Τα τέσσερα επίπεδα διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης με την τρόικα


 

«Πολλοί μικροί άθλοι» πρέπει να γίνουν μέσα στις επόμενες ημέρες με θεωρητικό ορόσημα την 13η Φεβρουαρίου για να μην υπάρξει «ατύχημα» στην διαπραγμάτευση για το νέο δάνειο, αναφέρει στέλεχος που μετέχει στις διαπραγματεύσεις. Εξηγεί ότι δομούνται σε τέσσερα επίπεδα και σε κάθε ένα, ακόμη, υπάρχουν μεγάλες διαφωνίες: 

- Υπάρχει διάσταση απόψεων μεταξύ των τριών οργάνων του ΔΝΤ, της ΕΕ και της ΕΚΤ σε μία σειρά από σοβαρά ζητήματα, όπως είναι τα μέτρα, αλλά και η συμμετοχή των ομολόγων που κατέχει η ΕΚΤ. Η επόμενη πράξη αναμένεται να παιχτεί με την έκθεση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. 

- Μεγάλες είναι οι διαφωνίες και στο εσωτερικό των οργανισμών. Τελευταίο «κρούσμα» η έγγραφη πρόταση της Γερμανίας για επιτροπεία στην Ελλάδα, με την οποία φέρεται να συντάσσονται κράτη όπως η Ολλανδία και η Αυστρία αλλά φέρεται να διαφώνησαν σφόδρα διπλωμάτες του Ευρωπαϊκού «νότου» κατά την συνάντηση στο Νταβός. 

- Πρέπει να συμφωνήσουν τα τρία κόμματα που μετέχουν στην κυβέρνηση τόσο με το ύψος των μέτρων που ζητά η τρόικα όσο και με το περιεχόμενό τους. Η χθεσινή πολύωρη συνάντηση των αρχηγών των κομμάτων υπό τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο έδειξε και πάλι τις κόκκινες γραμμές. 

Στο επίκεντρο βρέθηκαν οι μισθοί του ιδιωτικού τομέα αλλά και η περικοπή των επικουρικών συντάξεων. Πληροφορίες αναφέρουν αντιπρόταση της ΝΔ να μην γίνουν περικοπές σε χαμηλόμισθους-χαμηλοσυνταξιούχους με αντάλλαγμα μεγαλύτερες παρεμβάσεις στο δημόσιο, στον αριθμό των προσλήψεων, στα έσοδα του ΟΠΑΠ και στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση. 

- Τα κόμματα πρέπει να τα «βρουν» και στο εσωτερικό τους. Διαφορετικά δεν θα καταστεί η ψήφιση από τη Βουλή τις επόμενες εβδομάδες τριών πολύ δύσκολων πράξεων: των δανειακών συμβάσεων, του προσωρινού Μνημονίου (για το PSI) αλλά και του νέου Μνημονίου που θα καταγράφει μία προς μία όλες τις μεταρρυθμίσεις και τα μέτρα που πρέπει να γίνουν έως το 2014. 

Χρόνος δεν υπάρχει. Κανονικά θα έπρεπε, αναφέρουν αρμόδια στελέχη, σήμερα στην Σύνοδο Κορυφής ο Πρωθυπουργός της χώρας να παρουσιάσει την συμφωνία για το προσχέδιο του Μνημονίου. Αυτό δεν κατέστη δυνατό και τα στελέχη της τρόικας που θα παραμείνουν στην Αθήνα το είχαν από ημέρες προεξοφλήσει. 

Αυτά που απομένουν να γίνουν είναι πολλά. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη δεν έχει καν οριστικοποιηθεί το ύψος των νέων μέτρων που απαιτούνται. 

Στο κείμενο της τρόικα που συζητήθηκε στο υπουργικό συμβούλιο της Πέμπτης παρουσιάζεται μόνο μία προσωρινή εκτίμηση για τα επιπλέον μέτρα που απατούνται για το 2011. Φτάνουν στο 1% του ΑΕΠ αν αφαιρεθούν τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο αναθεωρημένο Μνημόνιο του Οκτωβρίου (επικουρικές, εφεδρεία, λουκέτα σε ΔΕΚΟ) και δεν έχουν ακόμη εφαρμοσθεί. Πρέπει να οριστικοποιηθεί η εκτίμηση για το σύνολο των "νέων" μέτρων έως και το 2014, και μετά να αρχίσει η καταμέτρηση της απόδοσης όλων όσων προτείνει η τρόικα και η κυβέρνηση στο "χαρτί" για να μαζευτεί το ποσό.


Της Δήμητρας Καδδά  
Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Earn Money!!!

Αναζήτηση σε ολόκληρο το ίντερνετ

Custom Search

dealaki

Χτυπήστε ένα like στο dealaki