Το Υπ. Περιβάλλοντος σπεύδει άρον-άρον να τακτοποιήσει τη μονάδα του Μυτιληναίου;


Το Υπ. Περιβάλλοντος σπεύδει άρον-άρον να τακτοποιήσει τη μονάδα του Μυτιληναίου;


Τις τελευταίες ημέρες επικρατεί έντονη φημολογία, βάσει της οποίας ο υπηρεσιακός Υπουργός ΠΕΚΑ κ. Τσάλτας πιέζεται όπως όπως, προκειμένου να προχωρήσει το θέμα της Συμπαραγωγής (ΣΗΘΥΑ) και να μοιράσει εκατοντάδες εκατομμύρια στο μεγαλοοφειλέτη της ΔΕΗ και της ΔΕΠΑ, κ. Ευάγγελο Μυτιληναίο.
Υπενθυμίζεται ότι το περασμένο καλοκαίρι, ο τ. Υπουργός, κ. Παπακωνσταντίνου, πέρασε μια χαριστική διάταξη κυριολεκτικά της τελευταίας στιγμής (άρθρο 197 του ν.4001/2011), βάσει της οποίας η ενέργεια, που παράγεται από σταθμούς ΣΗΘΥΑ ανεξαρτήτως ισχύος, θα έχει προτεραιότητα στο σύστημα και θα αμείβεται με εγγυημένη τιμή.
Σε αυτή την πραξικοματική διάταξη αντέδρασαν σύσσωμοι οι φορείς των ΑΠΕ, επισημαίνοντας ότι αφενός ευνοείται μια μονάδα για τη λειτουργία της οποίας γίνεται χρήση ορυκτών καυσίμων (υπονοώντας την μονάδα της ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ του Μυτιληναίου) κι αφετέρου θα επιβαρυνθεί το υπό κατάρρευση ταμείο του ΛΑΓΗΕ.
Στα πλαίσια αυτά και με αφορμή σχετική πρόσφατη απόφαση του Υφυπουργού κ. Μανιάτη, βάσει της οποίας υποβαθμίζεται σημαντικά το επίπεδο των απαιτήσεων που πρέπει να πληρούνται προκειμένου να δύναται να χαρακτηριστεί μια μονάδα ως ΣΗΘΥΑ, (η ισχύς των οποίων θα απορροφάται κατά προτεραιότητα και η παραγόμενη ενέργειά τους θα αμείβεται με εγγυημένη τιμή), ο σύνδεσμος των Φωτοβολταϊκών (ΣΠΕΦ) κατέθεσε στις αρχές του περασμένου Μαϊου προσφυγή στο ΣτΕ η οποία όμως δεν έχει ακόμα εκδικαστεί.
Με αφορμή την φημολογία των τελευταίων ημερών σχετικά με την ιδιαίτερη σπουδή που φέρεται να επιδεικνύει ο υπηρεσιακός Υπουργός ΠΕΚΑ προκειμένου να τακτοποιηθεί το θέμα της Συμπαραγωγής και άρα να μοιράσει εκατοντάδες εκατομμύρια στην μονάδα του Μυτιληναίου, ο σύνδεσμος των Φωτοβολταϊκών αντέδρασε εντονότατα, ζητώντας εγγράφως να μην προβεί το Υπουργείο σε οποιαδήποτε ενέργεια προ της εκδικάσεως της προσφυγής στο ΣτΕ και υπογραμμίζοντας/προειδοποιώντας ότι με μια τέτοιου είδους ενέργεια θα επιβαρυνθεί υπέρμετρα ο ήδη ελλειμματικός ΛΑΓΗΕ κατά εκατοντάδες εκατομμυρίων Ευρώ ετησίως, τη στιγμή μάλιστα που το ηλεκτρικό σύστημα της χώρας κυριολεκτικά καταρρέει, η χώρα κινδυνεύει με γενικευμένο black out και οι παραγωγοί των ΑΠΕ παραμένουν επί σειρά μηνών ανεξόφλητοι, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους και να οδηγούνται σε πτώχευση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Earn Money!!!

Αναζήτηση σε ολόκληρο το ίντερνετ

Custom Search

dealaki

Χτυπήστε ένα like στο dealaki