Το κεφάλι μας είναι γεμάτο από σημαντικά όργανα και δομές, επομένως οποιαδήποτε προβλήματα έχουμε σ’ εκείνη την περιοχή, μπορεί να είναι ανησυχητικά. Ευτυχώς, τα περισσότερα είναι ακίνδυνα και θα περάσουν από μόνα τους, μερικά όμως, μπορεί να είναι συμπτώματα σοβαρών παθήσεων.
Οι πόνοι στο πρόσωπο και στο κεφάλι μπορεί -πολλές φορές- να είναι ανυπόφοροι, σπάνια όμως αποτελούν σύμπτωμα σοβαρής πάθησης και η εμφάνισή τους μπορεί να έχει πολλές αιτίες.
Αναλύοντας έναν πόνο με συστηματικό τρόπο, μπορεί να πάρουμε στοιχεία για μια πιθανή διάγνωση και να μπορέσουμε να καταλάβουμε αν πρέπει να συμβουλευτούμε κάποιον γιατρό άμεσα.
Ιγμορίτιδα: Η ιγμορίτιδα μπορεί να εκδηλωθεί ως υπόκωφος πόνος -ο οποίος χειροτερεύει όταν σκύβουμε προς τα εμπρός- ή ως ευαισθησία στα οστεώδη μέρη πάνω ή κάτω από τα ζυγωματικά. Είναι μια φλεγμονή ή λοίμωξη των επενδύσεων των θυλάκων αέρα στα οστά του προσώπου και συχνά εμφανίζεται μετά από κάποιο κρύωμα. Σε αυτήν την περίπτωση, τα αναλγητικά συνήθως βοηθούν.
Έρπης: Η εμφάνιση ενός εξανθήματος που οδηγεί σε φλόγωση ή φουσκάλα, μπορεί να σημαίνει την ύπαρξη έρπη, ο οποίος είναι μια ιογενής λοίμωξη των νεύρων. Αν υποψιαζόμαστε ότι έχουμε έρπη, θα πρέπει να επισκεφθούμε άμεσα έναν γιατρό, καθώς θα μπορούσε μελλοντικά να προκαλέσει κάποια βλάβη στα μάτια. Η έγκαιρη θεραπεία με αντι-ιικά φάρμακα, μπορεί να βοηθήσει.
Οδοντιατρικά προβλήματα: Ένας πονόδοντος μπορεί να εξαπλωθεί και να προκαλέσει πόνο στο πρόσωπο. Αν υποφέρουμε από συνεχόμενο πόνο, έχουμε πυρετό και παρατηρούμε ότι ένα δόντι παρουσιάζει ευαισθησία στα παγωμένα ή τα ζεστά υγρά, μπορεί να έχουμε κάποιο απόστημα. Σε αυτήν την περίπτωση, πρέπει να επισκεφθούμε επειγόντως έναν οδοντίατρο. Εάν πάλι, έχουμε παλλόμενους πόνους σε ένα δόντι -που μπορεί επίσης να είναι ευαίσθητο στην αφή-, ο πιο πιθανός υπαίτιος είναι η τερηδόνα, ενώ αν πονάμε μόνο όταν δαγκώνουμε ή μασάμε, μπορεί να μας έχει φύγει κάποιο σφράγισμα ή να έχουμε ραγισμένο δόντι.
Υπέρταση: Πολλοί ασθενείς θεωρούν ότι η υπέρταση είναι αιτία πονοκεφάλων. Στην πραγματικότητα, κάτι τέτοιο είναι πολύ σπάνιο να συμβεί, παρόλο που τα φάρμακα για την υπέρταση μπορούν να προκαλέσουν πονοκέφαλο. Η υπέρταση όμως, πρέπει να έχει φτάσει σε πολύ υψηλά επίπεδα πριν μας δημιουργήσει πονοκέφαλο.
Αντιμετώπιση προβλημάτων των αυτιών: Τα προβλήματα αυτά, μπορεί να ποικίλλουν από ήπια δυσφορία, φαγούρα ή την αίσθηση ότι το αυτί μας είναι βουλωμένο, μέχρι και σοβαρό, παλλόμενο πόνο. Σπάνια όμως, κάποιο πρόβλημα στα αυτιά μπορεί να δημιουργήσει επιπλοκές ή να είναι σύμπτωμα κάποιας υποβόσκουσας ασθένειας. Σε περίπτωση που νιώθουμε πόνο στα αυτιά μας, τα παρακάτω σημάδια είναι αυτά που θα πρέπει να μας ανησυχήσουν:
- Ένας πρόσφατος τραυματισμός, έγκαυμα ή χτύπημα στο κεφάλι μας
- Οποιαδήποτε εξογκώματα ή πρήξιμο πίσω ή κάτω από το αυτί μας
- Ένα σφηνωμένο αντικείμενο στο αυτί μας, όπως ωτοασπίδα ή μπατονέτα
- Πρόσφατη έκθεσή μας σε δυνατό θόρυβο ή μουσική
- Χρωματιστό, δύσοσμο ή ματωμένο υγρό τρέχει από το αυτί μας
- Κόκκινο και πρησμένο μέρος στο αυτί μας
Ο πόνος στο αυτί, μπορεί να είναι επίσης, αποτέλεσμα μόλυνσης του εξωτερικού καναλιού του αυτιού (εξωτερική ωτίτιδα), η οποία συνήθως προκαλείται από παρατεταμένη παραμονή του ατόμου μέσα στο νερό και μπορεί να είναι πολύ επίπονη. Τα συμπτώματα της εξωτερικής ωτίτιδας συνήθως υποχωρούν μετά από μερικές ημέρες, αλλά καλό θα είναι να συμβουλευτούμε κι έναν φαρμακοποιό ή γιατρό, καθώς μπορεί να κριθεί απαραίτητη η χρήση ειδικών αντιβιοτικών σταγόνων.
directnews
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου