Εισαι σεξομανής???


Ανήκεις στην κατηγορία των σεξομανών; (για να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε για σένα...)

Εχει περάσει πάνω από ένας χρόνος από τότε που συνέβη κι άκουσες ένα κάρο αστεία κι άλλες τόσες εκδοχές. Οταν όμως συνέβη, κανείς δεν μπορούσε να το πιστέψει. Ο δισεκατομμυριούχος και γυαλιστερός Tiger Woods παραδέχτηκε (χάρη σε μία εφημερίδα, ένα ατύχημα με το αυτοκίνητο και τον αξιοθαύμαστο χειρισμό ενός μπαστουνιού γκολφ από τη γυναίκα του) σαν ένας σεξομανής, ένας κατά συρροήν άπιστος. Μέσα σε λίγες εβδομάδες, ένας μικρός στρατός από 20χρονες πορνοστάρ, «συνοδούς» και πόρνες είχαν βγει για να πουν τη δική τους ιστορία για τις ώρες που πέρασαν πάνω στον Tiger Woods. Μετά από ένα γιγαντιαίο διαζύγιο και μείον μία σύζυγο, ο Woods είναι ελεύθερος να κυνηγήσει όποια τρύπα θέλει, είτε μία από τις 18 του γηπέδου του γκολφ είτε μία από τα 6 δισεκατομμύρια που κυκλοφορούν ελεύθερες στον κόσμο.
Το σκάνδαλο του Woods είχε σχεδόν ξεχαστεί, όταν ο Στρος-Καν, εξέχον μέλος της παγκόσμιας οικονομικής κοινότητας και πρόεδρος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, συνελήφθη μετά το βιασμό (δεν είναι γνωστό ακόμη αν ήταν απόπειρα ή ολοκληρωμένη πράξη) μιας Πορτορικανής καμαριέρας. Ενας άνθρωπος που -αν ήθελε- θα μπορούσε να είχε προσλάβει τις υπηρεσίες μίας, δύο ή δέκα εχέμυθων συνοδών πολυτελείας. Τι είχε στο μυαλό του;
Ο Michael Douglas και ο David Duchovny είναι κι αυτοί ανάμεσα στους εκατοντάδες επωνύμους, που έχουν κατηγορηθεί ως σεξομανείς. Το ίδιο ισχύει και για τον Jesse James, τον άντρα της Σάντρα Μπούλοκ. Αλλά τελικά μήπως η εξάρτηση από το σεξ δεν είναι παρά μία βολική δικαιολογία για να γεμίζεις terabyte πορνό τον υπολογιστή σου και να κερατώνεις τη γυναίκα σου;
Η εξάρτηση από το σεξ, ή παρορμητική-καταναγκαστική σεξουαλική συμπεριφορά (ΠΣΣ ή compulsive sexual behavior), ορίζεται ως η ανικανότητα να ελέγξεις τις σεξουαλικές σου ορμές. Οκέι, μπορείς να πεις αυτό που σκέφτεσαι: αυτό περιγράφει το 90% των ανθρώπων που ξέρεις. Αλλά οι αληθινοί σεξομανείς το πάνε ένα βήμα παραπέρα από τον τυπικό άντρα που το αίμα του βράζει.
«Ενας σεξομανής θα προσπαθήσει επανειλημμένα και παρορμητικά να συνδεθεί με άλλους μέσω απρόσωπης σεξουαλικής συμπεριφοράς» σου λέει ο Shabeer Ahmed Jeeva, ειδικός ψυχίατρος. Και πάλι μοιάζει με τους περισσότερους από τους φίλους σου; Γίνεται χειρότερο: «Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει χρόνιο αυνανισμό, ανώνυμο σεξ, το να εκθέτεις το σώμα σου για χρήματα, εξάρτηση από πορνό, σεξ χωρίς προφυλακτικό, ηδονοβλεπτικές συμπεριφορές, πορνεία…».
Η λίστα συνεχίζεται, αλλά έχεις πιάσει το νόημα. Βασικά, ο σεξομανής έχει πολύ περισσότερες εμμονές με το σεξ από τον μέσο άντρα. Σχεδόν παραλύει μπροστά του. Οπότε πριν πας τον κολλητό σου σε πρόγραμμα υποστήριξης, πρώτα δες τι δεν είναι σεξομανία.

