Το μέγεθος ΔΕΝ παίζει πάντα ρόλο…

 Το μέγεθος ΔΕΝ παίζει πάντα ρόλο…


…τουλάχιστον όχι σε όλα. Μπορεί οι περισσότερες κυρίες να υποστηρίζουν ότι το μέγεθος είναι πολύ σημαντικό αλλά στον αθλητισμό υπάρχουν άλλα μέτρα και σταθμά.
Με την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου…
να είναι προ των πυλών, ενδιαφέροντα στοιχεία έρχονται στο φως από άοκνους εργάτες της ενημέρωσης που θέλουν να κάνουν την διαφορά μεταξύ των πολυπληθών ΜΜΕ.
Στους αγώνες λοιπόν που γίνονται κάθε τέσσερα χρόνια και μαζεύονται οι καλύτεροι αθλητές του κόσμου σε όλα τα σπορ (εκτός από αυτά του χειμώνα), δεν παίζει και τόσο πολύ ρόλο αν κατάγεσαι από μεγάλη (σε πληθυσμό) ή μικρή χώρα.
Γιατί ουκ εν τω πολλώ το ευ, που έλεγαν και οι αρχαίοι Έλληνες.
Πολλές φορές αθλητές από χώρες με λίγο πληθυσμό ανέβηκαν στο βάθρο και πήραν μετάλλιο, ακόμη περισσότερες φορές χώρες που συγκαταλέγονται στις μεγαλύτερες πληθυσμιακά του κόσμου, δεν βλέπουν το βάθρο ούτε με το κιάλι.
Παράδειγμα το Μπαγκλαντές. Είναι το 70 πληθυσμιακά μεγαλύτερο έθνος του πλανήτη.
Στα 116 χρόνια ιστορίας των Ολυμπιακών Αγώνων όχι μόνο δεν έχει πάρει μετάλλιο, δεν έχει καν γνωρίσει την παραμικρή διάκριση. Ούτως ή άλλως στο ασιατικό κράτος το μόνο σπορ που πραγματικά αγαπούν είναι το κρίκετ –το οποίο δεν είναι ολυμπιακό άθλημα. Και να ήταν βέβαια δεν θα άλλαζε κάτι αφού από τις εννιά χώρες που παίζουν μετά μανίας αυτό το μυστήριο «σπορ» το ηρωϊκό Μπαγκλαντές καταλαμβάνει σταθερά την ένατη θέση.
Το περίεργο για μια τόσο μεγάλη χώρα είναι πως ουδέποτε είχε έστω έναν αθλητή άξιο να μετάσχει με το σπαθί τους στους αγώνες. Κάθε φορά από το 1984 και εντεύθεν οι όποιοι εκπρόσωποι του Μπαγκλαντές πάνε στην γιορτή με κάρτα ελευθέρας της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής.
Οι γειτονικές χώρες Μιανμάρ (25η πληθυσμιακά στον κόσμο) και Νεπάλ (45ο) επίσης δεν έχουν διακριθεί ποτέ στους αγώνες και δεν προβλέπεται να το κάνουν.
Αντίθετα οι μικροί στο μάτι αποδείχτηκαν μεγάλοι στους στίβους.
Η Τόνγκα βρίσκεται στην 195η θέση παγκοσμίως σε σχέση με τον πληθυσμό της αλλά έχει κατακτήσει ένα αργυρό ολυμπιακό μετάλλιο,. Το Μπαρμπέϊντος που είναι 181ο έχει ένα χάλκινο και η 179η Ισλανδία δύο από αυτά.
Ο «βασιλιάς» των μικρών σε κόσμο κρατών είναι πάντως οι Μπαχάμες που παρότι πληθυσμιακά είναι στην 77η θέση, έχουν ήδη 10 ολυμπιακά μετάλλια, τέσσερα εκ των οποίων χρυσά.
Του Θεολόγου Αλεξανδράτου
ΠΗΓΗ: topontiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Earn Money!!!

Αναζήτηση σε ολόκληρο το ίντερνετ

Custom Search

dealaki

Χτυπήστε ένα like στο dealaki