Οι καλύτερες και οι χειρότερες χώρες για να είσαι γυναίκα



Η Ελλάδα, το καλύτερο μέρος για να γεννήσεις σύμφωνα με τον βρετανικό Independent. 

Δείτε την λίστα για τις καλύτερες και χειρότερες χώρες για να είσαι γυναίκα

Ποια είναι η καλύτερη χώρα στον κόσμο για να είσαι γυναίκα; Η Ισλανδία, υποστηρίζει η βρετανική εφημερίδα The Independent, σε ρεπορτάζ που πραγματοποίησε με αφορμή την 101η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας στις 8 Μαρτίου.

Το παγωμένο νησιωτικό κράτος του Βορρά ευνοεί το «αδύναμο φύλο» αφού κατατάσσεται πρώτο σε θέματα ισότητας μεταξύ ανδρών και γυναικών.

Ωστόσο, σύμφωνα με τη σχετική λίστα της εφημερίδας, η πλέον ασφαλής χώρα για να γεννήσει μία γυναίκα είναι η Ελλάδα, όπου παρατηρείται η μικρότερη αναλογία παιδικής θνησιμότητας στη γέννα, με μόλις έναν θάνατο ανά 31,800 γεννήσεις!

Η χειρότερη; Το νεοΐδρυθέν κράτος του Νοτίου Σουδάν, όπου απαντώνται μόλις 20 μαίες σε ολόκληρη τη χώρα.

Μερικές από τις καταχωρήσεις στη λίστα με τα καλύτερα και τα χειρότερα μέρη στον κόσμο για να είσαι γυναίκα, όπως παρουσιάζονται από τον Independent:

1. Το καλύτερο μέρος για να είσαι γυναίκα: Ισλανδία
Η Ισλανδία είναι η χώρα όπου παρατηρείται η μεγαλύτερη ισότητα σε θέματα φύλων, συμπεριλαμβανομένου του τομέα πολιτικής, της εργασίας και των δεικτών υγείας. Η χειρότερη είναι η Υεμένη και η πιο επικίνδυνη το Αφγανιστάν.

2. Το καλύτερο μέρος για να είσαι γυναίκα πολιτικός: Ρουάντα
Οσο απίστευτο και αν ακούγεται η Ρουάντα είναι το μοναδικό κράτος στον κόσμο όπου οι γυναίκες κατέχουν την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, με 45 από τις 80 έδρες. Οι χειρότερες είναι η Σαουδική Αραβία, η Υεμένη, το Κατάρ, το Ομάν και το Μπελίσε, με καθόλου γυναίκες στο κοινοβούλιο.

3. Το καλύτερο μέρος να είσαι μητέρα: Νορβηγία
Η Νορβηγία έχει τη μικρότερη αναλογία μητρικής θνησιμότητας με έναν θάνατο στις 7.600 γεννήσεις, εξελιγμένες υποδομές και κρατική βοήθεια για τις μητέρες. Η χειρότερη χώρα σε αυτό τον τομέα είναι το Αφγανιστάν, όπου μία γυναίκα είναι 200 φορές πιθανότερο να πεθάνει στη διάρκεια της γέννας από ό,τι από σφαίρες ή βόμβες.

4. Το καλύτερο μέρος για να είσαι γυναίκα «αφεντικό»: Ταϊλάνδη
Η Ταϊλάνδη έχει το υψηλότερο ποσοστό γυναικών σε διευθυντικές θέσεις, με 45%. Το χαμηλότερο ποσοστό παρατηρείται στην Ιαπωνία, όπου μόλις το 8% των διευθυντικών θέσεων αντιστοιχεί στις γυναίκες.

5. Το καλύτερο μέρος για να γεννήσεις: Ελλάδα
Η Ελλάδα είναι η ασφαλέστερη χώρα για να γεννήσει μία γυναίκα, με μόλις έναν θάνατο βρέφους ανά 31.800 τοκετούς. Η Βρετανία βρίσκεται στη 13η θέση, ενώ το χειρότερο μέρος είναι το Νότιο Σουδάν, αφού διαθέτει λιγότερες από 20 μαίες σε όλη την επικράτειά του.

6. Το καλύτερο μέρος για να κερδίσεις χρήματα: Λουξεμβούργο
Το μικρό κράτος μοιράζεται την πρώτη θέση με τη Νορβηγία στο μέσο εισόδημα, αλλά στο Λουξεμβούργο οι γυναίκες έχουν περισσότερες πιθανότητες να κερδίσουν τα ίδια χρήματα με τους άνδρες. Η χειρότερη χώρα σε αυτόν τον τομέα είναι η Σαουδική Αραβία, με τις γυναίκες να κερδίζουν μόλις 7.157 δολάρια σε σχέση με τα 36.727 των ανδρών.

7. Το καλύτερο μέρος να πας στο πανεπιστήμιο: Κατάρ
Στο Κατάρ μία γυναίκα είναι έξι φορές πιθανότερο να γραφτεί στο πανεπιστήμιο από έναν άνδρα. Η χειρότερη χώρα για τις γυναίκες στο θέμα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης είναι το Τσαντ όπου στο πανεπιστήμιο εγγράφονται τρεις φορές περισσότεροι άνδρες από γυναίκες.

8. Το καλύτερο μέρος για μακροζωία: Ιαπωνία
Η Ιαπωνία έχει το μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής μεταξύ των γυναικών (87 χρόνια), «κατατροπώνοντας» τους άνδρες κατά επτά χρόνια. Το χαμηλότερο προσδόκιμο ζωής για τις γυναίκες παρατηρείται στο Λεσότο (48), όπου κατά μέσον όρο ζουν δύο χρόνια λιγότερο από τους άνδρες.

9. Το καλύτερο μέρος για να πάρεις διαζύγιο: Γκουάμ
Το μικρό νησί στον Ειρηνικό Ωκεανό, παρουσιάζει τα υψηλότερα ποσοστά διαζυγίων στον κόσμο και η Γουατεμάλα τα χαμηλότερα.

10. Το καλύτερο μέρος για τις γυναίκες οδηγούς: Ινδία
Το Νέο Δελχί είναι η χώρα όπου οι γυναίκες έχουν τις περισσότερες πιθανότητες να κατακτήσουν τον κυριαρχούμενο από άνδρες κόσμο των οδηγών ταξί. Στη χώρα λειτουργεί η πρώτη υπηρεσία ραδιοταξί με οδηγούς αποκλειστικά γυναίκες. Η χειρότερη χώρα είναι η Σαουδική Αραβία, η μοναδική στον κόσμο που απαγορεύει στις γυναίκες να οδηγούν.


Περισσότερα χρόνια κατά μέσον όρο ζουν οι Γιαπωνέζες (87 έναντι 80 των ανδρών), ενώ το χαμηλότερο προσδόκιμο ζωής έχουν στο Λεσότο (48 χρόνια).
Ο γυναικείος αναλφαβητισμός είναι πολύ χαμηλότερος από τον ανδρικό στο Λεσότο (5% έναντι 17%), ενώ σε πανεπιστημιακό επίπεδο στο Κατάρ η αναλογία ανδρών-γυναικών που φοιτούν στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση είναι 1 προς 6. Μεγαλύτερη ελευθερία να επιλέξουν να κάνουν άμβλωση έχουν οι Σουηδέζες, ενώ το μεγαλύτερο ποσοστό διαζυγίων έχει το νησί του Γκουάμ.

Ισα δικαιώματα με τους άνδρες στους μισθούς έχουν οι γυναίκες στο Λουξεμβούργο και στη Νορβηγία (ανώτατο ετήσιο εισόδημα 40.000 δολάρια), ενώ το χαμηλότερο ανώτατο ετήσιο εισόδημα έχουν στη Σαουδική Αραβία (7.157 δολάρια σε σύγκριση με 36.727 δολάρια των ανδρών).

Τη μεγαλύτερη απασχόληση έχουν οι γυναίκες στο Μπουρουντί, που είναι και η μόνη χώρα όπου το ποσοστό απασχόλησής τους υπερβαίνει αυτό των ανδρών (92% έναντι 88%), ενώ στον αντίποδα βρίσκεται το Πακιστάν. Πάντως, περισσότερες ευκαιρίες να γίνει ανώτατο στέλεχος έχει μια γυναίκα στην Ταϊλάνδη (45% των ανώτατων στελεχών είναι γυναίκες), ενώ τις λιγότερες έχει στην Ιαπωνία (μόλις 8%).

Η καλύτερη περιοχή για τις γυναίκες δημοσιογράφους είναι η Καραϊβική (45% των ειδήσεων στα μέσα ενημέρωσης μεταδίδονται από γυναίκες), ενώ η χειρότερη είναι η Αφρική (μόλις 30%).
Για μια αθλήτρια οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι η καταλληλότερη χώρα, όπου 5 στους 10 καλύτερα αμειβόμενους αθλητές το 2011 ήταν γυναίκες.

Αντίθετα, η Σαουδική Αραβία απαγορεύει το γυναικείο αθλητισμό ακόμα και στα σχολεία και δεν έχει στείλει ποτέ γυναίκα στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

newsit

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Earn Money!!!

Αναζήτηση σε ολόκληρο το ίντερνετ

Custom Search

dealaki

Χτυπήστε ένα like στο dealaki