Ανθρωπος του Σεξ
Η Elna McIntosh, πρόεδρος της SSASSERT (Sub Saharan Africa Society of Sexual Health Advisors, Educators, Researchers and Therapists) προειδοποιεί ότι δεν πρέπει να ονομάζουμε σεξομανή κάθε άπιστο επώνυμο και κάθε περίεργο έφηβο.
«Για να καταλάβουμε αν κάποιος έχει τάσεις σεξομανίας, ο επαγγελματίας θα πρέπει να είναι ανεκτικός σε ένα πλατύ εύρος σεξουαλικών συμπεριφορών» εξηγεί. «Υπάρχει ένα μακρύ παρελθόν παθολογοποίησης συμπεριφορών, που δεν είναι mainstream και που κάποιοι μπορεί να βρίσκουν ότι δεν είναι φυσιολογικές». Οπότε αγνόησε τον συντηρητικό γιατρό, που θέλει να στείλει τον τύπο από το λογιστήριο στην ψυχολογική υποστήριξη επειδή του αρέσει να φοράει τακούνια. Επειδή ο γιατρός δεν εγκρίνει κάτι τέτοιο, δεν πάει να πει ότι ο άνθρωπος είναι σεξομανής. Τουλάχιστον, όχι απαραίτητα.
«Ο κίνδυνος είναι να γίνει διάγνωση σεξομανίας, επειδή η συμπεριφορά κάποιου δεν ταιριάζει με τις νόρμες της κοινωνίας» σου λέει η McIntosh. Τέτοια παραδείγματα περιλαμβάνουν τον αυνανισμό, το στοματικό σεξ, την ομοφυλοφιλία, τον σαδομαζοχισμό ή την απιστία. «Αυτές οι συμπεριφορές δεν είναι απαραίτητα διαταραχές, παρορμητικές ή αποκλίνουσες».
Η προβληματική σεξουαλική συμπεριφορά επίσης δεν λογίζεται ως σεξομανία. «Τα σεξουαλικά προβλήματα είναι συνηθισμένα» συνεχίζει η McIntosh. «Οι άνθρωποι καμιά φορά κάνουν λάθη, συμπεριφέρονται παρορμητικά. Αυτό μπορεί να προκαλέσει προβλήματα σε μια σχέση, αλλά ξεπερνιέται με χρόνο, εμπειρία και σύντομη υποστήριξη».
Επίσης, απαλλάσσεσαι αν η συμπεριφορά σου ταιριάζει μέσα σε ένα συνολικό εξελικτικό πλαίσιο. «Οι έφηβοι, για παράδειγμα, μπορεί να αναπτύξουν εμμονή με το σεξ για μια περίοδο» σου λέει η McIntosh. «Στα πρώτα στάδια της αισθηματικής ανάπτυξης υπάρχει μία περίοδος, κατά την οποία η σεξουαλική συμπεριφορά μπορεί να πάρει καταναγκαστικά-παρορμητικά χαρακτηριστικά. Αυτό είναι κάτι φυσιολογικό στην αναπτυξιακή πορεία του ατόμου».

