Τρεις μισθούς τρώει το μνημόνιο


Τρεις μισθούς τρώει το μνημόνιο

Μέτρα-φωτιά που οδηγούν σε μείωση μισθών, ανατροπή συλλογικών συμβάσεων εργασίας και περικοπή συντάξεων περιλαμβάνει το νέο μνημόνιο. Ουσιαστικά, «ξηλώνεται» το πλαίσιο των συλλογικών συμβάσεων και πλέον δημιουργείται η... γενιά των 400 ευρώ
Τρεις μισθοί είναι η απώλεια για όσους αμείβονται με την Εθνική Συλλογική Σύμβαση, με τους μισθούς να πέφτουν κατά 22% (η μείωση θα είναι 32% για τους νέους κάτω των 25). Στον «αέρα» βρίσκονται οι κλαδικές συμβάσεις και είναι ορατός ο κίνδυνος οι μισθοί να πέσουν στο μισό. Στο «μέτωπο» των συντάξεων αναζητούνται 300 εκατομμύρια ευρώ, ενώ το θέμα θα... επανεξεταστεί τον Ιούνιο, οπότε και αναμένονται νέα μέτρα (π.χ. στο εφάπαξ). Σε αυτήν τη φάση το πλαφόν που θα μπει στις επικουρικές συντάξεις θα κρίνει την έκταση των αλλαγών στην κύρια σύνταξη.
Τέλος, η απαίτηση της τρόικας για αλλαγές στους κανονισμούς προσωπικού ανοίγει τον δρόμο για απολύσεις και μειώσεις αποδοχών στις ΔΕΚΟ.
3 μισθούς τρώει το νέο μνημόνιο
Μέτρα-σοκ που ανατρέπουν όλη την εργασιακή και μισθολογική «πυραμίδα» της χώρας και δημιουργούν τη γενιά των 400 ευρώ περιλαμβάνει το νέο μνημόνιο. Το πλαίσιο των συλλογικών διαπραγματεύσεων καταρρέει και οι εργαζόμενοι κινδυνεύουν να δουν τον μισθό τους να κόβεται στη μέση. Συγκεκριμένα, τρεις μισθούς τον χρόνο καλούνται να θυσιάσουν όσοι αμείβονται με την Εθνική Συλλογική Σύμβαση, η οποία μειώνεται κατά 22%.
Στον «αέρα» βρίσκονται οι περίπου δύο εκατομμύρια εργαζόμενοι που καλύπτονται με κλαδικές συμβάσεις, καθώς οι μισθοί τους ?μετά τη λήξη της μετενέργειας? μπορούν με επιχειρησιακές ή ατομικές συμφωνίες να πέσουν στα επίπεδα της μειωμένης πλέον Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης.
Αναλυτικά, οι κυριότερες ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο νέο μνημόνιο είναι οι εξής:
  • Μειώνεται κατά 22% ο μισθός της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Η μείωση θα είναι 32% για τους νέους.
  • Παγώνουν οι αυξήσεις για όσο διάστημα διαρκεί το συγκεκριμένο πρόγραμμα, ενώ παγώνουν και οι ωριμάνσεις μέχρι να πέσει η ανεργία κάτω από 10%.
  • Η μέγιστη διάρκεια των συλλογικών συμβάσεων εργασίας είναι τρία χρόνια. Οσες συλλογικές συμβάσεις έχουν κλείσει πάνω από 24 μήνες, λήγουν το αργότερο μέσα σε έναν χρόνο.
  • Ο χρόνος της μετενέργειας πέφτει από τους έξι στους τρεις μήνες. Μετά τη λήξη της μετενέργειας και αν δεν υπάρξει νέα συλλογική σύμβαση, ως βάση υπολογισμού θεωρείται ο βασικός μισθός της συλλογικής σύμβασης. Πηγές του υπουργείου Εργασίας διαβεβαίωναν πως πρόκειται για τον μισθό της κλαδικής σύμβασης και όχι της Εθνικής Συλλογικής.
  • Τα μόνα επιδόματα που διατηρούνται είναι θέσης, παιδιών, εκπαίδευσης και επικινδυνότητας. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι πως γίνεται αναφορά σε επίδομα παιδιών, με αποτέλεσμα να είναι στον «αέρα» το επίδομα γάμου. Πάντως, πληροφορίες από το υπουργείο Εργασίας άφηναν ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει τελικά μία ρύθμιση για το θέμα.
  • Καταργείται η δυνατότητα μονομερούς προσφυγής στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας και πλέον θα απαιτείται η σύμφωνη γνώμη και των δύο πλευρών (εργοδοτών και εργαζομένων).
Εθνική συλλογική σύμβαση
510 ευρώ οι μεικτές αποδοχές
32% η μείωση στους νέους έως 25 χρονών
Μείωση 22% στην Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας προβλέπει το νέο μνημόνιο. Μάλιστα η μείωση θα φτάσει το 32% για τους νέους κάτω των 25 ετών, οι οποίοι θα δουν τις καθαρές αποδοχές τους να πέφτουν σχεδόν στα 400 ευρώ.
Ουσιαστικά η τρόικα έχει καταστήσει σαφές πως πρέπει να υπάρξει νομοθετική πρωτοβουλία, εφόσον δεν υπάρξει συμφωνία των κοινωνικών εταίρων. Μάλιστα στο νέο μνημόνιο αναφέρεται πως πρέπει να υπάρξει μέχρι τα τέλη Ιουνίου σαφές χρονοδιάγραμμα για την αναθεώρηση της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης, με σκοπό την? ευθυγράμμισή της με τις ανταγωνιστικές χώρες.
Ενδεικτικό των απωλειών που θα έχουν οι μισθωτοί είναι πως άγαμος χωρίς προϋπηρεσία σήμερα δικαιούται μεικτά 751,39 ευρώ. Με τη μείωση 22% θα δει τις μεικτές αποδοχές του να πέφτουν στα 586,08 ευρώ και οι καθαρές αποδοχές του θα διαμορφωθούν στα 487,45 ευρώ.
Πρωτοφανής είναι η μείωση του εισοδήματος για τους νέους κάτω των 25 ετών, αφού οι μεικτές αποδοχές τους υποχωρούν στα 510,94 ευρώ.
Εδώ πρέπει να σημειωθεί πως σε πρόσφατη συνάντησή τους οι κοινωνικοί εταίροι ?οι εργοδοτικές οργανώσεις και η ΓΣΕΕ? είχαν ταχθεί υπέρ της διατήρησης τόσο του κατώτατου μισθού όσο και του 13ου και του 14ου μισθού.
Κλαδικές συμβάσεις εργασίας
Μετά τη λήξη της μετενέργειας το... χάος
20% η μείωσn με... το αισιόδοξο σενάριο
Στα τάρταρα οδηγούνται οι μισθοί των κλαδικών συμβάσεων εργασίας, καθώς «ξηλώνεται» όλο το πλαίσιο των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Οι μειώσεις στους μισθούς των κλαδικών συμβάσεων εκτιμάται πως θα κυμαίνονται από 20% έως 50% με την αγοραστική δύναμη των εργαζομένων να επιστρέφει στα επίπεδα της δεκαετίας του 1960.
Ουσιαστικά όλες οι κλαδικές συμβάσεις εργασίας πρέπει να έχουν λήξει το αργότερο μέσα σε έναν χρόνο. Στη συνέχεια και εφόσον δεν υπογράφεται νέα κλαδική σύμβαση, οι εργαζόμενοι θα μένουν με τον βασικό μισθό της σύμβασης και με τέσσερα μόνο επιδόματα (θέσης, παιδιών, επικινδυνότητας και εκπαίδευσης). Τα υπόλοιπα επιδόματα θα χάνονται, κάτι που συνεπάγεται μία μείωση μισθών της τάξης του 15% με 20%.
Μάλιστα αυτό είναι το... αισιόδοξο σενάριο, καθώς σε περίπτωση που υπάρξει επιχειρησιακή ή ατομική συμφωνία οι μισθοί θα μπορούν να πέσουν στα επίπεδα της εθνικής συλλογικής σύμβασης (η οποία μάλιστα είναι μειωμένη κατά 22%). Δηλαδή οι μισθοί όσων απασχολούνται με κλαδικές συμβάσεις μπορούν να «κοπούν» ακόμα και στη μέση.
Σημειώνεται πως στο μνημόνιο προβλέπεται πως η μέγιστη διάρκεια των συλλογικών συμβάσεων εργασίας είναι τρία έτη. Οσες συλλογικές συμβάσεις έχουν κλείσει πάνω από 24μηνες ισχύος λήγουν το αργότερο μέσα σε έναν χρόνο.
Χαριστική βολή 
Τέλος, τη χαριστική βολή στις κλαδικές συμβάσεις θα δώσει και η αλλαγή στις διαδικασίες προσφυγής στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ). Πλέον η προσφυγή θα γίνεται μόνο αν συμφωνούν και οι δύο πλευρές (δηλαδή οι εργοδότες και τα συνδικάτα) και δεν θα μπορεί να προσφεύγει μονομερώς η πλευρά των εργαζομένων.
Στη διαιτησία θα μπαίνουν μόνο οι βασικοί μισθοί, ενώ για την τελική απόφαση λαμβάνεται υπόψη η οικονομική κατάσταση της εταιρείας.
Τα επιδόματα
Ιδιαίτερα σημαντικό είναι πως η μείωση των κατώτατων μισθών θα συμπαρασύρει μία σειρά επιδομάτων που «συνδέονται» με την Εθνική Συλλογική Σύμβαση.
Για παράδειγμα, το βασικό επίδομα ανεργίας υπολογίζεται με βάση το 55% του εκάστοτε ισχύοντος ημερομισθίου ανειδίκευτου εργάτη.
Δηλαδή, από τα 461,5 ευρώ που είναι σήμερα το επίδομα ανεργίας, θα υποχωρήσει στα 359,97 ευρώ. Επιπλέον επηρεάζονται το επίδομα ασθενείας αλλά και η αμοιβή που δίνεται για την άσκηση μαθητείας από τον ΟΑΕΔ σε νέους κάτω των 23 ετών (από τα 527,92 θα πέσει στα 410,26 ευρώ).
Με 3 τριετίες
Υπάλληλος που είναι έγγαμος και έχει τρεις τριετίες, με την Εθνική Συλλογική Σύμβαση δικαιούται σήμερα 1.037,13 ευρώ μεικτά. Με τη μείωση της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης κατά 22% θα περιοριστεί στα 808,96 μεικτά. Δηλαδή θα χάσει 228,04 ευρώ τον μήνα και η ετήσια απώλεια θα αγγίξει τα 3.192,56 ευρώ (έχουν υπολογιστεί 14 μισθοί). Ο συγκεκριμένος δηλαδή εργαζόμενος χάνει τρεις μισθούς.
Στις τράπεζες
Τραπεζικός υπάλληλος έγγαμος με έξι έτη προϋπηρεσίας και απολυτήριο Λυκείου δικαιούται 1.230 ευρώ μεικτά.
Σε περίπτωση που δεν υπάρξει νέα κλαδική σύμβαση, ανοίγει ο δρόμος για να πέσει ο μισθός ακόμα και στα επίπεδα της μειωμένης Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης.
Δηλαδή κινδυνεύει να περιοριστεί στα 751,24 ευρώ.
Στα ξενοδοχεία
Εργαζόμενος στα ξενοδοχεία στην πρώτη κατηγορία της κλαδικής σύμβασης σήμερα δικαιούται περίπου 970 ευρώ μεικτά (συνολικά η σύμβαση έχει τέσσερις κατηγορίες). Ωστόσο, σε περίπτωση που δεν υπογραφεί νέα κλαδική σύμβαση οι μισθοί μπορούν ?με επιχειρησιακή ή ατομική σύμβαση? να πέσουν ακόμα και στα μειωμένα επίπεδα της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης, δηλαδή στα 586,08 ευρώ.
Τον Ιούνιο
Νέο «ψαλίδι»
Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο και νέων παρεμβάσεων στο μέτωπο των μισθών το καλοκαίρι. Οι δανειστές έχουν επανειλημμένα αναφερθεί στην Πορτογαλία (όπου ο βασικός μισθός είναι 566 ευρώ), αλλά και στο παράδειγμα των κρατών της νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Κ.ΚΟΚΚΑΛΙΑΡΗ
kokkaliari@pegasus.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Earn Money!!!

Αναζήτηση σε ολόκληρο το ίντερνετ

Custom Search

dealaki

Χτυπήστε ένα like στο dealaki