«Κλειδώνουν» σήμερα τα νέα μέτρα – σοκ ύψους 11,5 δις ευρώ


«Κλειδώνουν» σήμερα τα νέα μέτρα – σοκ ύψους 11,5 δις ευρώ


Σε καθοριστική συνάντηση με την τρόικα για την εξειδίκευση του πακέτου μέτρων των 11,5 δισ. ευρώ προσέρχεται το πρωί της Κυριακής ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.
Εν μέσω «πυρετού» στο οικονομικό επιτελείο, ο κ. Στουρνάρας δηλώνει ότι οι επόμενες εβδομάδες είναι κρίσιμες για την επιβίωση της χώρας, καθώς διαφορετικές επιλογές από αυτές που επιτάσσει η κοινή λογική μπορούν να επιφέρουν άτακτη χρεοκοπία και έξοδο από την Ευρωζώνη.
Σύνταξη στα 66 έτη και περικοπές-σοκ σε επιδόματα περιλαμβάνει το πακέτο των μέτρων. Στον «αέρα» τα ισοδύναμα μέτρα…
«Αυτή είναι η ωμή πραγματικότητα»
«Η χώρα δεσμεύτηκε σε ένα πακέτο μέτρων και μεταρρυθμίσεων που θα βάλουν την οικονομία σε αναπτυξιακή τροχιά και θα εξαλείψουν οριστικά την απειλή της χρεοκοπίας. Είναι γεγονός ότι ο ελληνικός λαός έχει υποστεί τεράστιες θυσίες και έχει επωμιστεί μεγάλα βάρη» αναφέρει ο υπουργός Οικονομικών σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Έθνος της Κυριακής.
«Όμως, οι επόμενες εβδομάδες είναι κρίσιμες για την επιβίωση της χώρας, αφού τυχόν διαφορετικές επιλογές από αυτές που επιτάσσει η κοινή λογική, μπορούν να μας οδηγήσουν σε άτακτη χρεοκοπία και εκτός Ευρωζώνης, και σίγουρα βέβαια ακυρώνουν τη δυνατότητα επαναδιαπραγμάτευσης που μας δίνει η υλοποίηση ενός αξιόπιστου πακέτου» σημειώνει ο κ. Στουρνάρας τονίζοντας πως «δυστυχώς, αυτή είναι η ωμή πραγματικότητα».
«Το πακέτο μέτρων που προσπαθούμε να φτιάξουμε χαρακτηρίζεται κυρίως από εξορθολογισμό των δαπανών και από κοινωνική δικαιοσύνη, δηλαδή από το καλύτερο δυνατό μείγμα, δεδομένων των περιορισμών, που θα μας επιτρέψει να ανακτήσουμε την αξιοπιστία μας και παράλληλα να δώσουμε ελπίδα στον λαό» επισημαίνει.
Ο κ. Στουρνάρας υπογραμμίζει ότι «ένα αξιόπιστο πρόγραμμα θα μας δώσει στη συνέχεια τη δυνατότητα να υποστηρίξουμε με απτά επιχειρήματα τη διαπραγμάτευση που έχουμε ξεκινήσει για -καταρχήν- επιμήκυνση του χρόνου του προγράμματος, που σε συνδυασμό με τις μεταρρυθμίσεις που έρχονται στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων και τις γενικότερες αναδιαρθρώσεις στην οικονομία, θα βγάλουν τη χώρα από την ύφεση και θα την επανατοποθετήσουν σε τροχιά ανάπτυξης».

Όλα στο τραπέζι με την τρόικα

Όλα ανοιχτά βρίσκονται κατά την καθοριστική συνάντηση που θα έχει το πρωί της Κυριακής ο Γιάννης Στουρνάρας με την τρόικα, πριν την αποχώρηση των στελεχών του ΔΝΤ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της ΕΚΤ από την Αθήνα για να επιστρέψουν κατόπιν στα τέλη Αυγούστου.
Στη συνάντηση επιδιώκεται η εξειδίκευση όσο το δυνατόν περισσότερων από τα μέτρα που θα συμπεριληφθούν στο πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ.
Αύξηση του γενικού ορίου ηλικίας από τα 65 στα 66 έτη (με πιθανή αύξηση στα 67 από το 2015), νέες μειώσεις στις συντάξεις και περικοπή του εφάπαξ σε όλα τα ταμεία βρίσκονται, μεταξύ άλλων, στη λίστα των μέτρων για τη διετία 2013-2014, την οποία θα παραδώσει στην τρόικα ο Γ.Στουρνάρας, όπως αναφέρει Το Βήμα της Κυριακής.
Σοκ και δέος προκαλούν οι παρεμβάσεις στα κοινωνικά επιδόματα, καθώς ο αναγκαίος εξορθολογισμός συνδυάζεται με νέες περικοπές που θα πλήξουν εξουθενωμένες κατηγορίες χαμηλοσυνταξιούχων, ανέργων και ανασφάλιστων πολιτών.
Για τον δημόσιο τομέα στο τραπέζι παραμένει η πλήρης κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού. Στο τραπέζι βρίσκεται, επίσης, η επέκταση του Ενιαίου Μισθολογίου σε όλες τις ΔΕΚΟ, ενώ προβλέπονται, μεταξύ άλλων, λουκέτα σε δημοτικές επιχειρήσεις, νοσοκομεία και ΤΕΙ.
Στον τελικό πίνακα περιλαμβάνεται η μείωση του εφάπαξ κατά 23% στο Δημόσιο και σε ποσοστό που θα κριθεί από τις αναλογιστικές μελέτες για τα άλλα ασφαλιστικά ταμεία. Παράλληλα, έρχεται περικοπή 10% για τις κύριες συντάξεις πάνω από 1.400 ή 1.500 ευρώ, ενώ «μαχαίρι» μπαίνει και στις τελικές συντάξιμες αποδοχές περίπου 600.000 δικαιούχων διπλών συντάξεων.
Στον τομέα των κοινωνικών επιδομάτων προβλέπεται ο περιορισμός της λίστας των δικαιούχων οικογενειακών επιδομάτων (τρίτεκνοι-πολύτεκνοι) μέσω της επιβολής εισοδηματικών κριτηρίων.
Στον «αέρα» βρίσκονται, όπως αναφέρει το Mega, και τα ισοδύναμα μέτρα που έχει προτείνει το οικονομικό επιτελείο, προκειμένου να αποφευχθεί μείωση 12% στα ειδικά μισθολόγια (σε δικαστικούς, ένστολους,, πανεπιστημιακούς, διπλωμάτες, γιατρούς του ΕΣΥ), καθώς και η προτεινόμενη ρύθμιση για καταβολή του φόρου εισοδήματος σε περισσότερες από τρεις δόσεις.
Η εικόνα είναι ότι δεν αναμένονται οριστικές αποφάσεις κατά τη συνάντηση της Κυριακής και θα προηγηθούν συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς.
Κατόπιν της συνάντησης με τον Γιάννη Στουρνάρα, η τρόικα αναχωρεί από την Αθήνα και θα επιστρέψει στα τέλη Αυγούστου.
Η ερχόμενη εβδομάδα «ανοίγει» με νέες συναντήσεις στο Μέγαρο Μαξίμου μεταξύ του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και του Ευάγγελου Βενιζέλου και Φώτη Κουβέλη, με επίκεντρο θέματα αποκρατικοποιήσεων και συγχωνεύσεων στο Δημόσιο.
Η κυβέρνηση προετοιμάζεται, παράλληλα, για την επίσκεψη του προέδρου του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στις 25 Αυγούστου, καθώς και για τις επαφές που θα έχει ο Αντώνης Σαμαράς με την Άνγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ στις 24 και 25 Αυγούστου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Earn Money!!!

Αναζήτηση σε ολόκληρο το ίντερνετ

Custom Search

dealaki

Χτυπήστε ένα like στο dealaki