Λίγες εβδομάδες μετά τις συλλήψεις των οροθετικών ιεροδούλων και την δημοσίευση των φωτογραφιών τους και των προσωπικών τους στοιχείων, επιστολή του γενικού γραμματέα του υπουργείου Δικαιοσύνης, Γιάννη Ιωαννίδη προς την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (ΑΠΔΠΧ) …μαρτυρά σκέψεις για τροποποίηση του νομοθετικού πλαισίου προστασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα!
Μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν (από το Συνήγορο του Πολίτη, την Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, τη Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων, τον Ιατρικό Συλλόγου Αθηνών, κ.ά φορείς) για τη διαχείριση του συγκεκριμένου θέματος με την δημοσιοποίηση των στοιχείων των οροθετικών ιεροδούλων ο κ. Ιωαννίδης ζήτησε από την ΑΠΔΠΧ να κρίνει, όπως προκύπτει και από το περιεχόμενο της επιστολής του προς αυτή, αν θα πρέπει να υπάρξουν «αναγκαίες παρεμβάσεις στο νομοθετικό και εν γένει κανονιστικό πλαίσιο προστασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα», σύμφωνα με το protothema.gr
Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης στην σχετική επιστολή του προς την ΑΠΔΠΧ περιλαμβάνει τις αντιδράσεις και τους προβληματισμούς που αναπτύχθηκαν για το συγκεκριμένο θέμα και οι οποίοι αφορούν στην παραβίαση θεμελιωδών δικαιωμάτων των θιγόμενων προσώπων.
«Η Γενική Γραμματεία Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, παρακολουθεί αυτές τις εξελίξεις και προτίθεται να αναλάβει κάθε αναγκαία σχετική πρωτοβουλία για την εμπέδωση και προαγωγή της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών, σύμφωνα άλλωστε με τη θεσμική της αποστολή» αναφέρει ο κ. Ιωαννίδης στην επιστολή του προς την ΑΠΔΠΧ και προσθέτει: «Στο πλαίσιο αυτό, αναμένουμε με ενδιαφέρον τυχόν απόφασή σας σύμφωνα με τις κατά το Σύνταγμα και το νόμο αρμοδιότητές σας. Η συνεισφορά σας και η γνώμη σας για τυχόν αναγκαίες παρεμβάσεις στο νομοθετικό και εν γένει κανονιστικό πλαίσιο προστασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα μας είναι εξαιρετικά πολύτιμη».
Τα ζητήματα και οι προβληματισμοί που προέκυψαν με αφορμή τη δημοσιοποίηση των στοιχείων των οροθετικών ιερόδουλων συμπυκνώνονται κυρίως στο εάν ήταν νόμιμη ή όχι μια τέτοια κίνηση (λαμβανομένων υπ’ όψη του εύρους και της ποιότητας των δεδομένων, ιδίως όσον αφορά την τήρηση της αρχής της αναλογικότητας σε σχέση με τους επιδιωκόμενους σκοπούς, όπως αυτοί ορίζονται στο ν. 2472/1997) και στο εάν θα έπρεπε να έχει προηγηθεί σχετική άδεια της ΑΠΔΠΧ αφού τα στοιχεία αφορούσαν και θέματα υγείας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου