Αγανακτισμένοι για την ευνοϊκή μεταχείριση των "γκλαμουράτων" μεγαλοοφειλετών από τις δικαστικές αρχές εμφανίζονται οι παράγοντες του ΣΔΟΕ και της Οικονομικής Αστυνομίας.
Οι αποφάσεις ανακριτών και εισαγγελέων που ούτε προφυλάκισαν ούτε επέβαλαν χρηματικές εγγυήσεις σε διασήμους που δεν απέδωσαν στο κράτος ΦΠΑ εκατομμυρίων ευρώ έχει εξοργίσει τους ανθρώπους των διωκτικών μηχανισμών που κάνουν λόγο για ασυλία των "γκλαμουράτων".
Αποδίδουν μάλιστα έλλειψη αναστήματος στους δικαστές, σημειώνοντας πως δεν έχουν το σθένος να στείλουν έναν από αυτούς τους επώνυμους στον Κορυδαλλό έστω για μία εβδομάδα.
Κύκλοι του ΣΔΟΕ έκαναν λόγο για "τηλεοπτική δημοκρατία και τηλεοπτικά δικαιώματα που υπερισχύουν των ανθρωπίνων δικαιωμάτων" στο "Έθνος της Κυριακής", υποστηρίζοντας πως η Δικαιοσύνη δεν μένει ανεπηρέαστη από την τηλεοπτική προβολή.
Στον αντίλογο μάλιστα δικαστικών κύκλων που υπεραμύνθηκαν των αποφάσεων με το σκεπτικό ότι εκκρεμεί υπαγωγή των συλληφθέντων στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα, πηγές του ΣΔΟΕ εξαπολύουν "νομικά πυρά".
"Όταν κάποιος κατηγορείται ότι έχει κλέψει ένα εκατομμύριο ευρώ από το Δημόσιο, τον προφυλακίζεις για την πράξη του αυτή, γιατί το αδίκημα της μη καταβολής ΦΠΑ ουσιαστικά είναι κλοπή.
Δεν είναι ότι κάποιος δεν δίνει τους φόρους που οφείλει στο κράτος. Είναι κλοπή σε βάρος του κοινωνικού συνόλου, αφού τα χρήματα του ΦΠΑ που δεν απέδωσε ο κατηγορούμενος τα έχει εισπράξει από το προϊόν που εμπορεύεται και τα παρακρατά. Σου παίρνει δηλαδή εσένα ΦΠΑ 23% και το βάζει στην τσέπη του αντί να τα δώσει στο κράτος.
Είναι μία πράξη που έχει ιδιαίτερη κοινωνική απαξία, γιατί διαπράττεται σε βάρος του συνταξιούχου, του μισθωτού, του νοσοκομείου", σημειώνουν κύκλοι του ΣΔΟΕ.
Αναφερόμενοι στην αναλογικότητα του δικαίου υποστηρίζουν ότι δεν μπορείς να προφυλακίζεις το βαποράκι και να αφήνεις ελεύθερο τον κατηγορούμενο για σοβαρές μορφές οικονομικού εγκλήματος σε βάρος του κοινωνικού συνόλου.
"Η απονομή της Δικαιοσύνης δεν είναι δογματική. Πρέπει να παρακολουθεί τις κοινωνικές τάσεις, τις κοινωνικές αντιλήψεις και τη συγκυρία. Ε, σε μια τέτοια συγκυρία, όπου κόβεται το ρεύμα στον συνταξιούχο, ο οποίος δεν οφείλει στο κράτος, δεν μπορεί να αφήνονται ελεύθεροι κάποιοι επειδή είναι επώνυμοι ή γκλαμουράτοι", υπογραμμίζουν.
Ενδεικτικές περιπτώσεις
* Λέων Λεβή
Στον ιδιοκτήτη των γνωστών κέντρων αισθητικής Body Line Λέοντα Λεβή, το Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο επέβαλε φυλάκιση 3 ετών με αναστολή για οφειλές 650.000 ευρώ στο Δημόσιο
* Κώστας Γιαννίκος
Ο μέχρι πρότινος διευθύνων σύμβουλος του Alter, Κώστας Γιαννίκος, που κατηγορείται σε βαθμό κακουργήματος για μη καταβολή ΦΠΑ 1,2 εκατομμυρίων ευρώ, αφέθηκε ελεύθερος μετά την απολογία του, με μοναδικό περιοριστικό όρο την απαγόρευση εξόδου από τη χώρα
* Παναγιώτης Πανούσης
Για τις 14 Μαρτίου αναβλήθηκε η δίκη του ιδιοκτήτη της κατασκευαστικής εταιρείας ΑΤΤΙΚΑΤ Παναγιώτη Πανούση που φέρεται να οφείλει 7,9 εκατομμύρια ευρώ
* Λάκης Γαβαλάς
Ελεύθερος για χρέη 1,5 εκατομμυρίου ευρώ αφέθηκε ο σχεδιαστής μόδας Λάκης Γαβαλάς με περιοριστικό όρο απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και εμφάνισή του στο οικείο ΑΤ
* Φάνυ Κάτσου
Εγγυοδοσία 500.000 ευρώ, εκτός από τους περιοριστικούς όρους, επέβαλε η Δικαιοσύνη στη Φάνυ Κάτσου, που δραστηριοποιείται στο χώρο της μόδας
* Γιώργος Πετζετάκις
Για τις 14 Φεβρουαρίου ορίστηκε η δίκη του προέδρου της Βιομηχανίας Ελαστικών και Πλαστικών Γιώργου Πετζετάκι που κατηγορείται για οφειλές της εταιρείας του προς το Δημόσιο, ύψους 2.093.979,75 ευρώ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου