Χαράτσι ακόμα και σε όσους κόψουν το ρεύμα


 Ηλεκτρικό τέλος ακόμα και σε όσους κόψουν το ρεύμα

«Εσείς θα πληρώνετε ρεύμα κι εμείς θα κρατούμε χαράτσι»..

Χαράτσι .. με «πατέντα» αποδεικνύεται το Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Χώρων, αφού είναι ο μόνος φόρος που εισπράττεται (μέσω της ΔΕΗ) αλλά -από τα πολλά «παράθυρα» και «περιπτώσεις» του νόμου- ουδείς ξέρει πώς και πόσα να υπολογίζει πως του έρχονται να πληρώσει!Με νεότερες οδηγίες που εξέδωσε (ΠΟΛ.1056/2-3-2012) το υπουργείο Οικονομικών καταργεί τις προηγούμενες εγκυκλίους του, θέλοντας να κλείσει τις «τρύπες» που διαπιστώθηκαν στην εφαρμογή του νόμου –αλλά και να αναγκάσει περισσότερους να πληρώνουν το Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε.
Μπροστά στην … επινοητικότητα των φορολογουμένων, το υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε:
- να εισπράττει το Ειδικό Τέλος από τα λεφτά που πληρώνουν οι καταναλωτές έναντι της αξίας του ρεύματος. Και αυτό για να στερήσει τα έσοδα από τους Παρόχους και να τους αναγκάσει να κόβουν το ρεύμα σε όσους δεν πληρώνουν το μέρος του λογαριασμού που αντιστοιχεί στο Ειδικό Τέλος.
- ακόμα και αν κάποιος πάει να αλλάξει εταιρία παροχής ρεύματος για να γλιτώσει το ΕΕΤΗΔΕ, αυτό να υπολογίζεται και να τον ακολουθεί στη νέα εταιρία από τον πρώτο κιόλας λογαριασμό.
- ακόμα και αν κόψει κάποιος οικειοθελώς το ρεύμα, χωρίς να αλλάξει εταιρία, να του έλθει ειδοποίηση από την εφορία για να πληρώσει το Τέλος.
Στην πράξη, το Ειδικό Τέλος του 2012 θα πληρώσουν όσοι έχουν ενεργή σύνδεση ρεύματος στις 31-3-2012 (ημερομηνία-κλειδί για τον υπολογισμό του τέλους). Το τέλος του 2011 το γλίτωσαν μόνο όσοι έκαναν διακοπή πριν τις 17/9/2011.
Ποιο περίπλοκο γίνεται όμως και το σύστημα απαλλαγής για τους κοινόχρηστους χώρους των πολυκατοικιών. Ο διαχειριστής θα έχει πιο πολύ δουλειά να κάνει, αν δεν προκύπτει ξεκάθαρα από το λογαριασμό της ΔΕΗ ποιος ακριβώς είναι ο κοινόχρηστος ηλεκτροδοτούμενος χώρος. Για την απαλλαγή των κοινόχρηστων χώρων πολυκατοικιών και προκειμένου να μην επιβαρυνθούν οι συνιδιοκτήτες, θα απαιτείται βεβαίωση του οικείου δήμου ότι ο λογαριασμός αυτός αφορούσε (κατά τη 17-9-2011 ή την 31-3-2012), κοινόχρηστους χώρους πολυκατοικίας, εφόσον αυτό δεν προκύπτει από το λογαριασμό.
Με τις νέες οδηγίες, το μειωμένο τέλος (για πολύτεκνους κλπ) δεν ισχύει ή περιορίζεται
- εάν το ιδιοκατοικούμενο ακίνητο βρίσκεται σε ζώνη με τιμή άνω των 3.000 ευρώ το τετραγωνικό (εξαιρούνται δηλαδή ολόκληροι δήμοι της χώρας)
- εάν το εμβαδόν του ιδιοκατοικούμενου ακινήτου ξεπερνά τα 120 τ.μ., το οποίο προσαυξάνεται κατά 20 τ.μ. για κάθε προστατευόμενο τέκνο, ή
- εάν η κατοικία είναι άνω των 200 τ.μ.

Στην περίπτωση που το ακίνητο ανήκει κατά συνιδιοκτησία σε ανάπηρο και σε πρόσωπο μη δικαιούχο μειωμένου συντελεστή (πχ η σύζυγος ή ο αδελφός), ο μειωμένος συντελεστής περιορίζεται μόνο στο ποσοστό που ανήκει στον ανάπηρο.
Πιο δύσκολα η επιστροφή ή διαγραφή του τέλους
 Θεωρητικά, αρκεί μια αίτηση στον έφορο για να κριθεί αν πρέπει να απαλλαγεί κανείς από το «έκτακτο» ειδικό τέλος, τίποτα όμως δεν είναι εύκολο ακόμα και για όσους βρίσκονται σε έσχατη ανάγκη
Προθεσμία για αίτηση του υπόχρεου, η οποία υποβάλλεται στη Δ.Ο.Υ. ή ηλεκτρονικά στη Γ.Γ.Π.Σ. για μεν το έτος 2011 ορίζεται η 20 Μαρτίου 2012, για δε το έτος 2012, καταληκτική ημερομηνία υποβολής της αίτησης είναι η τελευταία εργάσιμη ημέρα του επομένου μήνα από τη λήξη του λογαριασμού ηλεκτρικού ρεύματος που περιέχει Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε.
Η αίτηση υποβάλλεται όταν «συντρέχουν ειδικοί λόγοι υγείας του κυρίου και χρήστη του ακινήτου, ο οποίος διαβιοί υπό μειονεκτικές κοινωνικά συνθήκες και κρίνεται ότι η καταβολή του τέλους στις προβλεπόμενες προθεσμίες θα θέσει, ενόψει των συνθηκών υπό τις οποίες διαβιεί, σε προφανή άμεσο κίνδυνο τη στοιχειώδη διαβίωση του ιδίου ή προσώπου που συνοικεί με αυτόν και τον βαρύνει φορολογικά».
Για τις αιτήσεις που υποβάλλονται ηλεκτρονικά, για το έτος 2011, η Γ.Γ.Π.Σ. αποστέλλει κατάσταση στις αρμόδιες Δ.Ο.Υ. με πληροφοριακά στοιχεία για το ύψος του εισοδήματος και την ακίνητη περιουσία των αιτούντων.
Μνημείο …βερμπαλισμού
Διευκρινίζεται ότι το ΕΕΤΗΔΕ θα υπολογίζεται με βάση τα στοιχεία που αφορούν την ηλεκτροδοτούμενη επιφάνεια(εμβαδόν, τιμή ζώνης, παλαιότητα ακινήτου), όπως αυτά έχουν αποτυπωθεί σύμφωνα με τα στοιχεία των δήμων και καταχωρηθεί στη βάση πληροφοριών του Διαχειριστή Δικτύου της Δ.Ε.Η. μέχρι και τη 17-9-2011, για το έτος 2011, και μέχρι και την 31-3-2012, για το έτος 2012.
Αν στη βάση πληροφοριών της Δ.Ε.Η. δεν αναγράφεται ημερομηνία κατασκευής, ο συντελεστής παλαιότητας ισούται με ένα (1) –δηλαδή χωρίς καμία μείωση.
Επειδή όμως έχει γίνει μπάχαλο με τα τετραγωνικά της επιφάνειας, το υπουργείο Οικονονικών δίνει και τις εξής … «σαφείς» οδηγίες (και όποιος κατάλαβε, κατάλαβε): «αν τα τετραγωνικά μέτρα που λαμβάνονται υπόψη για τον υπολογισμό του ΤΑΠ είναι υπερδιπλάσια της μεγαλύτερης τιμής τετραγωνικών μέτρων μεταξύ εκείνης που έχει ληφθεί υπόψη για τον υπολογισμό των δημοτικών τελών και εκείνης που έχει ληφθεί υπόψη για τον υπολογισμό του δημοτικού φόρου, το Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε. υπολογίζεται βάσει των τετραγωνικών μέτρων που έχουν ληφθεί υπόψη για τον υπολογισμό των δημοτικών τελών. Το προηγούμενο εδάφιο δεν εφαρμόζεται, όταν δεν έχουν υπολογισθεί δημοτικά τέλη και τα τετραγωνικά μέτρα που αναγράφονται για τον υπολογισμό τους έχουν τιμή ίση με μηδέν (0)».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Earn Money!!!

Αναζήτηση σε ολόκληρο το ίντερνετ

Custom Search

dealaki

Χτυπήστε ένα like στο dealaki