Παρουσία του Ευάγγελου Βενιζέλου που επιβεβαίωσε, από την πλευρά του, ότι «συμπορευόμαστε γιατί έχουμε συγκλίνουσες απόψεις για τη φυσιογνωμία της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης», ο κ. Λοβέρδος πρότεινε την εκπόνηση 5ετούς οικονομικού προγράμματος σταθεροποίησης και ανάπτυξης μέσα από ένα μανιφέστο 77 σελίδων, το οποίο ουσιαστικά αποτελεί την πρότασή του για τη λειτουργία του ΠΑΣΟΚ και της κυβέρνησης.
Για το πολιτικό σύστημα. Πρότεινε εκλογικό σύστημα ενισχυμένης αναλογικής, μέσω ανάδειξης βουλευτών από ισομερείς, δεκαεδρικές ή δεκαπενταεδρικές εκλογικές περιφέρειες, δίχως εξαιρέσεις. «Οχι αποθέωση των πελατειακών σχέσεων με μονοεδρικές», είπε χαρακτηριστικά.
- Χρηματοδότηση κομμάτων και πολιτικών και από ιδιώτες. Εξήγησε ότι η επιλογή χρηματοδότησης πολιτικών από ιδιώτες αφορά και τη βουλευτική αποζημίωση και η χρηματοδότηση οργανώνεται με τη δημιουργία ενός σωματείου, το οποίο συμπεριλαμβάνει τους χρηματοδότες, κατά το ποσό της επιλογής τους.
Ζήτησε να δημοσιοποιούνται στο Διαδίκτυο τα πόθεν έσχες όλων των προσώπων που σχετίζονται με τον δημόσιο βίο.
Για την κυβέρνηση. Πρότεινε τη δημιουργία κυβερνητικής επιτροπής υπό τον Πρωθυπουργό για την προώθηση του ΕΣΠΑ. «Οι υπουργοί φοβούνται να βάλουν τις υπογραφές τους για να μην κατηγορηθούν για διαφθορά», ανέφερε ο κ. Λοβέρδος.
Επίσης ζήτησε να λειτουργεί ακόμη μία επιτροπή από υπουργούς, υπό την εποπτεία του Πρωθυπουργού, για τα αναπτυξιακά έργα βραχείας απόδοσης.
- Ως προς το κοινωνικό κράτος, πρότεινε να θεσμοθετηθεί ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.
Για το κράτος. Ζήτησε να συγκροτηθεί «επιτέλους ένα σοβαρό και αξιόπιστο κράτος». «Το κράτος που χρειαζόμαστε δεν είναι ούτε το κράτος-πατερούλης της παλαιοαριστεράς, όπου το Δημόσιο αναλαμβάνει να κάνει τα πάντα, ούτε το κράτος-νυχτοφύλακας των υπερφιλελεύθερων, που θα κρατάει το φανάρι στους επιχειρηματίες».
Πρότεινε να ενισχυθεί η ανάπτυξη με την άρση των γραφειοκρατικών εμποδίων στους κρίσιμους τομείς οικονομικής δραστηριότητας, όπως π.χ. η ναυτιλία, ο τουρισμός και η ενέργεια.
Για το ΠΑΣΟΚ. Επέμεινε στην ανάδειξη νέας ηγεσίας «τις επόμενες ημέρες, όχι εβδομάδες».
Μίλησε για την ανασυγκρότηση του κόμματος και ζήτησε να αναδιαμορφωθεί σε σύγχρονο, ευρωπαϊκό, μεταρρυθμιστικό, σοσιαλδημοκρατικό Κίνημα. Ανέφερε ότι πρέπει να πάψει να είναι ένα σκληρό, αρχηγικό, αυταρχικό και προσωποπαγές κόμμα. Ζήτησε να κατοχυρωθούν οι τάσεις. Είπε ότι τα όργανα πρέπει να έχουν συγκεκριμένη σύνθεση. «Δεν μπορεί να ανοίγουν και να κλείνουν σαν φυσαρμόνικες», όπως είπε.
Παράλληλα μίλησε για «ριζοσπαστική ανανέωση» με πρόσωπα που έχουν διανύσει τουλάχιστον μια μικρή δημόσια διαδρομή.
Παίρνοντας τον λόγο, ο κ. Βενιζέλος είπε για το ΠΑΣΟΚ πως «η συζήτηση τώρα ξεκινάει για την ανάσταση της παράταξης», συμπληρώνοντας ότι «έχει ακρωτηριαστεί συναισθηματικά και πολιτικά».
Στην εκδήλωση για την παρουσίαση της πλατφόρμας ήταν παρόντες οι Κ. Σκανδαλίδης, Γ. Ραγκούσης, Φ. Σαχινίδης, Μ. Τιμοσίδης, Κ. Σπηλιόπουλος, Μ. Μπόλαρης, Γ. Πεταλωτής, Π. Κουκουλόπουλος , Η. Μόσιαλος, Δ. Κρεμαστινός, Χρ. Αηδόνης, Θ. Τζάκρη, Σ. Μερεντίτη, Χρ. Πρωτόπαπας, Μ. Θεοχάρη, Ν. Γιαννακοπούλου, Ο. Κωνσταντινόπουλος, Θ. Οικονόμου, Π. Βαρδίκος, Γ. Ντόλιος.
Ο ΧΡ. ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ. «Στην εξαιρετικά δυσμενή συγκυρία για τη χώρα και τον λαό, το ΠΑΣΟΚ έχει ανάγκη όλα τα στελέχη του, όλους τους βουλευτές του, στην πρώτη γραμμή του αγώνα», ήταν η αντίδραση του Χρήστου Παπουτσή σε όσα δήλωσε ο κ. Βενιζέλος περί ακρωτηριασμού του ΠΑΣΟΚ. «Αρνούμαι να αποδεχθώ τη θεωρία του ακρωτηριασμένου ΠΑΣΟΚ που εμφανίζεται ως πραγματικότητα», δήλωσε ο Χρ. Παπουτσής. Αργότερα μιλώντας στα «ΝΕΑ» εξήγησε ότι η δύναμη του ΠΑΣΟΚ δεν είναι ο ακρωτηριασμός αλλά το να έχει την αρτιμέλειά του. Μάλιστα εμφανίστηκε ενοχλημένος και από όσα υπονόησε ο υπουργός Υγείας για τις διαδικασίες και την αλλαγή ηγεσίας στο κόμμα και τόνισε: «Η επιχείρηση ρεσάλτο να τελειώνει»… Ο Χρ. Παπουτσής ζήτησε εκλογή προέδρου, σύμφωνα με το Καταστατικό του ΠΑΣΟΚ.
Κατά των διαγραφών από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος τάχθηκε ο πρόεδρος της Βουλής Φ. Πετσάλνικος. «Δεν ήμουν και δεν είμαι υπέρ των διαγραφών από την ΚΟ. Θα μπορούσαν να υπάρξουν και άλλα μέτρα, όπως η παραπομπή στα πειθαρχικά όργανα», είπε στη ΝΕΤ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου