Μικρά εγκλήματα μεταξύ γευμάτων


Η σωστή διατροφή, όπως άλλωστε και τα περισσότερα πράγματα στη ζωή, είναι θέμα συνήθειας. Το ίδιο δυστυχώς ισχύει και για τη λανθασμένη διατροφή. Συνδέεται με τις κακές συνήθειες και τον «αυτόματο πιλότο» με τον οποίο έχουμε συνηθίσει να γευματίζουμε. Τα καλά νέα είναι ότι με λίγη προσοχή οι κακές συνήθειες μπορούν να εξαλειφθούν και μαζί τους να εξαφανιστούν τα περιττά κιλά και το «σωσίβιο».

Το λάθος: γεύμα μπροστά στην τηλεόραση
Το να τρως χωρίς να είσαι συγκεντρωμένος δεν είναι το ίδιο επικίνδυνο με το να οδηγείς χωρίς να είσαι συγκεντρωμένος, αλλά έχει τις επιπλοκές του. Το γεύμα που συνοδεύεται από ζάπινγκ στην τηλεόραση ή από ξεφύλλισμα εφημερίδας είναι καταδικασμένο να διαρκέσει περισσότερο από το κανονικό. Κατά τη διάρκειά του καταναλώνεις περισσότερο φαγητό απ΄ όσο χρειάζεσαι. Το ακόμα χειρότερο είναι ότι δε χορταίνεις. Η παράλληλη δραστηριότητα δεν επιτρέπει στον οργανισμό να εντοπίσει το αίσθημα της πληρότητας, με αποτέλεσμα να τρως περισσότερο και στο αμέσως επόμενο γεύμα.

Το σωστό: γεύμα στο τραπέζι
Το δείπνο στην τραπεζαρία (και όχι στο σαλόνι, στον καναπέ κ.λπ.) θα σε βοηθήσει να συγκεντρωθείς αποκλειστικά στο φαγητό και -γιατί όχι;- σ΄ αυτήν που δειπνεί μαζί σου.

Το λάθος: σαλάτα που κολυμπάει στο ντρέσινγκ
Οι παχιές και βαριές σάλτσες, εκτός του ότι ακυρώνουν τις ευεργετικές ιδιότητες των λαχανικών, μπορούν να μετατρέψουν την αθώα, υγιεινή σαλατούλα σε θερμιδικό ηφαίστειο, που μοιραία θα εκραγεί στο στομάχι σου. Για παράδειγμα, δύο κουταλιές από οποιαδήποτε συσκευασμένη σος με μαγιονέζα αρκούν για να «τουρμπίσουν» την αγγουροντομάτα με 200 αχρείαστες επιπλέον θερμίδες.

Το σωστό: σαλάτα λουσμένη στο ελαιόλαδο
Εξίσου σωστή είναι και η σαλάτα με λαδόξιδο, μπαλσάμικο ή κάποιο ελαφρύ ντρέσινγκ χωρίς λιπαρά. Στο κυρίως πιάτο η λευκή σάλτσα μπορεί να αντικατασταθεί με λίγο στραγγιστό γιαούρτι, ενώ η κόκκινη με pico de gallo (μεξικάνικο ντρέσινγκ παρασκευασμένο με νωπή ντομάτα, φρέσκο κρεμμυδάκι και πιπεριές).

Το λάθος: σάντουιτς-υπερ-παραγωγή
Κάποτε τα σάντουιτς αποτελούσαν την υγιεινή και καθωσπρέπει εναλλακτική απάντηση στην πίτσα, στα μπέργκερ και στα σουβλάκια. Σήμερα έχουν καταλήξει να παίζουν το ρόλο της βιτρίνας για μπαρόκ διατροφικά εκθέματα παραγεμισμένα με σάλτσες, παχιά τυριά, επεξεργασμένα αλλαντικά και εξωτικά τουρσιά. Η ιδέα ενός γκουρμέ σάντουιτς ακούγεται καλή, αλλά δεν είναι. Είναι ένα οξύμωρο αντίστοιχο με αυτό ενός πολέμου που γίνεται για τη διασφάλιση μιας οποιασδήποτε ειρήνης.