20
Ποσοστό των εξαρτημένων από το σεξ που είναι γυναίκες

Σεξομανία σε Κρίση
«Είχα πάντα αυτό που θεωρούσα φυσιολογικές ορμές, από τότε που είδα για πρώτη φορά πορνό στα 13 μου» λέει ο Αποστόλης Θ. «Από τότε, όμως, που απέκτησα broadband σύνδεση στο Ιντερνετ άρχισε να αυξάνεται, να καταλαμβάνει τη ζωή μου. Σε κάποια φάση έμεινα κλεισμένος στο σπίτι βλέποντας πορνό για 10 ώρες την ημέρα, ακόμη κι όταν η γυναίκα μου και τα παιδιά μου (που είναι στην ηλικία της εφηβείας) ήταν σπίτι. Από εκεί έφτασα να πηγαίνω με πόρνες, να βάζω επανειλημμένα τον εαυτό μου σε κίνδυνο για AIDS κι άλλα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Εκανα σεξ με ένα κάρο κόσμο που δεν ήξερα και για τον οποίο δεν ένιωθα καμία έλξη. Εχασα τη δουλειά μου, η γυναίκα μου με άφησε κι όλα αυτά εξαιτίας της ασταμάτητης ανάγκης μου για σεξ».
Η ιστορία του Αποστόλη δεν είναι τόσο τραβηγμένη αν είσαι ψυχολόγος ή συμμετέχεις σε ομάδες υποστήριξης. Ξέχνα τα ανέκδοτα για τον Tiger Woods: η σεξομανία είναι μία σκοτεινή, πολύπλοκη διαταραχή, που επηρεάζει κάθε πτυχή της ζωής σου. Ο ακαδημαϊκός κόσμος την ανακάλυψε το 1983, όταν ο ψυχολόγος Patrick Carnes έβγαλε ένα βιβλίο που λεγόταν Out of the Shadows: Understanding Sexual Addiction. Ηταν ο πρώτος που στήριξε δημοσίως την ιδέα ότι οι άνθρωποι μπορούν να εξαρτηθούν από το σεξ με τον ίδιο τρόπο που το κάνουν με το αλκοόλ και τα ναρκωτικά. Από τότε έχει χαρακτηριστεί σαν οτιδήποτε, από απλή εξάρτηση μέχρι ψυχοσεξουαλική αναπτυξιακή διαταραχή και ψυχαναγκαστική-καταναγκαστική διαταραχή.
Αλλά όποιο κι αν είναι το κλινικό της όνομα, η ΠΣΣ είναι βλαβερή όσο και μυστηριώδης. Ο,τι κι αν πιστεύεις, δεν υπάρχει θετική πλευρά σε αυτήν. Ο Jeeva εξηγεί ότι ο εξαρτημένος λαμβάνει λίγη ή και καθόλου ικανοποίηση από τη σεξουαλική πράξη, βομβαρδίζεται με αισθήματα ενοχών και ντροπής. Παρόλα αυτά, δεν μπορεί να ελέγξει τη συμπεριφορά του παρά τις αρνητικές επιπτώσεις. «Ενα από τα χαρακτηριστικά της ΠΣΣ είναι ότι έχει προοδευτική πορεία» σου λέει ο Jeeva. «Με άλλα λόγια, η προβληματική συμπεριφορά αυξάνει σε συχνότητα και ποικιλία, με ακραία αποτελέσματα».
Σου επιτίθεται η γυναίκα σου με ένα μπαστούνι του γκολφ ενώ προσπαθείς να ξεφύγεις με το αυτοκίνητό σου; Γι’ αυτούς που δεν είναι εξοικειωμένοι με την ΠΣΣ, αυτό ήταν το πιο παράξενο στη συμπεριφορά του Woods: σίγουρα ήξερε ότι θα τον έπιαναν κάποια στιγμή. Κι όμως, συνέχισε να βάζει σε κίνδυνο την καριέρα και την οικογένειά του.
Αυτή η πανίσχυρη ορμή τού να βάζεις τον εαυτό σου σε ολοένα και πιο επικίνδυνη θέση συμβαδίζει με αυτά που ξέρουμε για την ΠΣΣ. «Η σεξουαλική συμπεριφορά συνδέεται με συμπεριφορές ρίσκου» σου λέει ο Jeeva. «Ο άνθρωπος θα συμμετάσχει σε διάφορες σεξουαλικές καταστάσεις, παρότι κινδυνεύει να εκτεθεί σε διάφορους τομείς της ζωής του. Εκτός από τη ζημιά που μπορεί να γίνει στον προσωπικό και τον επαγγελματικό τομέα, μπορεί να βάλει τον πάσχοντα σε κίνδυνο για σωματική ή συναισθηματική βλάβη». Μετά υπάρχουν οι νομικές επιπλοκές, που μπορούν να προκύψουν όταν ο πάσχων εμπλέκεται με αγνώστους: επιδειξιμανία, άσεμνα τηλεφωνήματα και μερικές φορές ακόμα και ασέλγεια.
Αλλά το πρόβλημα δεν περιορίζεται σε απρεπείς ποσότητες απρεπούς σεξ. Παντού, το πιο κοινό πρόβλημα των σεξομανών είναι η πορνογραφία στο Διαδίκτυο. Ξεκινάει με λίγες φευγαλέες ματιές στο xvideos όταν η κοπέλα σου κάνει ντους κι εξελίσσεται σε ώρες μπροστά στον υπολογιστή κατεβάζοντας βίντεο, ποστάροντας φωτογραφίες και συμμετέχοντας στα αρμόδια chat rooms.
«Οι περισσότεροι από αυτούς που είναι εξαρτημένοι από το πορνό δεν θεωρούν τους εαυτούς του εξαρτημένους από το σεξ, γιατί δεν φτάνουν στο σημείο να κερατώσουν» σου λέει ο Jeeva. «Αλλά όταν η συμπεριφορά αυτή φτάνει να επηρεάζει τη ζωή τους, όταν φτάνουν να μένουν ξύπνιοι τη μισή νύχτα… αν δεν μπορούν να το σταματήσουν, τότε είναι εξάρτηση. Το Διαδίκτυο παρέχει ακριβώς αυτό που χρειάζεται ένας σεξομανής: άπειρο υλικό για να ταΐσει την εξάρτησή του, απομονωμένο περιβάλλον, εχεμύθεια και φοβερή ποικιλία που είναι διαθέσιμη οποτεδήποτε».
Ο Jeeva εξηγεί ότι, για έναν εξαρτημένο, αυτό μπορεί να έχει αποτέλεσμα το να πιαστεί στα πράσα από ένα μέλος της οικογένειάς του, να χάσει τη δουλειά του ή να χρεωθεί. «Γι’ αυτό η εξάρτηση από την πορνογραφία έχει χαρακτηριστεί σαν το κρακ της σεξομανίας».

70
Ποσοστό των σεξομανών που αναφέρουν σοβαρά προβλήματα με το γάμο ή τη σχέση τους. Το 40% αναφέρει απώλεια συντρόφου ή συζύγου

Σεξομανής στη Γωνία
Τα κακά νέα είναι ότι μπορεί να συμβεί στον καθένα και λειτουργεί όπως κάθε άλλη εξάρτηση. «Ενα υψηλό επίπεδο σεξουαλικής δραστηριότητας μπορεί να συμβεί με διάφορες παραμέτρους» σου λέει η McIntosh. «Το πιο πιθανό είναι να μου διαγνώσουν ΠΣΣ, αφού έχω εξετάσει όλες τις υπόλοιπες εναλλακτικές. Η ΠΣΣ μπορεί να εμφανιστεί μαζί με κάποιους τύπους μανίας και διπολικών διαταραχών. Μετά, ή ακόμα και παράλληλα, βρίσκεται η ψυχαναγκαστική-καταναγκαστική διαταραχή με σεξουαλικό περιεχόμενο, που είναι αρκετά συχνή».
Ο Jeeva είναι από τους πρωτοπόρους στην έρευνα για τη σύνδεση μεταξύ ΠΣΣ και τη Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής Ενηλίκων. «Οπως με τις περισσότερες εξαρτήσεις, οι πάσχοντες έχουν χαμηλά επίπεδα ντοπαμίνης, της ορμόνης της χαράς» σου λέει. «Αυτό είναι το χημικό του εγκεφάλου, που σε βοηθάει να συγκεντρωθείς και να απολαύσεις τις χαρές της ζωής». Η ντοπαμίνη επιδρά στα κέντρα ευχαρίστησης του εγκεφάλου κάνοντάς μας να αισθανόμαστε ευτυχισμένοι ή ευφορικοί. Μερικές ουσίες αυξάνουν τα επίπεδα ντοπαμίνης (ναρκωτικά, αλκοόλ, σεξ, καλό φαγητό, energy drinks) και το ίδιο μπορούν να κάνουν η εξουσία και τα χρήματα.
Ερευνητές από τις Ηνωμένες Πολιτείες ανακάλυψαν τεράστια αύξηση στον αριθμό των ανθρώπων που ζήτησαν βοήθεια για ΠΣΣ μετά την κατάρρευση της οικονομίας το 2008. Traders της Wall Street έχαναν τη δουλειά τους κι όμως, ξόδευαν μεγάλα ποσά για σεξ για να καταφέρουν να αντεπεξέλθουν.

Ψάξε Θεραπεία
Εξαιτίας του παράγοντα της ενοχής υπάρχει ένα μεγάλο ποσοστό εξαρτημένων, που δεν θα ζητήσει ποτέ βοήθεια. Αλλά γι’ αυτούς που το κάνουν, η θεραπεία βασίζεται σε ένα συνδυασμό ψυχολογικής υποστήριξης και φαρμακευτικής αγωγής και, ανάλογα πού θα απευθυνθείς, μια περίοδο αποχής. «Η θεραπεία ποικίλλει» σου λέει η Leandie Buys, σεξοθεραπεύτρια. «Τις περισσότερες φορές χρειάζεται συμπεριφορική θεραπεία, η οποία μαθαίνει στο σώμα και το μυαλό να αντιδρά διαφορετικά σε κάποια ερεθίσματα. Εγώ προτείνω να απέχει κάποιος από το σεξ για τουλάχιστον έξι εβδομάδες ενώ κάνει θεραπεία, αν και δεν χρειάζεται να μπει συγκεκριμένο χρονικό όριο, αφού κάθε άνθρωπος έχει τις δικές του ανάγκες και ανταποκρίνεται διαφορετικά στη θεραπευτική διαδικασία».
Ο Jeeva προσθέτει ότι η κινητοποίηση του κάθε ατόμου είναι σημείο-κλειδί για την αποθεραπεία. «Η παροχή φαρμακευτικής αγωγής για τη μείωση του άγχους, ψυχοθεραπεία και συμπεριφορικές τεχνικές για την αντιμετώπιση των ορμών;;;;. Το στίγμα της εξάρτησης από το σεξ μπορεί να εμποδίζει πολύ κόσμο να ζητάει βοήθεια, αλλά το πρόβλημα θεραπεύεται» συμπληρώνει.
Πηγή:menshealth.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Earn Money!!!

Αναζήτηση σε ολόκληρο το ίντερνετ

Custom Search

dealaki

Χτυπήστε ένα like στο dealaki