Ερχεται «ψαλίδι» στις εγγυημένες τιμές φωτοβολταϊκών

 Ερχεται «ψαλίδι» στις εγγυημένες τιμές φωτοβολταϊκών

Η Αρχή κρίνει σκόπιμη την αναπροσαρμογή των τιμών πώλησης τόσο για τις εγκαταστάσεις σε στέγες όσο και για τα υπόλοιπα συστήματα
Η ΡΑΕ σημειώνει ότι η απόδοση σε τρέχουσες τιμές δεν θα πρέπει να υπερβαίνει για το ειδικό πρόγραμμα εγκατάστασης σε στέγες το 17%
Μεγάλο «ψαλίδι» στις εγγυημένες τιμές των φωτοβολταϊκών φέρνει η γνωμοδότηση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας.
Σύμφωνα με τη γνωμοδότηση της ρυθμιστικής αρχής προς το ΥΠΕΚΑ, κρίνεται σκόπιμη η αναπροσαρμογή των τιμών πώλησης τόσο για τις εγκαταστάσεις σε στέγες όσο και για τα υπόλοιπα έργα. Η ΡΑΕ δεν αναφέρει συγκεκριμένη τιμή στη γνωμοδότησή της, ωστόσο την περιγράφει αναλυτικά σημειώνοντας ότι η απόδοση των έργων σε τρέχουσες τιμές δεν θα πρέπει να υπερβαίνει για το ειδικό πρόγραμμα εγκαταστάσεων σε στέγες το 17%.
Συγκεκριμένα, η ρυθμιστική αρχή προτείνει το ύψος των εγγυημένων τιμών στα φωτοβολταϊκά να συνδυαστεί με την απόδοση κεφαλαίων, σύστημα που χρησιμοποιούν αρκετές ευρωπαϊκές χώρες. Στο πλαίσιο αυτό αναφέρει ότι οι εγγυημένες τιμές θα πρέπει να αναπροσαρμοστούν σε επίπεδα που η απόδοσή τους να μην υπερβαίνει το 17% για φωτοβολταϊκά στις στέγες και το 12% με 14% για τους υπόλοιπους φωτοβολταϊκούς σταθμούς με τις μεγαλύτερες αποδόσεις να αφορούν τα μικρότερα έργα.
Πτώση
Αυτό σημαίνει ότι για τα φωτοβολταϊκά στις στέγες η εγγυημένη τιμή πρέπει να πέσει κοντά στα 290 ευρώ/MW και για τα υπόλοιπα κάπου ανάμεσα στα 190 ευρώ/ Mwh ως τα 255 ευρώ/ Mwh.
Τις τελικές αποφάσεις αναμένεται να λάβει ο υφυπουργός Ενέργειας, Μάκης Παπαγεωργίου, ο οποίος εντός των επομένων ημερών αναμένεται να ανακοινώσει όλο το πακέτο, συμπεριλαμβανομένης και της ειδικής εισφοράς στον τζίρο των φωτοβολταϊκών.
Από την 1η Αυγούστου
Ποιες είναι οι εγγυημένες τιμές που ισχύουν
Οι νέες εγγυημένες τιμές που ισχύουν από την 1η Αυγούστου με βάση το ισχύον καθεστώς και χωρίς τις αλλαγές είναι:
305,6 ευρώ/MWh για έργα κάτω από 100 KW και μη διασυνδεδεμένα νησιά 271,64 ευρώ/MWh για πάνω από 100KW και 470,25 ευρώ/MWh για τις στέγες.
Ωστόσο, σύμφωνα με τη ΡΑΕ, κρίνεται σκόπιμο να επικαιροποιηθούν οι εγγυημένες τιμές, ώστε αυτές να αντανακλούν τη σταδιακή μείωση του κόστους προμήθειας και εγκατάστασης, τη βελτίωση της αποδοτικότητας του σχετικού εξοπλισμού και το αυξανόμενο κόστος χρηματοδότησης και επισφάλειας των σχετικών επενδύσεων στη χώρα μας, έτσι ώστε οι επενδύσεις αυτές να είναι βιώσιμες, ταυτόχρονα όμως και οικονομικά αποδοτικές για τη χώρα.
Μάλιστα, η ρυθμιστική αρχή κάνει αναφορά και στις επιδοτήσεις που ισχύουν στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, τονίζοντας ότι η Ελλάδα προσφέρει τις υψηλότερες παρότι έχει και τη μεγαλύτερη ηλιοφάνεια.
Κώστας Νάνος
Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Earn Money!!!

Αναζήτηση σε ολόκληρο το ίντερνετ

Custom Search

dealaki

Χτυπήστε ένα like στο dealaki