Τόσο που ακρίβυνε η βενζίνη...οι αναρχικοί δε θα πετάνε μολότοφ



«Η βενζίνη έχει φτάσει 1,70 ευρώ. Εχει ακριβύνει τόσο πολύ που σε λίγο καιρό ακόμα και οι αναρχικοί θα το σκέφτονται πριν πετάξουν μολότοφ».

Η φράση ανήκει στον stand up comedian Λάμπρο Φισφή και αποτελεί ατάκα από τις πρόσφατες παραστάσεις του σε σκηνές της Αθήνας, λίγο προτού αρχίσει τη σατιρική εβδομαδιαία εκπομπή «Κάψτε το σενάριο», η οποία θα προβάλλεται στον τηλεοπτικό σταθμό Mega από τα τέλη Ιανουαρίου. Το κοινό αντιδρά με δυνατό γέλιο.


Τι κάνει όμως τους Ελληνες να γελούν τις ημέρες της κρίσης; Το γέλιο, λέει, είναι ένας τρόπος για να ελαφρύνεις μια δύσκολη κατάσταση. «Είναι μια μορφή απελευθέρωσης, νιώθεις ότι δεν είσαι μόνος. Η Ελλάδα πάντοτε είχε προβλήματα και ο κόσμος είχε ανάγκη να γελάει. Δεν είναι μόνο σημερινό φαινόμενο», υποστηρίζει ο 29χρονος Λάμπρος Φισφής, ο οποίος κάνει περισσότερο κοινωνική και ελάχιστα πολιτική σάτιρα. Αλλωστε, όπως παρατηρεί, στη σάτιρα για την πολιτική συχνά ο κόσμος δεν γελάει απλώς, αλλά και χειροκροτάει. «Είναι σαν να σου λέει: "Ναι, συμφωνώ"».

ΤΟ ΒΙΩΜΑ. Μάλιστα εκτιμά πως για να νιώσει κάποιος τη σάτιρα πρέπει να τη βιώσει. «Χωρίς πόνο και αλήθεια δεν υπάρχει κωμωδία. Ο πόνος για το "δεν έχω λεφτά να πληρώσω", παραμένει πόνος, αλλά γελάς. Είναι όπως όταν πατάς μπανανόφλουδα. Εσύ πονάς, αλλά μαζί με τους άλλους που γελούν γιατί σε είδαν να πέφτεις, γελάς κι εσύ», αναφέρει παρότι κρατά μια επιφύλαξη καθώς δεν βρέθηκε ποτέ να παίζει μπροστά σε κοινό που δεν είχε χρήματα να αγοράσει φαγητό ή του είχαν κόψει το ρεύμα.

«Αντίδοτο» στην κρίση είναι το γέλιο, σύμφωνα με την ψυχολόγο και σύμβουλο ψυχικής υγείας Θεοδώρα Μίνου, αφού αναδεικνύει την αισιόδοξη προοπτική της ζωής - χωρίς την οποία ακινητοποιούμαστε - και ελαφρύνει τις δυσάρεστες καταστάσεις ώστε να μπορούν οι άνθρωποι να τις αντέξουν. «Συχνά η απόγνωση μας κάνει να βαλτώνουμε, να χάνουμε το χιούμορ μας. Οταν γελάμε μπαίνουμε στη λογική να δούμε θετικά τα γεγονότα. Μας προετοιμάζει να έχουμε μια ελπίδα», λέει η κ. Μίνου. Ετσι εξηγείται και το γεγονός πως όπου φουντώνουν τα προβλήματα, φουντώνει και η σάτιρα. «Το γέλιο δεν θα φέρει από μόνο του τη λύση, αλλά θα βοηθήσει ώστε να μη βυθιστούμε περισσότερο στη θλίψη. Καθένας μπορεί να αντεπεξέλθει σε μια δύσκολη κατάσταση ακόμα και μέσα από τον αυτοσαρκασμό. Πόσες φορές δεν μετατρέπουμε μια θλιβερή κατάσταση που βιώνουμε σε σατιρική παράσταση για τους άλλους; Αυτό είναι λύτρωση. Να πολεμήσουμε κατά κάποιο τρόπο - αν όχι να εξουδετερώσουμε ή να εξοντώσουμε - τον πόνο» λέει.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ. Σε κάθε περίπτωση, η ψυχολόγος και σύμβουλος ψυχικής υγείας αναγνωρίζει το γέλιο ως μέθοδο θεραπείας αφού δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι τα βαριά συναισθήματα, όπως θυμός, στενοχώρια, άγχος, πανικός προκαλούν ψυχοσωματικές παθήσεις. «Ακόμα και αν οι άνθρωποι θυμόμαστε πιο εύκολα το δυσάρεστο, το επίπονο και το οδυνηρό, το γέλιο είναι πολύτιμη έκφραση συναισθήματος που συχνά, εκτός από άμυνα, γίνεται και ο δρόμος που θα μας οδηγήσει σε διεξόδους ή στην απεμπλοκή», αναφέρει η κ. Μίνου.
ΤΑ ΝΕΑ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Earn Money!!!

Αναζήτηση σε ολόκληρο το ίντερνετ

Custom Search

dealaki

Χτυπήστε ένα like στο dealaki