έρθει ο Ιεροκλής Στολτίδης στο 2ο λεπτό των καθυστερήσεων και να δώσει την πολύτιμη νίκη στους «ερυθρόλευκους» που ουσιαστικά άνοιξε τον δρόμο για την πρόκριση στους «16» την προπέρσινη σεζόν.
Στέλιος Γιαννακόπουλος – Σίνισα Γκόγκιτς (ΠΟΡΤΟ – ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 2-2 Τσάμπιονς Λιγκ 1998-99)
Οι «ερυθρόλευκοι» πραγματοποιούν μια από τις σπουδαιότερες ανατροπές και ανοίγουν τον δρόμο για την πρόκριση στα προημιτελικά του κορυφαίου θεσμού εκείνης της χρονιάς. Ο Ζάχοβιτς και ο Ζαρντέλ στις μεγάλες τους δόξες έχουν δώσει προβάδισμα στους «δράκους», αλλά ο Ολυμπιακός δεν έχει πει την τελευταία του λέξη στο «Ντας Άντας». Με ένα γκολ του Γιαννακόπουλου στο 85ο λεπτό και ένα τέρμα του Σίνισα Γκόγκιτς στις καθυστερήσεις φέρνουν τα πάνω – κάτω και ισοφαρίζουν σε 2-2.
Βάλτερ Σεντένο (ΡΕΑΛ – ΑΕΚ 2-2, Τσάμπιονς Λιγκ 2002-03)
Η ΑΕΚ έχει φέρει ήδη τρεις ισοπαλίες στον όμιλο της και πηγαίνει στο «Σαντιάγκο Μπερνμπέου» σε μια ανατροπή που θα μείνει χαραγμένη στις μνήμες των «Ενωσιτών». Η «Ένωση» έδειχνε ότι δεν θα μπορούσε να γλιτώσει την ήττα στην καυτή έδρα της Ρεάλ, όμως με το τέρμα του Κατσουράνη στο 76ο λεπτό και ένα του Κοσταρικανού Σεντένο, 10 λεπτά αργότερα, μετά από μαγική ενέργεια του Ίβιτς, θα πάρει την 4η ισοπαλία σε εκείνη τη διοργάνωση. Ο ίδιος παίκτης θα ισοφαρίσει και κόντρα στην Ρόμα στο «Ολίμπικο» στο 90’ με κοντινή προβολή για να μείνει η ΑΕΚ αήττητη με έξι ισοπαλίες.
Καθοριστικά γκολ που δεν συνοδεύτηκαν από νίκες ή ισοπαλίες, αλλά έφεραν προκρίσεις έστω και με ήττα ήταν:
Το γκολ του Τάσου Κωνσταντίνου, κόντρα στην Ντιναμό Μόσχας στον πρώτο γύρο του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ το 1976-77. Ο Κύπριος άσος στο τέλος της παράτασης (120’) εκτέλεσε εύστοχα πέναλτι και έδωσε στην ΑΕΚ το εκτός έδρας γκολ μειώνοντας 2-1 στη Μόσχα, αφού τα δύο ματς είχαν τελειώσει 2-0 για την γηπεδούχο σε κάθε περίπτωση.
Το γκολ του Γιώργου Σεμερτζίδη στο 80ο λεπτό της αναμέτρησης με την Μπενφίκα, με το οποίο ο Άρης προκρίθηκε από τον πρώτο στον δεύτερο γύρο στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ την περίοδο 1979-80. Ο Άρης είχε νικήσει 3-1 στο πρώτο ματς, έχανε 2-0 στον δεύτερο αγώνα, αλλά η μείωση από τον Σεμερτζίδη χάρισε την πρόκριση.
Ο Κώστας Λαγός με μια υπέροχη κεφαλιά μέσα στη Μαδρίτη, μειώνει σε 2-1 την Ατλέτικο, 10 λεπτά πριν από το τέλος, για τον Πανιώνιο. Στον επαναληπτικό ο Ιντζόγλου, θα σκοράρει με πέναλτι και οι Νεοσμυρνιώτες θα επικρατήσουν 1-0 των «ροχιμπλάνκος» την περίοδο 1971-72, για να γίνουν η πρώτη ελληνική ομάδα, που θ’ αποκλείσει ισπανικό σύλλογο.
Πηγή: sportfm.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου