Απάτη με πλαστά δικαιολογητικά δυσλεξίας, που δίνονταν σε μαθητές, οι οποίοι δεν συμμετείχαν για το λόγο αυτό σε γραπτές εξετάσεις, αποκαλύφθηκε μετά από έρευνα της Οικονομικής Αστυνομίας, που άρχισε από τον Οκτώβριο του 2011.
Στην υπόθεση εμπλέκονται μια 73χρονη λογοθεραπεύτρια, που φέρεται ότι είχε και τον κεντρικό ρόλο, μια 48χρονη γραμματέας του αρμόδιου τμήματος στο νοσοκομείο «Παίδων Πεντέλης» και μια 54χρονη ψυχολόγος στο ίδιο νοσοκομείο, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία, με κατηγορίες που αφορούν, κατά περίπτωση, τα αδικήματα της απάτης και της πλαστογραφίας πιστοποιητικών κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση, σύμφωνα με το newsit.gr
Σύμφωνα με τα στοιχεία που προέκυψαν, οι τρεις γυναίκες εξέδιδαν πλαστά δικαιολογητικά δυσλεξίας, εισπράττοντας από 300 έως 900 ευρώ για το καθένα, μετά από αιτήσεις που έκαναν οι γονείς των παιδιών, οι οποίες στην πλειοψηφία τους ήταν νόμιμες. Ωστόσο γίνεται έρευνα και από το υπουργείο Παιδείας, προκειμένου να διαπιστωθεί αν κάποιες από τις βεβαιώσεις που έχουν εκδοθεί δεν τα δικαιούνταν οι αιτούντες, οπότε παράνομα οι μαθητές απαλλάχθηκαν από τις γραπτές εξετάσεις, δεδομένου ότι κάποιες από αυτές αφορούσαν μαθητές της Γ’ Λυκείου.
Η διερεύνηση της υπόθεσης ξεκίνησε μετά τον εντοπισμό ενός πιστοποιητικού σε σχολείο, που φέρονταν να έχει εκδοθεί από το Νοσοκομείο «Παίδων Πεντέλης», το οποίο διαπιστώθηκε ότι ήταν πλαστό.
Από την έρευνα της Οικονομικής Αστυνομίας εντοπίστηκαν 121 πλαστά πιστοποιητικά, τα οποία είχαν κατατεθεί σε σχολεία, κυρίως Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Λέρου, της Λέσβου και της Αττικής.
Από τα πιστοποιητικά αυτά και βεβαιώσεις δυσλεξίας, 59 φέρονται να έχουν εκδοθεί από το Νοσοκομείο «Παίδων Πεντέλης», με πλαστογραφημένες τις υπογραφές των ιατρών και των Διοικητικών Διευθυντών και Υποδιευθυντών. Οι υπόλοιπες 62 ιατρικές βεβαιώσεις – εκθέσεις δυσλεξίας φέρονται να έχουν εκδοθεί από το Νοσοκομείο «Σισμανόγλειο», χωρίς πρωτόκολλο ή με πρωτόκολλο άλλων ασθενών, ενώ σε άλλα πιστοποιητικά οι ιατροί δεν αναγνωρίσαν την υπογραφή τους.
Στο πλαίσιο της προανακριτικής έρευνας προέκυψε ότι η 73χρονη ήταν υπεύθυνη για την κατάρτιση και έκδοση των περισσοτέρων πλαστών πιστοποιητικών δυσλεξίας. Η συγκεκριμένη είναι συνταξιούχος του Νοσοκομείου «Σισμανόγλειο», ενώ διατηρεί κέντρο λογοθεραπείας στο Χαλάνδρι.
Ειδικότερα μετά τη συνταξιοδότησή της, το τέλος του 2006, παρέμεινε για ένα εξάμηνο ως συνεργάτης στο «Σισμανόγλειο» Νοσοκομείο, οπότε εξέδιδε πιστοποιητικά δυσλεξίας, είτε μόνη της, χωρίς να έχει δικαίωμα, είτε πλαστογραφώντας την υπογραφή της αρμόδιας ψυχολόγου για την έκδοση τέτοιων πιστοποιητικών.
Μετά την αποχώρηση της από το νοσοκομείο συνέχιζε να καταρτίζει πιστοποιητικά, συνεργαζόμενη με τη 48χρονη γραμματέα του Νοσοκομείου «Παίδων Πεντέλης» και την 56χρονη ψυχολόγο.
Για τα πιστοποιητικά η λογοθεραπεύτρια λάμβανε την προαναφερόμενη αμοιβή, ή τα έδινε δωρεάν στους πελάτες του κέντρου λογοθεραπείας της, για να διατηρεί την πελατεία της.
Σε έρευνα που διενεργήθηκε στο σπίτι της 73χρονης καθώς και στο λογοθεραπευτικό κέντρο που διατηρεί, βρέθηκαν: Ένα έγγραφο του Νοσοκομείου «Παίδων Πεντέλης», το οποίο έφερε πρωτόκολλο και ονόματα ιατρών, χωρίς να έχουν τεθεί υπογραφές τους και το οποίο εξετάζεται για τη γνησιότητά του και ένας σκληρός δίσκος ηλεκτρονικού υπολογιστή.
Επιπλέον διενεργήθηκε φορολογικός έλεγχος στα τηρούμενα βιβλία και στοιχεία του λογοθεραπευτικού κέντρου, όπου διαπιστώθηκε πλήθος φορολογικών παραβάσεων για τις οποίες ενημερώθηκε η αρμόδια Δ.Ο.Υ. για να επιβάλει τα αντίστοιχα πρόστιμα και κυρώσεις.
Η δικογραφία εστάλη στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, η οποία εκτός των άλλων θα εξετάσει αν προκύπτουν ποινικές ευθύνες των ατόμων που ζητούσαν και ελάμβαναν τα πιστοποιητικά, αν και σε πολλές περιπτώσεις φέρεται ότι δεν γνώριζαν ότι παραλάμβαναν πλαστογραφημένα έγγραφα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου