Από τον Ιανουάριο μέχρι σήμερα 6 κυβερνήσεις της ευρωζώνης παραιτήθηκαν λόγω...οικονομικής κρίσης!
Ιρλανδία, Ισπανία, Πορτογαλία, Σλοβακία, Ελλάδα και Ιταλία!
Ιρλανδία, Ισπανία, Πορτογαλία, Σλοβακία, Ελλάδα και Ιταλία!
Έξι χώρες που μέσα στο 2011 οι κυβερνήσεις του αναγκάστηκαν να παραιτηθούν λόγω τις οικονομικής κρίσης και από τους χειρισμούς που απέτυχαν.
Την αρχή έκανε στα τέλη Ιανουαρίου του 2011 ο τότε πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Μπράιν Κόουεν. Μετά τις αλυσιδωτές παραιτήσεις υπουργών της κυβέρνησης του ο Κόουεν αναγκάζεται να παραιτηθεί από αρχηγός του κόμματος του και να οδηγήσει την χώρα σε πρόωρες εκλογές. Το ΔΝΤ είχε ήδη περάσει την πόρτα του Δουβλίνου.
Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Μπράιαν Κόουεν. ΦΩΤΟ EUROKINISSI
Συνέχεια είχε η Πορτογαλία όπου το βράδυ της 23ης Μαρτίου ο πρωθυπουργός της χώρας Ζοζέ Σόκρατες ανακοινώνει την παραίτηση του δύο ώρες μετά την ομόφωνη απόρριψη από το κοινοβούλιο της χώρας το σχέδιο λιτότητας που παρουσίασε η κυβέρνησή του.
Τον Ιούλιο ήρθε η σειρά της Ισπανίας. Ο Χοσέ Λουίς Θαπατέρο ανακοινώνει στις 29 Ιουλίου την απόφαση του να διαλύσει τη Βουλή στις 26 Σεπτεμβρίου και να προκηρύξει πρόωρες εκλογές στις 20 Νοεμβρίου. Οι κάλπες στήνονται τέσσερις μήνες πριν από την προγραμματισμένη ημερομηνία, καθώς έπρεπε να διεξαχθούν τον Μάρτιο του 2012.
Στις αρχές Οκτωβρίου ήταν η σειρά της Σλοβακίας. Η πρωθυπουργός της χώρας Ιβέτα Ραντσίτσοβα δεν καταφέρνει να πάρει την έγκριση της Βουλής για την έγκριση της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου για την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Οικονομικής Σταθερότητας. Η αντιπολίτευση διαμηνύει ότι θα το ψηφίσει μόνο αν η χώρα πάει σε πρόωρες εκλογές. Τελικά στις 13 Οκτωβρίου εγκρίνεται η συμφωνία αφού πρώτα η Ραντσίτσοβα δέχθηκε να οδηγηθεί η χώρα σε πρόωρες εκλογές τον Μάρτιο του 2012.
Και τώρα η σειρά μας. Μετά από την λανθασμένη ανακοίνωση του πρωθυπουργού να ζητήσει δημοψήφισμα για την έγκριση της συμφωνίας που υπεγράφη στις 26 Οκτωβρίου αρχίζουν οι αλυσιδωτές αντιδράσεις με αποτέλεσμα ο πρωθυπουργός να ανακοινώσει ότι θα παραιτηθεί για να δημιουργηθεί μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας με σκοπό τον Φεβρουάριο να οδηγηθούμε σε πρόωρες εκλογές. Μετά από μια εβδομάδα πολιτικής αβεβαιότητας τελικά ο Λουκάς Παπαδήμος γίνεται ο 11ος πρωθυπουργός της χώρες μετά την μεταπολίτευση.
Ούτε μία εβδομάδα αργότερα και τελικά ήρθε και η σειρά του Σίλβιο Μπερλουσκόνι μετά από αρκετούς μήνες όπου η αντιπολίτευση ζητούσε την παραίτηση του. Ο Σίβλιο Μπερλουσκόνι ανακοινώνει το πρωί τις 9ης Νοεμβρίου ότι τον Φεβρουάριο του 2012 η χώρα θα πάει σε πρόωρες εκλογές και ότι ο ίδιος δεν θα είναι υποψήφιος. Τελικά το Σάββατο το βράδυ μπαίνουν οι τίτλοι τέλους και για τον Καβαλιέρε!
Μέσα σε διάστημα 11 μηνών 6 κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης κατέρρευσαν. Ποιος έχει άραγε σειρά;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου