Όπως ανακοινώθηκε από το Αρχηγείο της ΕΛΑΣ όλοι τους είναι ηλικίας 21 χρόνων και πέτυχαν να κάνουν εικονικές συναλλαγές ύψους 1.650.000 ευρώ περίπου και να βγάλουν, μέσα σε μία εβδομάδα περισσότερα από 300.000 ευρώ.
Η σύλληψή τους έγινε στις 16 Δεκεμβρίου, ενώ για την υπόθεση αναζητείται ο Βρετανός.
Οι δράστη της «ομάδας των 21» αποκαλύφθηκε από την ίδια την τράπεζα, όταν το αρμόδιο τμήμα για την ασφάλεια των συναλλαγών εντόπισε κατά τη διάρκεια του εσωτερικού ελέγχου στις διαδικασίες συναλλαγματικής ισοτιμίας, παραβίαση στα λογισμικά υπολογιστικά συστήματα ισοτιμιών.
Ειδοποιήθηκε η Ασφάλεια Αττικής και κατά την ψηφιακή ανάλυση των δεδομένων, εντοπίστηκαν οι τρεις «ποντικοί».
Διαπιστώθηκε ότι μέσα σε μία εβδομάδα έβγαλαν από την πραγματική ισοτιμία, με συνεχείς εικονικές συναλλαγματικές πράξεις ,309.102 ευρώ, ποσό το οποίο είχαν μεταφέρει σε κοινούς και ατομικούς λογαριασμούς τους.
Έπειτα από έρευνα τα σπίτια των συλληφθέντων και σε λογαριασμούς τους βρέθηκαν δύο φάκελοι με έγγραφα τραπεζών, με αναλύσεις λογαριασμών και βεβαιώσεις εκτέλεσης εντολών για χρηματιστηριακές ή έξω-χρηματιστηριακές συναλλαγές, δύο φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές, δύο πιστωτικές κάρτες της τράπεζας, 11.300 ευρώ, 19.915 δολάρια ΗΠΑ, 10.130 ελβετικά φράγκα, 1.080 δολάρια Καναδά, 100 δολάρια Αυστραλίας.
Οι συλληφθέντες είχαν δε επενδύσει μεγάλα ποσά σε μετοχές και αμοιβαία κεφάλαια, διαφόρων τραπεζών, χωρίς να αιτιολογούν την προέλευση των χρημάτων, γι΄ αυτό ενημερώθηκε η Επιτροπή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες.
Η έρευνα συνεχίζεται για να διαπιστωθεί το βάθος της ηλεκτρονικής απάτης. Τη διερεύνηση της υπόθεσης ανέλαβαν αξιωματικοί οι οποίοι διαθέτουν εξειδικευμένες γνώσεις για την αντιμετώπιση τέτοιων περιπτώσεων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου