Δεν θα μπορούσαμε να μην αποτίσουμε φόρο τιμής σε κάθε ελληνική συμμετοχή στο μεγαλύτερο θεσμό του κινηματογράφου.
Γιατί αν δεν παινέψεις το σπίτι σου...
Το 1982 ο Κώστας Γαβράς κερδίζει επιτέλους βραβείο, αυτό του Διασκευασμένου Σεναρίου για την ταινία "ο αγνοούμενος" με τονJack Lemmon και την Sissy Spacek.
Γιατί αν δεν παινέψεις το σπίτι σου...
Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή, δηλαδή από το βραβείο "Καλύτερης Ξενόγλωσσης ταινίας". Υπάρχει ελληνική παρουσία καθώς από το 1962 ελληνικές ταινίες ήταν υποψήφιες για το συγκεκριμένο βραβείο.
Ειδικότερα, το 1962 η ταινία "Ηλέκτρα" του Μιχάλη Κακογιάννηήταν υποψήφια.
Το 1963 υποψήφια για το Oscar Καλύτερης Ξενόγλωσσης ταινίας ήταν τα "Κόκκινα Φανάρια" του Βασίλη Γεωργιάδη, ενώ το 1965ήταν η ταινία "Το χώμα βάφτηκε κόκκινο" του ίδιου σκηνοθέτη.
Ακολούθησε μία απουσία αρκετών ετών καθώς η επόμενη ελληνική υποψηφιότητα ήταν το 1977 με την ταινία "Ιφιγένεια" του Μιχάλη Κακογιάννη.
Τέλος η επόμενη ελληνική υποψηφιότητα ήρθε πολύ αργότερα, το
2010 με την ταινία του Γιώργου Λάνθιμου, τον "Κυνόδοντα".
2010 με την ταινία του Γιώργου Λάνθιμου, τον "Κυνόδοντα".
Δυστυχώς μέχρι σήμερα η χώρα μας δεν έχει τιμηθεί με το βραβείο αλλά εμείς δεν σταματάμε να ελπίζουμε!
Βραβεία όμως έχουν κερδίσει κορυφαίοι Έλληνες ή ηθοποιοί και σκηνοθέτες ελληνικής καταγωγής, που υπηρέτησαν πιστά τον κινηματογράφο.
Το 1943 η Κατίνα Παξινού κέρδισε το Oscar Β' Γυναικείου Ρόλου για την ταινία "Για ποιον χτυπά η Καμπάνα" με τον Gary Cooperκαι την Ingrid Bergman.
Το 1947 ο Elia Kazan κέρδισε το Oscar Σκηνοθεσίας για το "Gentleman's Agreement", ενώ το 1951 ήταν υποψήφιος με την ταινία "A Streetcar Named Desire".
Το 1954 κέρδισε ξανά το Oscar Σκηνοθεσίας για την ταινία "On the Waterfront". Τέλος, το 1955 ήταν ξανά υποψήφιος με την ταινία "East of Eden".
Το 1960 είναι η χρονιά του "Ποτέ την Κυριακή". Η Μελίνα Μερκούρη είναι υποψήφια για Oscar Α' Γυναικείου Ρόλου, το οποίο κερδίζει τελικά η Elizabeth Taylor για την ταινία "Butterfield 8".
Ο Ζυλ Ντασέν ήταν υποψήφιος για το Oscar σκηνοθεσίας αλλά και πρωτότυπου σεναρίου.
Ο Μάνος Χατζηδάκης όμως κέρδισε το βραβείο καλύτερου τραγουδιού για τα "Παιδιά του Πειραιά."
Επίσης η Θεώνη Βαχλιώτη είναι υποψήφια στην κατηγορία ενδυματολογίας, ενώ είναι ξανά υποψήφια για την ταινία "Φαίδρα" το 1962.
Το 1961 ο Γιώργος Τσακίρης κερδίζει το Oscar Β'Αντρικού Ρόλου για την ταινία West Side Story.
Το 1963 επιστρέφει δυναμικά ο Elia Kazan καθώς είναι υποψήφιος για το βραβείο στις κατηγορίες Καλύτερης ταινίας, Σκηνοθεσίας και πρωτότυπου σεναρίου με το "America America".
Το 1964 όλοι μιλούν για τον Ζορμπά! Η ταινία "Zorba the Greek" του Μιχάλη Κακογιάννη είναι υποψήφια για Καλύτερη ταινία, ενώ ο Κακογιάννης υποψήφιος για το βραβείο σκηνοθεσίας.
Επίσης ο Κακογιάννης είναι υποψήφιος στην κατηγορία Καλύτερο Διασκευασμένο Σενάριο. Στο τέλος ο Ζορμπάς κερδίζει μόνο το βραβείο ασπρόμαυρης σκηνογραφίας για την υπέροχη αισθητική του Βασίλη Φωτόπουλου.
Το 1969 ο Κώστας Γαβράς παρουσιάζει το Ζ. Η ταινία είναι υποψήφια για το βραβείο Καλύτερης ταινίας, το οποίο κερδίζει τελικά το "Midnight Cowboy".
Ο Κώστας Γαβράς είναι υποψήφιος για το βραβείο σκηνοθεσίας αλλά και για το βραβείο καλύτερου διασκευασμένου σεναρίου.
Το 1974 η Θεώνη Βαχλιώτη κερδίζει επιτέλους το Oscar Ενδυματολογίας για την ταινία "The Great Gatsby" με τον Robert Redford και την Mia Farrow. Την ίδια χρονιά ο Dean Tavoularisκερδίζει το Oscar Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης για την ταινία ο "Νονός 2".
Το 1975, ο ελληνικής καταγωγής ηθοποιός Chris Sarandon ήταν υποψήφιος για το Oscar Β' Αντρικού ρόλου για την ταινία "Dog Day Afternoon" με τον Al Pacino.
Ο Dean Tavoularis είναι ξανά υποψήφιος για το Oscar Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης το 1979 για την ταινία "Apocalypse Now".
Το 1981 ο Βαγγέλης Παπαθανασίου κερδίζει το Oscar Μουσικής για την ταινία "Οι δρόμοι της φωτιάς".
Το 1982 ο Κώστας Γαβράς κερδίζει επιτέλους βραβείο, αυτό του Διασκευασμένου Σεναρίου για την ταινία "ο αγνοούμενος" με τονJack Lemmon και την Sissy Spacek.
Το 1987, η Ολυμπία Δουκάκη κερδίζει το Oscar Β' Γυναικείου Ρόλου για την ταινία "Moonstruck" με την Cher και τον Nicolas Cage.
Και πάλι υποψήφιος ο Dean Tavoularis, το 1988 για το Oscar Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης, για το "Tucker: The Man and His Dream".
Το 1990 ο ελληνικής καταγωγής Nicholas Kazan είναι υποψήφιος για το Όσκαρ Διασκευασμένου Σεναρίου με το "Reversal of Fortune", ενώ ο Dean Tavoularis είναι υποψήφιος για το Oscar Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης, για το "The Godfather III".
Το 1992 ο ελληνικής καταγωγής George Miller είναι υποψήφιος για το Oscar καλύτερου Πρωτότυπου Σεναρίου, για το "Lorenzo's Oil". Είναι ξανά υποψήφιος, το 1995, για τα Oscar καλύτερης Ταινίας και καλύτερου Διασκευασμένου Σεναρίου, για το "Babe".
Το 1998, ο Elia Kazan βραβεύθηκε με το ειδικό Oscar για τη συνολική του προσφορά στον κινηματογράφο.
Το 1999 ήταν υποψήφιος ο Alexander Payne στην κατηγορία διασκευασμένου σεναρίου για το "Election".
Το 2000 η Χριστίνα Λαζαρίδη είναι υποψήφια για το Oscar Καλύτερης Ταινίας μικρού μήκους για το "One Day Crossing".
Το 2002 η ελληνοαμερικανίδα Nia Vardalos είναι υποψήφια για Oscar Πρωτότυπου σεναρίου για το "My Big Fat Greek Wedding."
Το 2005 ο Alexander Payne με την ταινία του "Sideways" κέρδισε το Oscar καλύτερου διασκευασμένου σεναρίου, ενώ ήταν υποψήφιος και στην κατηγορία καλύτερης σκηνοθεσίας.
Το 2006 ο ελληνικής καταγωγής George Miller κέρδισε για το "Happy Feet" το Όσκαρ καλύτερης ταινίας κινουμένων σχεδίων.
Επίσης ο ελληνικής καταγωγής Alexandre Desplat ήταν υποψήφιος για το Όσκαρ μουσικής επένδυσης για το "The Queen".
Το 2007 η ελληνοαμερικανίδα Patricia Field προτείνεται για Oscar Ενδυματολογίας για το "The Devil Wears Prada".
Το 2008 ο ελληνικής καταγωγής Alexandre Desplat είναι υποψήφιος για το Oscar Μουσικής Επένδυσης για το "The Curious Case of Benjamin Button".
Το 2009 ο ελληνικής καταγωγής σκηνοθέτης Louie Psihoyosκερδίζει το Oscar Ντοκιμαντέρ Μεγάλου Μήκους για το "The Cove".
Τέλος, η ταινία του Alexander Payne "Οι απόγονοι" είναι υποψήφια για Oscar καλύτερης ταινίας, ενώ ο ίδιος ο Payne για το Oscar Σκηνοθεσίας και το βραβείο καλύτερου πρωτότυπου σεναρίου.
Ο σκηνοθέτης και ηθοποιός ελληνικής καταγωγής, John Cassavetes, είναι ένα ξεχωριστό κεφάλαιο από μόνος του.
Εμείς θα αναφερθούμε μόνο στην παρουσία του στον θεσμό τωνOscars.
Το 1967 ήταν υποψήφιος για το βραβείο Β' Ανδρικού ρόλου, για τοThe Dirty Dozen.
Το 1968 ήταν υποψήφιος για το Oscar Πρωτότυπου Σεναρίου για την ταινία "Faces".
Το 1974 ήταν υποψήφιος για το Oscar Σκηνοθεσίας, για την ταινία "A woman under the Influence".
cosmo.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου