Εκλογική ήττα άνευ προηγουμένου του ΠΑΣΟΚ που ενδέχεται να χάσει και την δεύτερη θέση από την ΣΥΡΙΖΑ, προβλέπει η βρετανική εφημερίδα Guardian σε δημοσκόπηση που έγινε την τελευταία εβδομάδα πριν από τις εκλογές και τέθηκε υπ’όψιν της εφημερίδας.
Αναφέρει ότι το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ θα φτάσει και το 15% και αυτό θα του δώσει την δεύτερη θέσηαφού το ΠΑΣΟΚ θα κατρακυλήσει ακόμα πιο κάτω.
Άλλα ποσοστά για τα κόμματα δεν αναφέρει συγκεκριμένα, αλλά υπαινίσσεται βαριά ήττα ΠΑΣΟΚ και ΝΔ που θα οδηγήσουν σεκυβέρνηση επαναδιαπραγμάτευσης του Μνημονίου ενδεχομένως με αποχωρήσεις βουλευτών από τα δύο κόμματα προς τα κόμματα που θα έχουν επικρατήσει στις εκλογές.
H Guardian, άριστα ενημερωμένη και με πολύ καλές πηγές στις διπλωματικές υπηρεσίες του Φόρεϊν Όφις, αναφέρει συγκεκριμένα:
«Ακόμη και πριν από την απαγόρευση των δημοσκοπήσεων που επιβλήθηκε πριν από δύο εβδομάδες, ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν σε πορεία προς το διπλάσιο του 4,6% των ψήφων το είχε κερδίσει στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές το 2009. Την Παρασκευή, οι αναλυτές που πραγματοποιούν ιδιωτικές δημοσκοπήσεις, ανέφεραν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει ποσοστό περίπου όσο το 15% των ψήφων και ενδεχομένως, να αναδεικνύεται ως το δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα, μπροστά από το ΠΑΣΟΚ».
Πάνω από τη φωτογραφία του δημοσιεύματος ο τίτλος ανέφερε: «Ο ηγέτης του αντιμνημονιακού μετώπου Αλέξης Τσίπρας, απειλεί την κυβερνητική συμμαχία ΠΑΣΟΚ και ΝΔ»
Η παρουσίαση ήταν κάτι παραπάνω από κολακευτική, εστίαζε στη φρεσκάδα, τοδυναμισμό και τη νεαρή ηλικία του Αλέξη Τσίπρα, όπως και στο βασικό σύνθημα του ΣΥΡΙΖΑ, με ρεπορτάζ από την κεντρική ομιλία του την Παρασκευή το βράδυ στην Ομόνοια. Δινόταν η εικόνα και ο παλμός μίας μεγάλης συγκέντρωσης.
Στο ρεπορτάζ ο Αλέξης Τσίπρας παρουσιάζεται να λέει ότι την Κυριακή στις εκλογές οι Έλληνες θα στείλουν ένα μήνυμα όχι μόνον στη ντόπια πολιτική ελίτ αλλά και στον κόσμο και τις κυβερνήσεις στην Ευρώπη. «Η Μέρκελ πρέπει να ανησυχεί και η Ευρώπη να ελπίζει σε εμάς» δήλωσε ο Α. Τσίπρας στον Observer. «Αν οι πολιτικές της λιτότητας συνεχιστούν, η Ευρώπη θα αντιμετωπίσει σοβαρό κίνδυνο διάλυσης. Αυτές οι πολιτικές προκαλούν δυστυχία, ανεργία και φτώχεια όπως το 1930. Η Ευρώπη χρειάζεται κοινωνική αλληλεγγύη και όχι υπακοή στους νόμους της αγοράς».
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Guardian, «ο φρέσκος και χαρισματικός, Τσίπρας, «είναι ο νεότερος πολιτικός ηγέτης στην Ελλάδα, και έχει κεφαλαιοποιήσει τους φόβους, ότι η εποχή μετά την δανειακή συμφωνία βασίζεται στα κεφάλαια διάσωσης από την ΕΕ και το ΔΝΤ και ότι έτσι η Ελλάδα μετατρέπεται σε «προτεκτοράτο».
«Θέλουμε η σύμβαση του δανείου να ακυρωθεί», επέμεινε αποκαλώντας τους όρους της συμφωνίας «απάνθρωπους». Η Ευρώπη βρίσκεται σε απελπιστική ανάγκη μιας συμφωνία ανάλογης με το New Deal του Ρούσβελτ, είπε…»
«Δεν είμαστε εναντίον του ευρώ, αλλά είμαστε αντίθετοι με τις πολιτικές που προωθούνται στο όνομα του ευρώ. Ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να είναι ο καταλύτης για τη μεγάλη αλλαγή», λέει ο Αλέξης Τσίπρας.
Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο βέβαια, παύει να ισχύει η πιθανότητα να συγκεντρώσουν151 βουλευτές το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ.
Στελέχη και των δύο μεγάλων κομμάτων, αργά τη νύχτα εμφανίζονταν «παγωμένα» και ομολογούσαν ότι το πολιτικό σκηνικό θα είναι εντελώς διαφορετικό αύριο, αν τα δύο κόμματα δεν καταφέρουν να συγκεντρώσουν τουλάχιστον 42%.
Γιατί ειδικά 42%; Είναι το «κλειδί» για τις 160 έδρες. Ενώ το 40% δίνει μια ισχνή πλειοψηφία το πολύ 154 εδρών, ενώ κάτω από το 37,5% οι έδρες περιορίζονται στις 147 για ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και ανοίγει η πόρτα της εξόφους σε πολλούς από τους βουλευτές των δύο κομμάτων προς τα άλλα, μέρχι πρότινος, μικρότερα, στα δεξιά και στα αριστερά.
Δύο ακόμη παράμετροι αναφέρει το .greekmoney.gr, πιθανότατα θα επιδράσουν καθοριστικά στη διαμόρφωση του αποτελέσματος. Η πρώτη αφορά το λεγόμενο όριο της αυτοδυναμίας. Για την επίτευξη του αριθμού των 151 εδρών κρίσιμο στοιχείο είναι και το συνολικό ποσοστό των σχηματισμών που δεν θα πιάσουν το 3%.
Συγκεκριμένα, όσο μεγαλύτερο είναι αυτό το ποσοστό, τόσο μειώνεται το όριο για την αυτοδυναμία, το οποίο μπορεί να υποχωρήσει ακόμη και στο 35,5%, αν η συνολική δύναμη των μικρών αυτών κομμάτων φτάσει π.χ. στο 12%. Ενδεχόμενο όχι εντελώς απίθανο αν αναλογιστεί κανείς ότι τουλάχιστον 3 κόμματα, βάσει των τελευταίων δημοσκοπήσεων, κινούνταν στο όριο του 3%.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου