Η Ελλάδα και οι προθέσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας

 Η Ελλάδα και οι προθέσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας


 
Στις δηλώσεις του νέου προέδρου της Παγκόσμιας Τράπεζας για την Ελλάδα και στην προσπάθεια της κυβέρνησης για αλλαγές στο συμφωνηθέν πρόγραμμα, αναφέρονται αμερικανικά ΜΜΕ, ενώ για την πρόσφατη σύνοδο κορυφής της ΕΕ υποστηρίζεται, μεταξύ άλλων, ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες κέρδισαν χρόνο μπροστά στην προοπτική διάλυσης της ευρωζώνης.
Η «New York Times» προβάλλει την αναφορά για την Ελλάδα του νέου προέδρου της Παγκόσμιας Τράπεζας, Τζιμ Γιονγκ Κιμ, στο πλαίσιο ανάληψης των καθηκόντων του. Σύμφωνα με τα όσα είπε, η Παγκόσμια Τράπεζα είναι ανοικτή στην αποστολή τεχνογνωσίας σε χώρες υψηλού εισοδήματος που μαστίζονται από την κρίση χρέους, όπως η Ελλάδα.
Στο δημοσίευμα επισημαίνεται ότι, προσφέροντας τέτοιου είδους βοήθεια, η Τράπεζα δεν θα παράσχει δάνεια ή δωρεές στη χώρα, αλλά θα λειτουργήσει ως σύμβουλος, βοηθώντας παραδείγματος χάρη την κυβέρνηση της χώρας να καταρτίσει σχέδιο επενδύσεων για κρατικές υποδομές ή σχέδιο για τη μείωση της φτώχειας.
Ωστόσο, όπως διευκρίνισε ο δρ. Κιμ -τονίζεται στο σχετικό δημοσίευμα της νεοϋορκέζικης εφημερίδας-, η Παγκόσμια Τράπεζα θα παραμείνει επικεντρωμένη στο βασικό της στόχο που είναι η εξάλειψη της φτώχειας ανά τον κόσμο και η προστασία από την κρίση χωρών χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, επισημαίνοντας ότι από την έναρξη της παγκόσμιας κρίσης, η Τράπεζα έχει επενδύσει άνω των 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων στις φτωχότερες χώρες.
Η «Wall Street Journal» αναφέρεται στην πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να επαναδιαπραγματευθεί ορισμένα από τα μέτρα του πακέτου στήριξης (φορολογία, παράταση) και να εκμεταλλευθεί τα νέα δεδομένα για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από τα ταμεία στήριξης (που θα μείωνε τις δανειακές υποχρεώσεις της χώρας κατά 50 δισ. ευρώ).
Όπως τονίζεται, παρά τις παραινέσεις Άσμουσεν για άμεση εφαρμογή του μνημονίου, η νέα κυβέρνηση άφησε να εννοηθεί ότι θα επιταχύνει ορισμένες μεταρρυθμίσεις (αποκρατικοποιήσεις, περικοπές) ως αντάλλαγμα και ως ένδειξη καλής θέλησης, καθώς το πρόγραμμα έχει καθυστερήσει εξαιτίας των αλλεπάλληλων εκλογών.
Σε άλλο δημοσίευμα στην ίδια εφημερίδα, όπως γράφει το ΑΜΠΕ, γίνεται αναφορά στο συνέδριο του περιοδικού Economist στην Αθήνα, επισημαίνοντας τα όσα είπε το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Γεργκ Ασμουσεν, ο οποίος τόνισε, σύμφωνα με την εφημερίδα, ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν πρέπει να χρονοτριβεί, προσπαθώντας να αποφύγει την εφαρμογή του προγράμματος, που ήδη έχει σημειώσει καθυστερήσεις τριών μηνών εξαιτίας των εκλογών, κάτι που συνιστά επικίνδυνα μυωπική αντιμετώπιση, και μη ρεαλιστική ή αποδεκτή ψευδαίσθηση.
Όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, η ισχύς των ταμειακών διαθεσίμων είναι έως τα τέλη του τρέχοντος μηνός, με αποτέλεσμα να υφίσταται ο κίνδυνος κοπής ίδιου νομίσματος και εξόδου από την ευρωζώνη, σε περίπτωση μη εφαρμογής των συμφωνημένων. Επίσης, υπογραμμίζεται ότι η κυβέρνηση εκτιμά ότι το πρόγραμμα παρεμποδίζει την οικονομική ανάπτυξη, καθώς η οικονομία αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 6,7% εφέτος, σε αντίθεση με τις προβλέψεις του προγράμματος που έκαναν λόγο για ανάπτυξη 1%.
Η «Washington Post» αναφερόμενη επίσης στις δηλώσεις του νέου προέδρου της Παγκόσμιας Τράπεζας, Τζιμ Γιονγκ Κιμ, σημειώνει ότι η πιθανότητα αποστολής αναπτυξιακών εμπειρογνωμόνων από την Παγκόσμια Τράπεζα στην Ελλάδα, υπογραμμίζει το «πόσο δύσκολη είναι πλέον η κατάσταση στην Ελλάδα, αλλά και το βαθμό ανησυχίας των αξιωματούχων της ΠΤ για την απειλή που θέτει το ευρωπαϊκό πρόβλημα χρέους σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος».
Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο δρ. Κιμ, οι επιδεινούμενες οικονομικές συνθήκες στην ΕΕ ενδέχεται να βλάψουν τις γειτονικές χώρες της Ανατολικής Ευρώπης που βασίζονται στις επενδύσεις και το εμπόριο με την ευρωζώνη, ενώ δεν αποκλείεται να απειλήσει μεταξύ άλλων τη βιομηχανία της Κίνας, τον αγροτικό τομέα της Βραζιλίας και τις τράπεζες των ΗΠΑ.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο δρ. Κιμ δήλωσε ότι η ΠΤ θα προετοιμαστεί να παράσχει τεχνική βοήθεια στην Ελλάδα και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, μέσω των μαθημάτων που έλαβε το προσωπικό της Τράπεζας στο πλαίσιο συνεργασίας του με αναπτυσσόμενες χώρες.
Τέλος, η τηλεόραση «Bloomberg» πρόβαλε συνέντευξη του καθηγητή του πανεπιστημίου Χάρβαρντ, αμερικανού οικονομολόγου Κένεθ Ρόγκοφ, ο οποίος υποστήριξε ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες κέρδισαν λίγο χρόνο ως προς την αποτροπή διάλυσης της ευρωζώνης, ωστόσο η νομισματική ένωση απέχει μακράν από τη σταθεροποίησή της, όπως είπε.
Στο σχετικό δημοσίευμα της ιστοσελίδας του πρακτορείου που καταγράφονται οι απόψεις Ρόγκοφ, αναφέρεται επίσης το αίτημα του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά προς τους Ευρωπαίους ηγέτες την περασμένη εβδομάδα για άμβλυνση των μέτρων λιτότητας που συνδέονται με το πακέτο δανειακής βοήθειας.
Όπως τόνισε ο κ. Ρόγκοφ, η Ελλάδα θα αγωνιστεί να εφαρμόσει τους στόχους της και πιθανότατα θα χρεοκοπήσει, ενώ αναφερόμενος στα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής στις 28 και 29 Ιουνίου, επισήμανε ότι οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν στην άμβλυνση των δανειακών κανονισμών, έθεσαν τις βάσεις για σύσταση τραπεζικής ένωσης και «έσπασαν τη διασύνδεση» εθνικού και τραπεζικού χρέους μέσω της άμεσης ανακεφαλαιοποίησης των δανειστών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Earn Money!!!

Αναζήτηση σε ολόκληρο το ίντερνετ

Custom Search

dealaki

Χτυπήστε ένα like στο dealaki