Το σωστό: εκλεκτικό σάντουιτς

Η Ντον Τζάκσον Μπλάτερ, Αμερικανίδα διατροφολόγος και συγγραφέας του βιβλίου Η ευέλικτη δίαιτα, συνιστά την επιστροφή στο λιτό, τίμιο σάντουιτς με την προσθήκη μιας και μόνο εκκεντρικής πινελιάς κάθε φορά. Στο «τυρί-γαλοπούλα-μαρούλι» προσθέτουμε ένα μόνο έξτρα συστατικό (π.χ. λίγη μαγιονέζα).

Το λάθος: tinarta και τα giannenaccino
Ένας καφές φίλτρου σκέτος έχει μόλις δύο θερμίδες. Με μια κουταλιά ζάχαρη, φτάνει στις 42 θερμίδες. Με λίγη κρέμα από πάνω, σπάει το φράγμα των 150 θερμίδων και αποκτά 10 γραμμάρια λίπους. Και κανείς δε θέλει να δει γραμμένο μπροστά του τι απογίνεται το καφεδάκι όταν του επιτίθεται λίγη καραμέλα, λίγη τρούφα, λίγο ουίσκι ή οτιδήποτε παρεμφερές...

Το σωστό: αγνός, παρθένος καφές

Αντικατάστησε τη ζάχαρη με σκούρα ζάχαρη, ζαχαρίνη ή κάποιο γλυκαντικό χωρίς θερμίδες. Σταδιακά αντικατάστησέ τες και αυτές με λίγο light γάλα. Και -εννοείται-κόψε μαχαίρι όλα τα υπόλοιπα «ντεσού», που έτσι κι αλλιώς αλλοιώνουν τη γεύση, το άρωμα και το πραγματικό νόημα του καφέ.

Το λάθος: ταξίδι στο άγνωστο

Όταν οδηγείς και το στομάχι σου αρχίζει να γουργουρίζει, είναι μαθηματικά βέβαιο ότι το πρώτο κτίριο που θα συναντήσεις στα δεξιά σου θα είναι ένα φαστφουντάδικο. Θα μυρίζει ωραία, θα έχει βολικό πάρκινγκ για να αφήσεις το αυτοκίνητό σου και θα είναι γεμάτο νόστιμα, αλλά καταστροφικά μπέργκερ, τηγανητές πατάτες και μιλκ σέικ.

Το σωστό: ταπεράκι, «θερμοσάκι»
Κι αυτά όμως γεμισμένα με σύνεση. Τα φρούτα, τα ψιλοκομμένα λαχανικά και τα δημητριακά είναι οι καλύτεροι σύντροφοι ενός road trip. Και ο καφές, αλλά με τις προϋποθέσεις που αναγράφονται δίπλα.

Το λάθος: τσίμπημα στα όρθια
Πόσες φορές την ημέρα ανοίγεις το ψυγείο, βουτάς λίγο παριζάκι και το καταβροχθίζεις; Πόσα κομμάτια σπανακόπιτας έχεις φάει σκυμμένος πάνω από το νεροχύτη; Μετανόησε τώρα! Είναι ίσως το χειρότερο πράγμα που μπορείς να κάνεις. «Είναι σαν ξέφρενη βόσκηση, μια μάσα χωρίς αύριο» περιγράφει με κάπως δραματικούς τόνους η Κάρεν Άνσελ, υπεύθυνη επικοινωνίας του Αμερικανικού Ινστιτούτου Διατροφής. Και εξηγεί: «Το σώμα μας δυσκολεύεται να αναγνωρίσει πότε έχει λάβει αρκετή τροφή όταν το τροφοδοτούμε με φαγητό πολλές φορές μες στη μέρα».

Το σωστό: προγραμματισμένα γεύματα

Τα τρία γεύματα την ημέρα (πλούσιο πρωινό, πλούσιο γεύμα, ελαφρύ δείπνο) σε συγκεκριμένες ώρες είναι η ιδανική αφετηρία για να «τρέξει» ο μεταβολισμός και να λειτουργήσουν σωστά οι καύσεις. Αν χρειάζεσαι οπωσδήποτε σνακ, βάλ΄ τα κι αυτά στο πρόγραμμα (ένα ανάμεσα στο πρωινό και στο γεύμα κι άλλο ένα νωρίς το απόγευμα, πριν από το δείπνο).



Αναδημοσίευση από το τεύχος Φεβρουαρίου Νο194 του περιοδικού ΄Playboy΄.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Earn Money!!!

Αναζήτηση σε ολόκληρο το ίντερνετ

Custom Search

dealaki

Χτυπήστε ένα like στο dealaki